15.12.2020 03:35

Na Slovensku pribudnú tri nové TV programy

Na Slovensku pribudnú tri nové TV programy

Bratislavská spoločnosť TV Broadcasting chce na Slovensku ešte v tomto roku spustiť vysielanie novej celoplošnej televíznej stanice s názvom TV Box Slovakia sesterskej stanice vo Velkej Britanii, ktorej program by sa mal na území Bratislavy šíriť digitálne. Svoj koncept dnes predstavili členom Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR), pričom vznik novej komerčnej televízie podmienili získaním viacerých vysielacích frekvencií.

Zástupcovia firmy TV Broadcasting požiadali licenčnú radu o pridelenie 25 terestriálnych vysielacích kanálov, ktoré pokrývajú signálom takmer 90-percentnú časť osídleného územia Slovenska. Medzi nimi figuruje strategický 52. okruh v Žiline, o ktorý požiadali aj ďalšie dve súkromné televízie - Markíza a TV JOJ, a rozsahom významný 50. okruh v Bratislave, ktorý sa takisto snaží získať TV JOJ. Práve na území hlavného mesta plánuje táto spoločnosť čo najskôr zriadiť digitálny multiplex, pričom v budúcnosti by k nemu malo pribudnúť ďalších päť podobných stredísk. Okrem bratislavského a žilinského regiónu chce TV Broadcasting vysielať aj v Bardejove, Brezne, Detve, Dobšinej, Košiciach, Lučenci, Lysej pod Makytou, Modrom Kameni, Nižnej na Orave, Novej Bani, Nových Zámkoch, Partizánskom, Pruskom, Skalici, Trenčíne, Turčianskych Tepliciach, Uhrovci, Zvolene a Žiari nad Hronom.

Vysielanie TV Boxu Slovakia by sa malo skladať z troch základných programových blokov. Prvý, predpoludňajší, bude určený ľuďom, ktorí nepracujú. Pôjde najmä o deti v predškolskom veku, ženy v domácnosti a na materskej dovolenke, dôchodcov a nezamestnaných. "V tomto čase by sme chceli reprízovať dva celovečerné filmy z predchádzajúceho dňa a vyrábať magazín pre deti z materských škôl," tvrdia zástupcovia TV Broadcasting. Popoludnie má byť venované mládeži, pričom jeho dominantou budú hudobné videoklipy a relácie pre študentov. Posledný, večerný blok bude oddychový, počas ktorého by sa na obrazovkách mali objaviť tri filmy, z toho jeden erotický.

Navrhovatelia nového projektu chcú divákom priblížiť kvalitné kinematografické diela z európskych krajín ako sú Francúzsko, Taliansko, Rusko, Poľsko či Maďarsko, no chýbať by nemali ani americké snímky. Prechod medzi popoludňajším a večerným blokom má byť venovaný dychovke a ľudovej hudbe. Okrem toho vždy o 7.00, 12.00 a 18.00 hodine bude do programu zaradené hodinové nemoderované pásmo pesničiek, pričom na spodnej časti obrazovky by sa mali v podobe informačnej lišty objavovať aktuálne spravodajské informácie.

Víkendová programová štruktúra je odlišná, pretože vysielatelia sem chcú zaradiť hrané filmy pre deti, rozprávky, televízne magazíny a veľkú zábavnú šou alebo súťaž.

Podľa zástupcu TV Box Siloša Pohanku by nová televízia mohla zamestnať 30 ľudí interne a niekoľko desiatok externe. Tým by čiastočne pomohla i stovkám prepustených zamestnancov Slovenskej televízie (STV). Vstupné náklady na spustenie vysielania odhadol na 70,5 milióna korún, pričom s dodávaním programov TV Boxu údajne pomôže česká firma East Box Digital, ktorá začne vysielať v Čechách 1. decembra. Technické zabezpečenie projektu má zrealizovať spoločnosť AV Digital.

Licenciu na celoplošné vysielanie získali dve nové stanice Skvelé TV a Šláger Muzika, ktoré budú vysielať nepretržite 7 dní v týždni. V prípade prvého menovaného programu, ktorého prevádzkovateľom je MP Media Production, bude vysielaný publicistický obsah cez satelit, IPTV, káblovku a DVB-T výlučne v slovenčine.

Dalšia Dvojica nových programov získala licenciu na vysielanie

Štart Skvelé TV je naplánovaný na november budúceho roka. Hlavnou témou, ktorá sa bude na programe vysielať, má byť „oslava ľudskej práce a jej výsledkov, oslava tradičných aj netradičných aktivít, oslava nadšencov a ich kreativity,“ uvádza prevádzkovateľ.

Spoločnosť MP Media Production je tiež prevádzkovateľom programu Park TV, ktorý bol do vysielania zaradený minulý rok. Na zriadenie novej stanice Skvelé TV získala firma od Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 200 000 €.

Ďalšia stanica s udelenou licenciou, Šláger Muzika, prevádzkovaná spoločnosťou Československá Muzika bude primárne vysielať cez satelit hudobný program doplnený o reklamy a teleshopping.

Česká firma už pritom na Slovensku získala v lete aj licenciu pre Šláger Premium a na našom trhu vysiela aj Šláger TV a Šláger TV 2. Stanice sú dostupné u vybraných televíznych operátorov.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Hviezdy pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.