Teraflopy vs. pandémia

Pokusím sa v následujúcich riadkoch priblížiť fakty o živích vírusoch, získané pri práci v priemysle informačných technológií a poľnohospodárstve.

Povedať obyčajným ľuďom pravdu o možnom najpravdepodobnejšom "zlom" scenáry nadchádzajúcich X mesiacov, nemá v dobe informačného chaosu význam. Väčšina populácie si ani v prebiehajúcej celosvetovo životne - kritickej situácii, neuvedomí bod kedy ľudstvo ako celok fatálne prehráva. V tomto bode musí vstúpiť do hry výpočtová technológia vo forme hyper počítača, excellu, kalkulačky alebo primitívneho počítadla. Ideálne je využiť služby AI. Kľúčovým prvkom je schopnosť programátora komunikovať technológii svoje požiadavky, a zároveň byť schopný interpretovať dátové výstupy kompetentnej verejnosti. Pri podmienke úprimného a vyspelého prístupu zo strany užívateľa, počítač chladnokrvne ponúkne podľa možností čo najpresnejšie, riešenia nutné k úspechu.

Predpokladajme, že máme výkonné PC,  že má zmysel bojovať, otázka je aký máme dnes hlavný problém? Sú to dva bez bunkové živočíchy, dobre známy vírus a v roku 2008 objavený ako prvý na svete virofág s ikonickým názvom Sputnik. Rýchlo mutujúce častice, ktoré parazitujú na sebe, zároveň na bunkách všetkých živích tvorov a čoraz častejšie na bunkách rastlinných. Jediné, doteraz známe predátory říše živočíchov, ktoré sú v potravinovom reťazci vysoko nad ľuďmi. Človek je pre vírus logická voľba výberu hostiteľa. Pán tvorstva je jediným, teoreticky rovnocenným súperom a zároveň dobrým partnerom v jednej osobe. Ťažko popierateľným faktom vždy ostane, že história ľudstva je medzi riadkami prakticky celá písaná vírusmi. Niekoľko znich pravideľne decimuje populáciu hostiteľa na pre nich dostupné minimum. Dnes vieme o nich žalostne málo, čomu nasvedčuje aj nejasný pôvod súčasnej pandémie. Napriek tomu, čo je podstatné, vieme určiť povahu nepriateľa a máme dostupnú technológiu v boji sním.

Podľa názoru IT hračiek sú zjednodušene povedané podmienky nutné na relatívne prežitie spoločnosti ako celok nasledovné: prítomnosť funkčného a efektívneho štátneho aparátu, zdravotníctvo doslova z iného sveta, celoplošná a cyklická dezinfekcia, skalo - pevné poľnohospodárstvo, bezpodmienečné ukončenie sporov na všetkých úrovniach života ... Nutné podmienky sa rátajú rádovo v stovkách, ale hneď na začiatku si úprimne musíme každý položiť otázku, či sme v kriticky krátkom časovom období schopný splniť čo i len jednu z vymenovaných. Možno a nie znamená zásadnú a negatívnu zmenu pravdepodobnosti, že reálne porazíme vírusy, ktoré zastavili svet v priebehu mesiacov.

Naším jediným žolíkom, schopný mávnutím prútika oslobodiť dnešné ľudstvo, je zásah vyššej moci. V tomto scenáry platí že Boh ide k tomu, kto ku nemu kráča. Prešľapovať na mieste, znamená akceptovať prehru. Bude tým zázrakom snáď bezpečná, masová vakcinácia, ktorej prirodzená i umelo vytvorená kontroverzia na teraz znemožňuje chrániť geniálneho hostiteľa virofágu Sputnik a vírusu Covid - 19, 20,21,22,23... Áno, ľudstvo na jedinečnej planéte Zem prežije, bude to aj niekde na území dnešného Slovenska? Určite áno.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Chalan Ko pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.