Nič nejem a napriek tomu nechudnem

Skúšate všetko možné aj nemožné, počítate kalórie, zapisujete, cvičíte ale ručika na váhe sa vôbec nehýbe alebo sa Vaše chudnutie po pár týždňoch úplne zastavilo?

S pocitmi nesmiernej frustrácie sledujete skupiny na Facebooku, kde iní za mesiac schudnú niekoľko kilogramov, ale vy ste za mesiac odriekania a tvrdej driny v posilke ledva schudli pol kila? Určite sa pýtate prečo práve vy, ale v prvom rade sa snažíte nájsť odpoveď na to, kde sa mohla stat chyba. Preto Vám prinášame prehľad najčasteších chýb a príčin prečo sa vám nedarí.

1. Máte zle nastavený energetický príjem

Ak chcete schudnúť, alfou omegou celého procesu je samozrejme energetický deficit. Znie to veľmi jednoducho, ale v praxi je toto jeden zo zásadných problémov toho prečo sa vám nedarí schudnúť. Na internete totiž existujú skvelí pomocníci ako Kalorické tabuľky a výpočty bazálneho metabolizmu (BMR), vďaka ktorým si viete nastaviť potrebné parametre, problém je ale v tom, že každý z nás je iný a naše telá fungujú rozdielne. Niekomu výpočet môže sedieť takmer na 100% a u niekoho môže rozdiel predstavovať aj niekoľko stoviek kalórií denne. V dobrej viere si teda častokrát nastavíte váš energetický príjem nesprávne (napríklad privysoko, čiže zákonite nemôžete chudnúť). Čo teda robiť? Je lepšie začať s vyšším energetickým príjmom a podľa toho, či a koľko budete chudnúť si ho môžete priebežne upravovať. Ak pri danom energetickom príjme chudnúť nebudete, tak je zrejmé, že máte príjem nastavený vysoko a treba ho znížiť (napr. o 300-400 kalórií denne).

2. Nadhodnocujete vašu pohybovú aktivitu

Do kalorických tabuliek si zapisujete pohybovú aktivitu extra napriek tomu, že už máte v základnom nastavení zadanú strednú mieru aktivity. Opticky ste tak vo veľkom kalorickom deficite ale výsledky na váhe tomu nekorešpondujú – je to práve preto, že Kalorické tabuĺky už v základnom nastavení zohľadnili strednú mieru aktivity. Je teda potrebné toto nastavenie vypnúť alebo už nezapisovať pohybovú aktivitu. Myslíte si, že ste za hodinu joggingu spálili aspoň 500 kalórií? Srdce vám búšilo o sto šesť a prepotili ste tričko aj mikinu? Bohužial, mýlite sa - v skutočnosti, pri hodinovom behu v miernom tempe spálite len okolo 200-250 kalórií. Pohyb je síce pre zdravie niesmierne prospešný, v procese chudnutia v ňom ale spásu nehľadajte. Z hľadiska energie je najdôležitejšie to čo máte naservírované na tanieri. Antropológ Herman Pontzer skúmal domorodý kmeň lovcov a zberačov v Tanzánii. Keďže denne kráčajú niekoľko kilometrov (muži 11 a ženy 5 kilometrov), predpokladalo sa, že musia denne spáliť oveľa viac kalórií ako napríklad typický Američan, ktorý má sedavú prácu a všade sa prepravuje autom. Výsledok štúdie bol ale prekvapujúci – domorodci z kmeňa Hadza nespália viac kalórií ako priemerný človek zo západného sveta.

3. Nevážite si skonzumované potraviny

Poctivo si už celé týždne zapisujete všetko čo zjete, a napriek kalorickému “deficitu” nechudnete. Chyba môže byť právne v nesprávnom zápise skonzumovaných potravín – tie totiž nevážite, ale ohdadujete množstvo resp. ich hmotnosť. Práve toto môže byť kameňom úrazu. Skúste si začať všetko vážiť, aspoň na nejaký čas aby ste vedeli lepšie odhadnúť hmotnosť potravín. Veľký pozor si treba dávať pri vysokoenergetických potravinách ako je maslo, olej, nátierky, syry, oriešky, cukor, med a podobne – môže sa vám totiž zdať že rozdiel v 20-30 gramoch predsa nemôže byť nič zásadné, keď si ale do tabuliek zapíšete nesprávne množstvo niekoľkokrát za deň tak za mesiac sa môžete dopracovať aj k niekoľkým tisícom kalórií navyše.

4. Prijímate príliš málo energie

Ďalším problémom môže byť extrémny energetický deficit. V snahe schudnúť čo najrýchlejšie si vypočítate, že keď denne skonzumujete denne len 900 kalórií tak o mesiac budete o 5 kíl lahžší.. Po mesiaci, ale váha ukazuje oveľa menší ubytok napriek tomu, že ste v energetickom deficite, pri ktorom ste mali schudnúť oveľa viac. V čom je teda problém? Nefunguje u vás zákon zachovania energie? To snád nie je možné, fyzikálne zákony sú predsa univerzálne. Áno, zákony termodynamiky sú síce univerzálne, ale ľudské telo a metabolizmus sa veľmi dobre dokážu prispôsobovať meniacim sa podmienkam. A preto ak z 2000 kalórií denne začnete prijímať len 900 tak si telo adaptívne začne energiu šetriť a namiesto bazálneho metabolizmu 1600 kalórií mu už bude staciť len 1100. Váš metabolizmus sa prispôsobí nižšiemu príjmu energie. Takže ste po nejakom čase v reálnom deficite len 200 kalórií denne namiesto 700 a preto vase pôvodné výpočty vôbec nesedia.

5. Máte zdravotný problém o ktorom neviete

Zdravotné príčiny obezity sú objektívnym faktorom toho prečo nedokáže schudnúť. Ak sa snažíte a poctivo dodržiavate redukčný režim a ani po 4-6 týždňoch nevidíte výsledky, je potrebné navštíviť lekára. Problém sa môže skrývať v hormonálnej dysbalancii – je preto potrebné vyšetriť funkciu štítnej žlazy ale aj hladiny kortizolu (stresový hormón, ktorý sa spája s priberaním na váhe). Približne 10% žien trpí syndrómom tzv. polycystických ovárií – ide o ochorenie, ktoré je spôsobené dysbalanciou ženských a mužských hormónov a je najčastejšou príčinou ženskej neplodnosti – okrem toho je pre tieto ženy veľmi tažké schudnúť. Ak máte príznaky tohto ochorenia tak je potrebné čo najskôr navštíviť svojho gynekológa, ktorý vám spraví potrebné vyšetrenia a navrhne liečbu.. Zo zdravotných príčin treba mať tiež na mysli metabolický syndróm, diabetes, inzulínovú rezistenciu, ochorenie obličiek alebo srdca (zadržiavanie vody v organizme), narušenie funkcie osi hypothalamus-hypofýza-nadobličky alebo narušenie rovnováhy hormónov hladu (ghrelín) a sýtosti (leptín) . Príčinou môžu byť tiež isté enviromentálne faktory (polutanty), užívanie liekov (kortikosteroidy, antidepresíva, antipsychotiká, betablokátory a niektoré antihistaminiká) ale aj genetické predispozície.

6. Chýba vám vitamin D

Viac ako 70% ľudí v našej zemepisnej šírke trpí nedostatkom vitamínu D. Viaceré výskumy pritom poukazujú na spojitosť obezity a nedostatku vitamínu D v organizme. Tento vitamín sa podieľa na mnohých metabolických procesoch v tele a jedným z nich je aj metabolizmus a tvorba tukového tkaniva. Výskum ukazuje, že vitamín D môže znížiť tvorbu nového tukového tkaniva a potláča ukladanie tuku v bunkách. Vitamín D tiež môže zvýšiť hladiny neurotransmiteru serotonínu, ktorý okrem dobrej nálady a spánku ovplyvňuje aj príjem potravy (potláča chuť do jedla). Ďalšia štúdia zase našla spojitosť medzi nedostatkom vitamínu D a ukladaním tuku v abdominálnej oblasti. Za nedostatok sa u nás považuje hladina pod 20 mq/l ale ideálna koncentrácia je okolo 60-65mq/l, tú je ale veľmi ťažké dosiahnuť bez suplementácie (len stravou alebo pobytom na slnku). Hladiny D vitamínu si môžete dať zistiť u vášho všeobecného lekára a na základe výsledkov si môžete následne hladiny vitamínu v prípade potreby doplniť.

7. Celý deň zobkáte

Máte pocit, že dokopy nič nezjete, veď predsa neraňajkujete, len si po ceste kúpite vanilkové latté alebo ovocný smoothie. Nechodíte ani na obedy, stačí vám proteínová tyčinka a na večeru mávate len šalát. Ale akosi ste zabudli na poobedňajšie capuccino s kolegyňou a k tomu malý koláčik, a sáčok orieškov na desiatu (veď ste predsa neraňajkovali). Tiež si nespomínate na kus syra, ktorý ste zjedli len tak postojačky pred chladničkou a po ceste do pracovne ste z kuchynskej linky ukradli strapec hrozna. Pri príprave večere pre deti a manžela ste si rovno z panvice dopriali dve lyžice opekaných zemiakov...eeehm možno boli tri, ktovie? Ale veď to nevadí na večeru si dáte len ten šalát, veď ste dnes predsa nejedli a tak si k nemu doprajete aj dressing a dva toasty (veď sú predsa celozrnné). Vlastne ste za celý „nič nezjedli“, ale to "nič" sa udialo len vo vašej percepcii, v podstate ste ale skonzumovali plnú dávku kalórií, len ste si to akosi nevšimli, pretože ste jedlo nenavnímali. Našli ste sa tu? Jednoduchou odpoveďou je poctivé zapisovanie... a áno aj lyžicka nutely sa počíta.

Ak skúšate všetko možné aj nemožné a nedarí sa vám skúste bezplatnú konzultáciu v www.slim-academy.sk (akcia platí do 31. mája 2021)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Individuálne poradenstvo v terapii nadváhy a obezity s využitím kognitívno-behaviorálneho prístupu.

Chceš vedieť, keď SlimAcademy pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.