Číslo 3 - Pretože ráno robí deň

Vstávaj, čaká ťa skvelý deň!

Ako som už písal v poslednom blogu, nie je dôležité akými veľkými krokmi začneme. Dôležité je jednoducho začať a neprestať. A kedy, ak nie hneď ráno? Keď sa vrátim späť v čase a spomeniem si na svoje rána, pousmejem sa. Budík 15-20 minút pred odchodom z domu, so zubnou kefkou som behal po byte, zbesilo vyberal čo si oblečiem, šup na toaletu, do ruky káva so sebou a je šprint na autobus. Áno, viem že toto je štýl mnohých z nás a dá sa to pokladať za taký „mužský“ štandard, ale nie je to celkom to, čo potrebujeme. Celý deň sa potom môže niesť v duchu rána a to predsa nechceme. Kto by už len túžil byť celý deň v zhone a roztržitý? Rozhodol som sa teda poslúchnuť pár múdrych rád, z pár múdrych kníh ktorým som sa už v tej dobe venoval a začal svoje návyky meniť. A ako na to?

Vstávaj na prvé zazvonenie! Už žiadne reči typu „ešte 5 minút“. Pravda je taká, že toto odkladanie váš mozog vníma oveľa horšie ako keď sa prekonáte a vstanete na prvý budík. A viete čo? Keď to urobíte, pochváľte sa, je to predsa svojim spôsobom úspech :)

Ja osobne som si čas vstávanie posúval postupne. Robin Sharma (Mních ktorý predal svoje Ferrari) napísal o ranných rituáloch celú knihu a dokonca založil 5a.m. Club, do ktorého sa pripája množstvo ľudí z celého sveta. Pokojne môžete čerpať inšpiráciu aj tam. Ja osobne som sa posunul so svojim budíkom tak, že mám pre seba minimálne hodinu. Za tento čas sa toho dá stihnúť naozaj dosť a verte mi, odzrkadlí sa to na celom dni. V poslednom blogu som to v rýchlosti načrtol, ale ako teda moje ráno prebieha?

Budík: Naozaj, neodkladajte ho. Všetci dobre vieme, že tých 5 minút naozaj nepomáha. Práve naopak, tento zlozvyk je pre vaše telo trest. Po prebudení sa v tele začínajú prebúdzať rôzne procesy, ktoré týmto postupom zmätiete a potom trvá telu oveľa dlhšie kým sa opäť dostane do normálu. Ak s týmto máte problém, dajte si budík ďalej od postele. Keď už raz budete na nohách, je oveľa ľahšie vyhnúť sa tej príjemnej teplej perine.

Prvé kroky: Prvá vec, ktorú spravíte by mala byť tá, že si usteliete posteľ. Už som to spomínal v prvom blogu, ale vrátim sa k tomu aj dnes. Náš mozog je naozaj zaujímavý a vníma veci, ktoré si neuvedomujeme. Všetci už iste viete niečo o podvedomí a jeho fungovaní. A ak nie, dajte vedieť a rád vám to opíšem. Podvedome totiž vnímame každú akciu, ktorú vykonáme. A ustlaná posteľ je pre naše podvedomie prvá splnená úloha. Poznáte ten pocit, keď dokončíte nejakú úlohu? Skvelé, však? A každá splnená úloha motivuje k ďalším, pretože vaše podvedomie žiari šťastím a to je prudko návykové. Takže vedomie i podvedomie sme prebrali, poďme na telo. Ráno nie je naozaj nič lepšie než voda. Pohár vody s citrónom naše telo dokonale preberie a organizmu povie, že je tu deň a my potrebujeme fungovať. Ak ste kávičkár, tak ako aj ja, určite si doprajte kávičku až po vode. Urobiť to naopak je ako rana päsťou priamo na žalúdok, toto naozaj nie je dobrý nápad. Ja osobne už nejaký čas pijem kávu s MCT olejom a tukom (môže byť pokojne maslo, alebo smotana), je to potrava pre mozgové bunky, ktoré sa vám odmenia čistejším myslením a energiou. Po káve nasleduje cvičenie. Ja osobne uprednostňujem 5-10 minút planku a strečingu, ale tu sa fantázii medze nekladú. Výborne sa vám prekrví celé telo a v tomto momente sa stráca akákoľvek ranná únava. Po cvičení mám ďalších 5-10 minút vyhradených na vzdelávanie. Aktuálne sa venujem zdokonaľovaniu sa v jazykoch a tu je to čaro, ktoré ma nadchlo. Pár minút denne vám naozaj chýbať nebude a po pár mesiacoch, keď si uvedomíte o koľko ste sa zlepšili v danom jazyku, budete tak nadšení, že s najväčšou pravdepodobnosťou zaradíte ďalší jazyk. Ak chcete zaradiť sprchu, je to skvelé, skúste pokiaľ možno čo najstudenšiu a zaraďte ju medzi cvičenie a učenie. No a potom si doprajte odmenu vo forme kvalitných raňajok a hurá do práce. Krásny deň pred nami! Je to naozaj tak... Ráno robí deň! A tento deň bude skvelý! A myslite na to, čo povedal Charlie Chaplin. Deň bez smiechu, je stratený.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Veselý Hroch pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.