12.11.2017 01:50

Prečo sú elektromobily istou budúcnosťou?

Či už sa ti to páči alebo nie, elektrina ako pohon blízkej budúcnosti je už viac ako istá.

Či už si fanúšikom vône benzínu a zvuku osemvalcov alebo si zanietený do elektromobilov jedno je viac než isté, a to, že od terajších spalovacích motorov, jedného dňa nadobro upustíme. Avšak aj v dnešnej dobe sa diskutuje o problémoch, ktoré su často krát len vymyslenými dohadmi, ktoré chcú diskreditovať elektromobilizmus.

Problém č.1 - Dojazd na jedno nabitie

Často krát spomínaná vec, ktorej sa rado chytá veľa odporcov elektromobilov. V dnešnej dobe dokáže napríklad taká Tesla Model S spraviť dojazd na jedno nabitie až neuveriteľných 539 kilometrov! A koľko je vlastne pre človeka bezpečné spraviť bez toho, aby si dal chvíľku pauzu? 1000? Viac určite nie, čo znamená, že zvýšiť dojazd je potrebné už len menej ako 2-násobne. Niečo podobné je v dnešnej dobe otázka pár rokov. Tým pádom dojazdom už limitovaný nebudeme.

Problém č.2 - Doba nabíjania

21. storočie a s ním spojená vyspelá technológia nám ponúka už aj niečo ako takzvané rýchlonabíjačky, ktoré sú schopné nabiť do 30 minút približné 80% kapacity batérie, čo v budúcnosti predstavuje dojazd približne 800 kilometrov. Nezabudnem spomenúť, že čas nabíjania sa stále skracuje a tak to o pár rokov môže znamenať nabitie do 15 minúť. Čo tak teda zastávke na pumpe na wc a kávu? Popri tom si necháš nabiť tvoj elektromobil, a môžeš pokračovať ďalej!

Problém č.3 - Čistá výroba elektrickej energie

Tu pôjdem rovno k veci. Najčistejšia forma a zároveň najefektívnejšia, je výroba elektrickej energie v jadrovej elektrárni. Nebezpečné? Od čias jadrových elektrárni sa na svete stali 2 väčšie nehody. Černobyl, kde zlyhal ľudský faktor, a Fukushima, kde taktiež išlo o zlyhanie ľudského faktoru, keď bola elektráreň postavená na zlome litosferických dosiek, na pobreží, kde bola poddimenzovaná ochrana proti Tsunami. Ak budú elektrárne stavané strategicky a bezpečne, nebude problém s čistou elektrickou energiou bez hroziacej jadrovej katastrofy.

Problém č.4 - Cena

To, že elektromobily sú v dnešnej dobe drahé, je fakt, že nejde o natoľko rozšírenú technológiu. Tak ako prvé počítače, telefóny, ktoré nič nevedeli alebo LCD televízory stáli v dobe ich vzniku majland, tak sú momentálne drahé aj elektromobily. No masovejšou výrobou ich cena prudko klesne. Ak ide o servis vozidla, bude ťa stáť výrazne menej. Už žiadne výmeny oleja, žiadne rozvody, výfukz, chladiče, filtre, turbá, palivové hadice, spojky, prevodovky, čerpadlá a milióny ďaľších dielov. Elektromotor je oveľa jednoduchší a vydrží oveľa dlhšie ako ten spalovací.

Problém č.5 - Odpad z batérií.

Určite vieš, že každá batéria má svoju životnosť. Tak to platí aj pri elektromobiloch. Vo veľkom sa diskutuje, kde budú končiť staré batérie. A teraz ti prezradím jedno tajomstvo, o ktorom možno ešte nevieš. Aj pri dnešných spalovacích autách je mnoho dielov, ktoré musíš najprv odovzdať, aby si mohol dostať nový diel, pretože tvoj pôvodný opotrebovaný sa repasuje, aby bol použitý znovu. Do tohto existujúceho konceptu so 100% pravdepodobnosťou budú spadať aj staré batérie. A tak sa budú recyklovať bez toho, aby hrozilo, že skončia niekde v prírode.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Branini pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.