2.1.2018 02:52

Slovenská rapová scéna v roku 2017

Nastala doba singlov, máme za sebou premiéru dôležitých debutových albumov a egá niektorých interpretov na seba narazili tak, že to ešte môže mať dohru.

Aj v roku 2017 som vám priniesol stovky článkov venovaných slovenskej rapovej tvorbe. Už ste si snáď stihli uvedomiť, že ak o niekom napíšem, nie je to vždy preto, lebo si zaslúži zlatú medailu, keďže mojou prácou je prinášať aj aktuality, ktoré si často neviem vysvetliť ani ja sám. Toto celé má však za následok skutočnosť, že som stihol odpozorovať mnoho zaujímavostí a tie by by sme si mohli skúsiť zhrnúť v nasledujúcich pár odstavcoch. Keď má právo v statusoch sumarizovať rok môj spolužiak zamestnaný v OVB, snáď by som to mohol skúsiť aj ja.

V prvom rade som čoraz viac presvedčený o tom, že sme sa dostali do doby, kedy sa veľká časť interpretov zasekla v jednom cykle, pravidelne vydáva single a keď klesá záujem promoterov, jednoducho vydá album. To samozrejme neberieme ako negatívum, práve naopak, no mám radšej väčšiu pankáčinu. S/O Kontrafakt! Do veľkej miery však pociťujem, že čoraz viac klesajú nároky na to, čomu hovoríme hit a zároveň sa to, čomu hovoríme hit, strieda častejšie ako olej na smažák v ICčku medzi Košicami a Bratislavou.

Pochopiteľne rozumiem aj prípadom, kedy interpret vydá album, lebo to jednoducho vnútorne potrebuje. Vtedy je to však z toho albumu aj skutočne cítiť. S/O Pil C a TKX!

Len tak preventívne, toto je skladba roka)))

No a potom je tu ešte skupinka tých, ktorí sa k vydaniu dostanú prirodzene po istom čase bez celistvého projektu. V týchto prípadoch intepret posúva samého seba a sebe aj svojim fanúšikom dokazuje, že nezaspal dobu. S/O Separ a Karlo.

Rokom 2017 však najviac otriasli debuty od viac aj menej zabehnutých mien a dnes už vieme, že dať dohromady album vo vlastnej réžii dokáže aj P.A.T., Gleb, Samey, Dame a hlavne Ego. Všetky dopadli nad očakávania a kvalitu som už hodnotil v recenziách aj kratších článkoch, takže nie je potrebné ich viac rozoberať.

Zo sporov ma najviac zasiahol konflikt Supu a Delika, keďže na týchto dvoch menách som vyrástol a dlho pre mňa boli modelovým príkladom toho, ako ma hudobná crew fungovať. Najviac ma zas pobavil Pil C s Gogom, nielen kvôli státisícom views súbežne s tým, ako ste do komentov písali, že vás to nezaujíma. Aspoň sa chvíľku na tých internetoch niečo dialo aj na najvyšších priečkach. A samozrejme budem ešte veľmi zvedavý, ako to dopadne medzi Speezym a Egom, keďže niektoré protichodné vyjadrenia zatiaľ neboli vysvetlené.

Čoraz častejšie máme možnosť sledovať, ako do seba (v skladbách aj rozhovoroch, vedome aj nevedome) narážajú egá jednotlivých áčkových interpretov a aj keď panuje v rámci "scény" priateľská atmosféra, v tomto smere by mohol byť rok 2018 prelomový.

Objavilo sa aj zopár nových mien, nikoho sme však nemali potrebu tlačiť a ak by som sa mal zamyslieť nad objavmi roka, asi by to boli ženské raperky. Rok 2017 im vlastne do veľkej miery patril, keďže ich vzniklo skutočne veľa. Slováci sú však ešte stále presvedčení o tom, že nežnejšie pohlavie tak úplne nemá právo rapovať a v podstatne neuznávajú ani jednu reprezentantku. Ale to nevadí, aj ja čakám, kým sa vráti Malá Eva.

Pravdepodobne najviac zo všetkého naši milovaní raperi posunuli latku v živých vystúpeniach. Majk Spirit si zahral s profíkmi v Redute, Separ absolvoval úspešné turné a po vzore Rytmusa aj on vypredal Hant Arénu. Rytmusovi už nestačili kluby ani štadióny a podarilo sa mu presvedčiť viac ako 7500 ľudí, aby sa prišli pozrieť na jeho vystúpenie so 65-členným symfonickým orchestrom. A aj keď je v nadpise slovenská a rapová, rád by som ešte spomenul NobodyListena a jeho Addict #10 v hokejovej hale. Fascinujúce sú nielen ambície interpretov, ale aj záujem fanúšikov, čo v konečnom dôsledku dohromady robí z rapového žánru to, čím dnes je.

Rok 2017 bol pre slovenský rap veľmi zásadným, no veľa udalostí bude mať ešte dohru v nasledujúcich dvanástich mesiacoch.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Viktor Kniš pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.