25.5.2021 11:33

Živnostníci na stavbách v Nemecku – vybavte si Freistellung

Mnoho Slovákov sa vydáva do zahraničia za lepšou prácou a vidinou zárobku. Nemecko je obľúbenou krajinou vďaka platovým podmienkam aj možnostiam, ako sa uplatniť na trhu práce.

Chystáte sa aj vy pracovať na nemeckých stavbách ako živnostník? V článku sa dozviete, prečo by ste si mali vybaviť Freistellung.

Čo je to Freistellung

Prvotné nadšenie zo zárobku vám môže zmariť fakt, že zo všetkých vašich faktúr za stavebné práce musíte odviesť zrážkovú daň 15 %. Nezáleží pritom na tom, či pracujete pre nemeckého alebo slovenského odberateľa – rozhodujúce je, že sa stavba nachádza v Nemecku.

Je však nevyhnutné odvádzať až 15 % svojich zárobkov? Našťastie, existuje oslobodenie od tejto stavebnej zrážkovej dane, tzv. Freistellung, resp. Freistellungbescheinigung. Pokiaľ máte toto oslobodenie vybavené, na účet vám príde plná suma, na ktorú máte nárok. To je hlavný dôvod, prečo si oslobodenie vybaviť.

Kedy požiadať o Freistellung?

O oslobodenie od stavebnej dane v Nemecku je ideálne požiadať ešte predtým, než vystavíte prvú faktúru. Ak vám už daň bola strhnutá, je možné o jej vrátenie požiadať spätne, no čaká vás viac administratívnych úkonov, a hlavne na vaše peniaze musíte čakať o čosi dlhšie. Podajte žiadosť o Freistellung preto čo najskôr. Slovenská firma TJ-Legal má dlhoročné skúsenosti s vrátením daní zo zahraničia a pomáha aj slovenským živnostníkom a firmám v Nemecku.

Čo ak som doteraz nemal vybavený Freistellung?

Ak ste nejaký čas podnikali v stavebníctve bez oslobodenia od zrážkovej dane, pravdepodobne ste už sami prišli na to, že časť vašich ziskov musela byť odvádzaná ako daň. Obávate sa, že tieto peniaze sú už stratené? Našťastie sa dá požiadať o vrátenie stavebnej zrážkovej dane aj spätne. O vrátenie stavebnej dane, tzv. Bauabzugsteuer, však môžete požiadať až po skončení kalendárneho roka. Určite je tak dobré urobiť, pokiaľ ste si nestihli vybaviť Freistellung.

Čo potrebujem na vybavenie Freistellung-u?

Na vybavenie oslobodenia od stavebnej dane budete potrebovať nemecké daňové číslo – Steuernummer. Požiadať by ste oň mali skôr, než požiadate o Freistellung, pretože samostatne vám ho daňový úrad nevystaví. Následne, pri každej komunikácii s nemeckým daňovým úradom treba uvádzať vaše daňové číslo, keďže ste pod ním evidovaný. Vyžiadať si Steuernummer môžete len po vyplnení oficiálnych formulárov.

A čo moji subdodávatelia?

Stavebná zrážková daň sa týka všetkých, ktorí podnikajú v Nemecku na stavbách. Ak vaši subdodávatelia nemajú vybavený Freistellung, ste povinný strhávať im zrážkovú daň a odviesť ju daňovému úradu. Preto, ak máte medzi spolupracovníkmi aj svojich známych alebo chcete pomôcť iným Slovákom ušetriť na daniach, určite im odporučte, aby si tiež vybavili Freistellung a neprichádzali zbytočne o svoje ťažko zarobené peniaze.

So všetkými administratívnymi a daňovými záležitosťami sa môžete obrátiť na firmu TJ-Legal, s.r.o., ktorá sa špecializuje na služby pre Slovákov pracujúcich či podnikajúcich v zahraničí.

Zdroj obrázku: Freepik

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu

Chceš vedieť, keď fadam pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.