Táto slovenská appka uľahčí hľadanie práce, výber talentov a zmení recruiting k lepšiemu

Zisti, ako a prečo sa jej to môže podariť

“Ďakujeme, ozveme sa.” Odpoveď neprišla dodnes. To je len jedna z reálií, s ktorou sme sa pri hľadaní práce stretli snáď všetci a nemusíme byť úplní juniori. Čo potom zažívajú oni? Súčasný výberový proces pripomína hľadanie ihly v kope sena a to rovnako v prípade potenciálneho zamestnanca, ako aj z pohľadu zamestnávateľa.

Výberový proces býva zahltený kandidátmi, ktorí zďaleka nemusia spĺňať požadované kritériá na danú pracovnú pozíciu. Tí vyhovujúci zase nemusia dať najavo kľúčové kompetencie, alebo sú pri extrahovaní prehliadaní. Skúsenosti špecialistov v oblasti ľudských zdrojov hovoria o stále klesajúcej efektivite tradičných spôsobov hľadania zamestnancov, resp. talentov. Keď sú zamestnávatelia preťažení, potenciálni členovia tímu môžu trpieť nedostatkom pozornosti a vznikajú "situácie", keď sa im s feedbackom nikto neozve vôbec, alebo napríklad po poslednom kole pohovorov. Potom je tu otázka, či ľudia v HR majú čas na staroslivosť o rozvoj svojich aktuálnych zamestnancov.

Asi sa zhodneme, že kvalitný kandidát sa presadí. Lenže, ako rýchlo a za akú cenu? Pre potenciálnych kandidátov je výberový proces častokrát neprimerane dlhý, bez osobnej spätnej väzby, musia sa prebojovať užívateľsky neprívetivými systémami, vyhľadávať pracovné ponuky cez obmedzené filtre, rozosielať životopisy množstvu zamestnávateľov, prípadne sú bombardovaní headhuntermi a ponukami, ktoré neberú ohľad na ich skilly, v nesprávnom čase. Nehovoriac o emailových databázach, kde každý dostane rovnakú ponuku a mnohí reagujú na všetko.

Technológie dneška však môžu kandidátom a zamestnávateľom zmeniť život - ušetrením času, personálnych, finančných zdrojov, psychického vypätia a vytvorením príležitostí.

Appka pre hľadanie práce bez hľadania

Ako to chceme dosiahnuť? Priamym spájaním relevantných kandidátov s pre nich vhodnými pozíciami a instantným zhodnotením talentov a pracovných príležitostí. Jedným klikom. Bez spamovania životopismi. Dokonca, bez vyhľadávania. V prostredí appky chceme umožniť osobnejšiu komunikáciu a v neposlednom rade, žiadny kandidát vo výberovom procese neostane bez odpovede. Presne to chceme dosiahnuť appkou, ktorú práve vyvíjame.

Znie to možno ambiciózne, no zvláštne je vzhľadom na dnešné možnosti skôr spoliehanie sa na súčasný proces hľadania zamestnancov. Je možné ho zlepšiť pre spoločné dobro. Napomáhaním procesu môžeme znižovať rozpočet potrebný na oslovenie kandidátov a na obsadenie jednotlivých pozícií, zvýšiť počet získaných relevantných kandidátov a skrátiť čas, time-to-hire. Preto naša appka dáva zmysel.

Svet potrebuje kvalitné riešenie

Na trhu sú služby, ktoré riešia v prvom rade svoj biznis model, skutočné problémy čiastkovo, alebo vôbec, pričom procesy ďalej fragmentujú, s otáznou efektivitou. Čím viac HR riešení sa nám dostáva do pozornosti, tým sme si istejší, že potrebujeme prísť s niečím lepším.

Príležitosť nájsť správne developerky a developerov

Aplikáciu chceme začať používať pri hľadaní vysokokvalifikovaných pracovníkov v IT oblasti. Keď sa uistíme, že služba skvele funguje pre seniorné programátorky, programátorov/software engineerov/developerov, product ownerov, analytikov, testerov a ďalšie príbuzné roly, bude to dobré aj pre iné profesie.

V ďalších fázach vývoja appky máme pripravené aj integrované riešenia, ktoré zlepšia zamestnaneckú skúsenosť (employee experience) súčasných zamestnancov, čo môže znižovať mieru fluktuácie (fluctuation rate) s pozitívnym dopadom na employer branding a ekonomickými benefitmi pre firmy a organizácie.

Bude tu tiež priestor na prirodzené oslovenie zamestnancov či kontraktorov, ktorí sú otvorení kariérnemu posunu, hoci výzvy aktívne nehľadajú. Našou víziou je pomôcť vytvárať pracovné príležitosti aj juniorným kandidátom či študentom a ťažšie zamestnateľným ľuďom. Možností je viac a my ich chceme priniesť.

Z vlastných skúseností, z poznania práce human resources špecialistov a vedomí si možností technologickej sféry sme presvedčení, že vyvinúť je možné všetko a že HR sa dá robiť aj inak - jednoduchšie, rýchlejšie, šetrením zdrojov. Nenahrádzame recruiterov, prinášame im užitočný nástroj, aký tu doposiaľ nebol.

Ani tie najväčšie talenty to nemajú jednoduché. Nedávno som sa dočítal o skúsenostiach dátového analytika Filipa Víteka, ktorý pri hľadaní vhodnej pozície v zahraničí musel zareagovať na 473 pracovných ponúk, aby mal šancu uspieť. Mal by tu byť aj humánnejší spôsob vytvárania príležitostí.

Robme spolu HR lepším

Buď medzi prvými inovatívnymi zamestnávateľmi, ktorí objavia efektivitu tejto HR alternatívy pre svoju značku a pomôž nášmu malému tímu vylepšiť túto službu, ktorú si sami vyvíjame a financujeme. Hľadáme niekoľkých HR partnerov, ktorým ako early-adopterom aplikáciu sprístupníme so špeciálnymi benefitmi.

Svoj záujem môžeš prejaviť emailom na [email protected]. Príjmeme však každú dobrú radu, stačí sa ozvať. Už čoskoro spolu môžeme zmeniť život ľudí nielen na Slovensku k lepšiemu. Tešíme sa na to ;)

Milan Ferenčík, founder, Emploneo

Fotografie: 9gag.com, pexels.com/@cottonbro

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
marketing, management and stuff

Chceš vedieť, keď Milan Ferenčík pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.