11.6.2021 15:55

Daňové priznanie elektronicky - úplne jednoducho online

S otázkou, či podať alebo nepodať daňové priznanie, sa stretáva každoročne nejeden daňovník. Státisíce pracujúcich prenechá túto agendu svojím zamestnávateľom.

Existuje aj veľké množstvo tých, ktorí priznávajú daň na vlastnú päsť. Práve im vedia uľahčiť život moderné online riešenia.

Je podanie daňového priznania povinnosťou?

Áno aj nie. Povinne musí podať daňové priznanie každý, koho všetky zdaniteľné príjmy presiahli určitú výšku. Napríklad pre rok 2020 je to suma 2 207,10 €. Málo známou informáciou je, že povinnosť sa týka aj daňových subjektov, ktorí zaznamenali daňovú stratu, a to aj v prípade, že ich príjmy boli nižšie ako spomenutá suma (2 207,10 €). Do tretice vzniká povinnosť vtedy, ak vás k podaniu vyzve správa dane.

Ako si to celé uľahčiť?

Žijeme v dobe informačných technológií a je na inovačnej šikovnosti štátu, prípadne firiem, aby vykonávanie byrokratických činností modernizovala do online podoby. Vo výsledku sa tak dá uľahčiť život občanom, štátu, firmám atď. Konkrétne na príklade daní je riešením aplikácia Mojedane.sk. Daňové priznanie elektronicky spracuje a v priebehu niekoľkých minút, aj s vyplnením, vygeneruje hotové dokumenty.

Výhodou online riešení je ich kompatibilita s meniacou sa legislatívou. Pravidelná aktualizácia aplikácie a sprievodca pri vypĺňaní vytvára priestor pre podanie bezchybného daňového priznania aj pre tých, ktorí sa s priznaním stretávajú po prvýkrát.

Papierové podanie alebo elektronicky (XML)?

Nie každý má povinnosť komunikovať s daňovým úradom elektronicky. Ak nemusíte a vyhovuje vám vypĺňanie tlačeného formulára, s týmto riešením vie pomôcť aj online aplikácia, pretože hotové priznanie si môžete jednoducho vytlačiť.

Patríte však medzi tých, čo využívajú technológie naplno? Spôsob podania daňového priznania si viete zvoliť sami. Odporúčame poobzerať sa po aplikáciách, ktoré vedia vygenerovať aj daňové priznanie vo formáte XML, akou je napr. appka Mojedane. Daňové priznanie tak viete podať elektronicky omnoho rýchlejšie a z pohodlia vašej domácnosti.

Elektronické daňové priznanie je jednou z ciest, ktorá šetrí nielen cestu na daňový úrad, financie za prípadnú poštu, ale aj čas a energiu.

Pri jednoduchom vyplnení online formulára alebo pri využití služieb účtovníka, je v oboch prípadoch potrebné mať po ruke určité doklady. A to potvrdenie o výške vašich zdaniteľných príjmov (aj zo zahraničia), platbách povinného poistenia a potvrdenia pre poukázanie 2 % daní.

Na záver len jeden odkaz. Využívajte pre daňové priznania moderné online aplikácie a riešenia, ktoré vám pomôžu v mnohých oblastiach a dokážu ušetriť aj financie.

Zdroj obrázku: freepik.com

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď fadam pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.