23.6.2021 14:42

Čo je ERP systém?

ERP je skratka pre anglické slovné spojenie Enterprise Resource Planning, v preklade plánovanie podnikových zdrojov. V článku sa dozviete, čo táto skratka vlastne znamená.

Čo je ERP systém? ERP systém je v zásade aplikácia, ktorá pomáha s riadením podniku, pričom čerpá z rozsiahlej centrálnej databázy. V databáze sú zhromaždené informácie z rôznych oddelení vrátane účtovníctva, výroby, predaja, marketingu a ľudských zdrojov. Vedúci pracovníci môžu v databáze vidieť všetky informácie z rôznych oddelení, pospájať ich a vyhodnotiť najlepšie postupy potrebné na zlepšenie efektívnosti podniku. ERP systém im ušetrí nielen čas, ale aj náklady, ktoré by boli potrebné na zhromažďovanie týchto údajov. ERP softvér je možné prispôsobiť presne podľa potreby jednotlivých firiem.

ERP softvér je skvelou možnosťou pre firmy, ktoré chcú rozumne využiť svoje zdroje. Lídrom dokáže pomôcť prerozdeliť ľudský a finančný kapitál a vytvoriť efektívnejšie postupy, vďaka ktorým ušetria a skvalitnia svoje podnikanie. Vďaka ERP systému sa zlepšuje komunikácia a spolupráca medzi zamestnancami, pretože môžu vidieť informácie o aktuálnom stave iných oddelení a následne prispôsobiť budúce rozhodnutia.

Ako funguje ERP systém?

Každé oddelenie vo firme poskytne potrebné údaje, ktoré sa zaradia do systému. Informácie sú okamžite k dispozícii pre oprávnených používateľov v celom podniku. Predstavte si podnik, ktorý má predajne na viacerých miestach. V ERP systéme sú uložené všetky informácie o kvalite, predaji a zamestnancoch v jednotlivých predajniach. Vedúci pracovníci môžu vďaka týmto údajom zistiť, ktorej pobočke sa nedarí tak dobre ako ostatným, analyzovať možné príčiny a vyriešiť ich.

Je ERP pre vás?

Všetky spoločnosti by mali pravidelne kontrolovať svoje súčasné implementované technológie a pýtať sa: Pomáhajú nám alebo nás brzdia? Keď zastarané technológie zhoršujú vašu efektivitu, poskytujú chybné údaje alebo už jednoducho nestačia vašej firme, je načase hľadať nové riešenie. Hoci so zakúpením a zavedením ERP systému prichádzajú určité náklady, určite to neoľutujete, pretože investícia sa vám rýchlo vráti. Vďaka tomuto softvéru ušetríte, zlepší sa komunikácia medzi oddeleniami a získate presnejšie a kvalitnejšie údaje o spoločnosti.

Zdroj: netsuite.com, flowii.com

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď fadam pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.