23.7.2021 15:35

Čo je to Steuernummer a kto ho potrebuje?

Práca v zahraničí je lákavá najmä kvôli väčšiemu pracovnému trhu a atraktívnejším platom. Nevynímajúc ani živnostníkov, Nemecko sa stáva častou zastávkou Slovákov na trhu práce.

Netreba však zabúdať na niektoré povinnosti, ktorých je pri práci na živnosť o čosi viac. Jednou z povinností je vybaviť si v Nemecku Steuernummer.

Čo je Steuernummer

Preložené do slovenčiny, ide o daňové číslo. V minulosti (do roku 2008) bolo pridelené každému daňovníkovi pri podaní prvého daňového priznania. Nevýhodou však bolo, že sa z neho nedali vyčítať dôležité informácie, a pri zmene daňového úradu sa číslo zmenilo, čo bola záťaž ako pre daňovníkov, tak aj pre úrad. Preto Steuernummer neskôr nahradilo Steuer-ID, ktoré je určené pre bežných daňových poplatníkov.

Daňové číslo Steuernummer však nezaniklo, ale naďalej sa prideľuje podnikateľským subjektom, napr. aj slovenským živnostníkom alebo s.r.o.-čkám podnikajúcim v Nemecku. Podnikatelia ho využijú napr. pre potreby dane z príjmov, spotrebných daní, miestnych daní atď. Taktiež je dôležité, ak chcú podnikatelia požiadať o Freistellung, teda o oslobodenie od stavebnej zrážkovej dane vo výške 15 %, ktorú by inak museli odvádzať.

Čo k prílohe o Steuernummer?

K žiadosti o Steuernummer budete potrebovať aj formulár Potvrdenie o daňovej rezidencii, aby ste zdokladovali, že vaša firma má sídlo na Slovensku. Taktiež prílohy, ktorými zdokladujete založenie živnosti alebo spoločnosti a ďalšie špecifické prílohy podľa druhu podnikania. Daňové číslo Steuernummer slovenským firmám prideľuje nemecký daňový úrad Chemnitz.

Čo ďalšie budem potrebovať?

Ako podnikateľ v Nemecku sa môžete stretnúť s množstvom byrokracie a pojmov, ktoré vám budú neznáme. Preto je vhodnejšie sa obrátiť na odborníkov v tejto oblasti. Firma TJ-Legal má dlhoročné skúsenosti so získavaním čísla Steuernummer, s oslobodením od dane Freistellung, s nemeckými daňovými priznaniami pre živnostníkov (Einkommensteuer) a s mnohými ďalšími daňovými aspektmi podnikania v Nemecku. Ušetrite čas a starosti, aby ste sa mohli venovať vašej hlavnej náplni podnikania.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď BBQ pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.