Z Prahy kamkoľvek...

Od prvého momentu čo som uvidela toto mesto, som sa do neho zamilovala. A ver mi, že nešlo len o letný flirt ale o lásku na celý život.

Čo ťa prvé napadne, keď sa povie slovo Praha? Karlov most? Pražský hrad? Či Orloj? Musím ťa ubezpečiť, že je to niečo viac ako len tieto „populárne" miesta. Praha je romantická atmosféra, nočné prechádzky, piknik na Stromovke, ranný beh na Vítkove, hudba na Letnej,...

Na rok a pol som dostala ponuku vyskúšať si štúdium v tomto krásnom meste. Keďže patrím medzi ľudí, ktorí neradi premrhávajú svoje šance, tak som dlho ani nerozmýšľala. Ponuku som jednoducho zobrala. Poviem ti, že to bolo jedno z najlepších rozhodnutí v mojom živote.

Študovala som, cestovala, užívala si tej prenádhernej slobody a čo je hlavné, stala som sa skutočne odvážnou. Odvážnou v oblasti cestovania, vybavovania i v komunikácií. Zlepšila som si angličtinu a ešte k tomu som pochytila základy v tureckom a v talianskom jazyku.

Keďže v Prahe je veľa zahraničných študentov, nebolo ťažké nájsť si kamarátov. Spoločne sme si vytvárali budúcnosť a trávili čas najlepšie ako sa len dalo. Raz sme sa plavili na Vltave, inokedy si vychutnávali skvelé jedlo. Získala som priateľov takmer z celého sveta. Z Grécka, Turecka, Talianska, Ruska, Španielska, Chorvátska, Poľska, Slovinska,... Vďaka nim som sa dozvedela viac o ich krajine, ochutnala ich tradičné jedlá a na oplátku oni degustovali to naše - slovenské.

Každým dňom sme sa viac a viac spoznávali, až sme nakoniec začali spolu cestovať.

Praha má naozaj skvelú polohu, takže sa z nej vieš dostať naozaj kamkoľvek. Najskôr sme prebádali blízke miesta, akými boli napríklad: Karlovy Vary, Liberec, Lom Velká Amerika, Kútna Hora, České Švýcarsko, Průhonice. Každé jedno miesto bolo jedinečné a malo niečo do seba.

Veľkou výhodou bola pandemická situácia, pretože si sa vôbec nestretal/a s turistami. Nemusel si sa nikde tlačiť, ba dokonca ani čakať v rade na lístky. Neskôr sme sa rozhodli ísť aj do susedných krajín - Rakúsko a Nemecko.

No a nakoniec sme leteli do Dánska a Švédska.

Zažili sme veľa zábavy a neočakávaných chvíľ, ktoré si vyžadovali našu pozornosť. Nebudem ťa klamať, nie vždy sme mali plno energie a dobrú náladu. Raz sme sa dokonca aj pohádali. No i napriek tomu to bolo všetko také neobyčajné. Tieto malé nedokonalosti sa postupne stávali tými najväčšími dokonalosťami.

Bolo to naozaj jedinečné dobrodružstvo pri ktorom som získala skvelé zážitky a tie najkrajšie spomienky, ktoré mi už nikto nezoberie. Vždy, keď si spätne pozerám fotky, pomyslím si, že mám naozaj to šťastie žiť si svoj vysnívaný život.

Keby mám povedať, čo mi Praha dala? Moja odpoveď by znela asi takto: slobodu, spontánnosť, umývanie vlasov pod umývadlom, varenie cestovín na milión spôsobov (lebo áno, ešte stále som len chudobný študent), zvládnutý challenge v jedení rajčinovej polievky, množstvo zážitkov, skvelých priateľov. No a to najhlavnejšie - pocit domova.

A to, že Praha je viac ako len Karlov most sa dozvieš v následujúcom článku: https://blog.refresher.sk/article/9532/spoznaj-viac-ako-len-karlov-most-get-to-know-more-than-just-the-charles-bridge. Poskytne ti dobré typy na miesta o ktorých si možno doteraz ani nevedel/a.

Tak zatím nashledanou.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
31
Poslať správu
Som kúsok z každého miesta, ktoré som kedy navštívila.

Chceš vedieť, keď Adriána Gloneková pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.