Selén je dôležitý stopový prvok, ktorý pomáha aj pri neplodnosti

Selén je dôležitý stopový prvok a je súčasťou bielkovín v ľudskom organizme. Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam sa zaraďuje medzi prvky, ktoré sú nevyhnutné pre riadne fungovanie ľudského tela.

Množstvo selénu v potravinách pritom závisí najmä od jeho obsahu v pôde, kde sa tieto potraviny pestovali. Selén nájdeme napríklad v para orechoch, obilninách alebo celozrnných výrobkoch, slnečnicových a tekvicových semiačkach, v rybách a iných morských živočíchoch a obsahuje ho aj cesnak, huby, zelenina či pivovarské kvasnice. 

S čím nám selén pomáha?

Okrem už spomínaných antioxidačných účinkov, pôsobí selén aj imunostimulačne, v rámci čoho podporuje delenie a výkonnosť bielych krviniek. Selén pôsobí aj proti zrážanlivosti trombocytov a znižuje LDL chodelsterol, pomáha pri regenerácii pečene a riadnom fungovaní prostaty vrátane tvorby spermií. Selén, okrem toho zohráva dôležitú úlohu aj v pohyblivosti mužských spermií. V praxi sa využíva najmä s cieľom podpory imunity, pri regenerácii pečeňových buniek napríklad pri cirhóze pečene, pomáha správnemu fungovaniu štítnej žľazy, ako aj pri liečení atersklerózy a iných kardiovaskulárnych ochorení, či pri liečbe akné, psoriázy, kožných ekzémov či neplodnosti. 

Selén pomáha aj v boji proti vírusom a baktériám

Selén je dôležitý stopový prvok, ktorý nám pomáha s posilnením imunitného systému a lepšou obranyschopnosťou nášho tela pred rôznymi bakteriálnymi a vírusovými ochoreniami. Nemenej zaujímavá je aj jeho schopnosť zlučovať sa s ťažkými kovmi, ktoré pri tejto príležitosti aj zneškodňuje. Selén môžeme prijímať v potravinách alebo ho môžeme v prípade potreby doplniť vo forme výživových doplnkov. V takomto prípade je však dôležité nastaviť liečbu cielene v spolupráci s príslušnými odborníkmi. 

Zdroj obrázkov: pixabay.com, e-tabletka.sk

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď fadam pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.