Sebavedomie

Ste nesebavedomý a hanbíte sa rozprávať sa s nejakým cudzím človekom?

Toto je obrovský problém celej spoločnosti. Veľa ľudí je nesociálnych, hanblivých a vystresovaných prakticky z ničoho. Z ničoho, z čoho by vystresovaný byť mali.

Niekedy ľudia radšej zostanú hladní, ako by si mali ísť niečo objednať a komunikovať s predavačom. Ja som jeden z týchto ľudí a rozhodol som sa proti tomu bojovať. Som vystresovaný, hanblivý a veľmi zlý, čo sa týka komunikácií a pravdu-povediac, nie je s tým ľahké žiť. Niekoľko krát som sa rozhodol, že si niečo nekúpim, len pre to, lebo som sa musel rozprávať s predavačom, radšej som meškal na autobus, ako by som sa mal niekoho spýtať koľko je hodín, atď...

Tak som si povedal, že už ma to nebaví. Nebolo to jednoduché takto fungovať a tak som si urobil research. Zistil som, že je oveľa viac ľudí, ktorí majú tento istý problém. Prečítal som desiatky článkov a blogov a zistil som, že za všetko môže jedná vec.

SEBAVEDOMIE

Sebavedomie (taktiež známe ako "Sebadôvera") je dôvera v seba samého, vo vlastné schopnosti a sily.

Pokiaľ máte nízke sebavedomie a sami sebe neveríte, je ťažšie sa rozprávať s ostatnými ľuďmi. Niekedy dokonca aj s ľuďmi vo vašom najužšom kruhu. Pri rozprávaní sa sa nám potia ruky, kokceme, mierne sa trasieme a "trasie" sa nám hlas. Mať nízke sebavedomie je horšie, ako sa môže zdať, keďže to ovplyvňuje celý náš život. Je nejaký spôsob, ako si zvýšiť sebavedomie a ako začať lepšie komunikovať?

AKO SI ZVÝŠIŤ SEBAVEDOMIE

1. Denník

Ako prvú možnosť, základný krok k väčšiemu sebavedomiu je denník, zápisník. Zapisujte si, čo sa za váš deň stalo pozitívne a čo negatívne. Ľudia s nízkym sebavedomím často ani nevedia o tom, koľko pozitívnych vecí sa stanú za deň, ako koľko úspechov dokážu za ten deň dosiahnuť. Jednoducho sa na to dá zabudnúť, no ak si to napíšete každý deň do zápisníka, uvidíte, že tých úspechov je reálne viac, ako si myslíte. To vám určite zdvihne sebavedomie.

2. Neporovnávajte sa

Ľudia sa veľmi radi porovnávajú s niekým iným. Keď sa na tým zamyslíme, tak zistime, že to je vlastne úplne zle. Pozeráte sa na Instagram, vidíte ako niekto spokojne leží na pláži na Belize, zatiaľ čo vy sedíte v práci a najdrahšia dovolenka, ktorú si môžete dovoliť je Chorvátsko. Je ale potrebné si uvedomiť, že ľudia na Instagram, YouTube a iné sociálne siete pridávajú iba highlity z ich života - tie najlepšie chvíle. Ak sa chcete porovnávať, tak sa porovnávajte sami zo sebou - zo sebou z minulosti a prítomnosti. Určite si aj to zapisujte! Je dôležité zistiť, a vedieť, ako ďaleko ste sa posunuli za posledný rok, či viac.

3.) Komunikuj

Toto je najťažší krok zo všetkých, no zároveň jeden z najdôležitejších. Aj keď je veľmi zložité pre ľudí s nízkym sebavedomím komunikovať s cudzími ľuďmi, ako inak to chcete zmeniť, ako komunikovať s nimi? Každý deň vyjdite na ulicu a spýtajte sa nejakého cudzieho človeka, nejakú otázku. Napríklad Koľko je hodín? , alebo otázky typu Neviete kde sa nachádza (....)?. Tieto jednoduché otázky vám veľmi pomôžu v komunikácii. Uvedomíte si, že reálne nie je až také ťažké rozprávať sa s ľuďmi, ako ste si mysleli. Zo začiatku to bude ťažké, budete sa chcieť vzdať, ale postupom času to už bude zvyk, bude to už tak jednoduché že vaše sebavedomie sa zvýši. Treba tomu dať čas.

Dúfam, že ti tento článok aspoň trocha pomohol. Ďakujem, že si si prečítal tento článok, pokiaľ poznáš niekoho, kto má problém so sebavedomím, kľudne tento článok aj prezdieľaj. Budem sa tešiť u ďalšieho blogu, zatiaľ ahoj, a dobrú noc!

@Alex Molnár, blog.refresher.sk 2021

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
9
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Alexxx1 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.