Čo pomôže na bolesť zubov

Všetci sa určite dokážu zhodnúť, že bolesť zubov je jedným z najnepríjemnejších a najzákernejších druhov bolesti. Spôsobuje opuch, únavu a bolesť hlavy.

Navyše, často nedokážete pohodlne jesť, spať alebo rozprávať. Ak nemôžete ísť k zubárovi, skúste sa inšpirovať jedným z nasledujúcich typov na zmiernenie bolesti.

Klinčekový olej

Ľudoví liečitelia, ale aj zubári odporúčajú túto liečebnú metódu už desaťročia. Klinčeky obsahujú látku s antibakteriálnymi a upokojujúcimi vlastnosťami. Klinčekový olej si môžete kúpiť v lekárni alebo v obchode so zdravou výživou. Olej danú oblasť mierne znecitliví, čo pomôže s bolesťou. Ak neviete nájsť olej, rozdrvte klinček a pridajte trochu vody. Vzniknutú masu opatrne naneste na bolestivé miesto.

Ľad

Ľad pomáha zmierniť opuch a spôsobuje mierne znecitlivenie. Preto je obzvlášť užitočný ak vám kvôli zapálenému zubu opuchla tvár. Vložte do plastového vrecka trocha ľadu, prekryte ho utierkou a priložte si ju k opuchu. Neprikladajte si ľad k tvári dlhšie ako 10-15 minút. Proces opakujte každých 30-60 minút.

Slaná voda

Výplach úst slanou vodou je jeden z najznámejších postupov na liečbu viacerých problémov ústnej dutiny (bolesť zubov, afty, zápach z úst). Soľ ničí baktérie a pomáha zmierňovať opuch.

Sóda bikarbóna

Sóda bikarbóna neutralizuje kyslé prostredie, v ktorom sa najlepšie darí baktériám. Tam kde je sóda bikarbóna baktérie žiť nemôžu. Zmiešajte sódu s vodou a vytvorte hustú pastu. Zmes opatrne naneste na boľavý zub a ďasná.

Zastavte sa v lekárni

Ako prvú pomoc pri neznesiteľnej bolesti použite bežné liečivá ako aspirín alebo ibuprofén. Pozorne si prečítajte pokyny na príbalovom letáku. Kúpiť si môžete aj gél od bolesti zubov alebo kvapky. Sú určené presne na liečbu bolesti zubov a iných typov bolesti ústnej dutiny.

Pamätajte, že tieto liečivá poskytujú len dočasnú úľavu. Ak bolesť pretrváva, mali by ste navštíviť zubára. Ideálne by však bolo bolesti zubov predísť. Preto by ste nemali podceniť prevenciu. Nevynechávajte prehliadky u zubára a nezanedbajte ústnu hygienu. Obmedzte fajčenie, pitie sladených nápojov a určite nepoužívajte na uvoľnenie kúsku jedla zo zubov predmety, ktoré do ústnej dutiny nepatria.

Zdroje: guardiandirect.com, pixabay.com

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď fadam pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.