Čo si myslím o tohtoročných módnych trendoch?

Podstatnú časť minulého roku sme všetci presedeli doma v teplákoch a na občasné zoomy s kolegami si stačilo namiesto trička či mikiny nahodiť napríklad košeľu a pracovný outfit bol na svete.

S módou si nikto príliš starostí nerobil, takže je prirodzené, že v roku 2021, keď sa situácia trochu uvoľnila, aj módni návrhári prinášajú osvieženie do našich šatníkov, aby sme sa opäť trochu skultúrnili.

Čo je aktuálne v kurze?

Vybaviť si šatník štýlovými kúskami oblečenia dnes nie je vôbec žiadny problém. Poďme sa teda pozrieť na niekoľko tipov, čo by sme podľa stylistov a módnych expertov mali nosiť, aby sa dalo povedať, že kráčame s najnovšími trendmi.

monochromatické štylizácie - návrhári ako Chanel, Dolce & Gabbana, Jil Sander a ďalší zaplnili prehliadkové móla nesmrteľnou kombináciou bielej a čiernej.

dlhé šaty až po zem - vyzametajte ulice vo vzdušných, padavých dlhých šatách od jednofarebných modelov až po kvetinové vzory.

oversized boyfriend saká a široké nohavice - vymeňte skinny džínsy za voľné strihy a priliehavé saká zvýrazňujúce siluetu nahraďte nadrozmernými kúskami s vypchávkami.

žltá v kombinácii s kamelovou, alebo aj so sivou, keďže sú to farby tohto roku.

trblietavé oblečenie v štýle disko - módne esá ako Louis Vuitton, Celine, Paco Rabanne, Chanel či Valentino trblietavé kúsky spárovali s šiltovkami, jednoduchými tričkami, žabkami či teniskami.

pásiky - čím viac, tým lepšie a v kombinácii s doplnkami v neónovej farbe pôsobia naozaj osviežujúco.

pastelové tóny - svieže odtiene farieb ovocných sorbetov alebo cukríkov sa v roku 2021 dočkali obrovského comebacku a objavujú sa v kolekciách viacerých zvučných mien.

mikiny pod sakami - karanténa predsa len inšpirovala trendsetterov a spolu s oversized sakom máte razom pohodlný, no zároveň slušne vyzerajúci outfit.

Treba si každú sezónu meniť šatník?

Ak chceme túto planétu zachovať aj pre budúce generácie v obývateľnom stave, mali by sme si aspoň trochu vstúpiť do svedomia a správať sa zelenšie. A to platí aj pri obliekaní, pretože už ste asi niekde zachytili, že textilný priemysel sa dosť výrazne podieľa na znečisťovaní životného prostredia a tony nevyužitého oblečenia vytvárajú zbytočný odpad. Potešiť sa novým kúskom je v poriadku, no ani s módou to netreba preháňať a oblečenie z minulej sezóny automaticky vyhadzovať, lebo veď to sa už nenosí.

Správať sa ekologickejšie neznamená ani to, že vyhádžete všetko neudržateľné oblečenie, ktoré vlastníte a nakúpite si len to, ktoré utkali z bio ľanu či konope miestni remeselníci. Základom dobre vybaveného šatníka by mali byť nadčasové a ľahko kombinovateľné kúsky. Tie môžete občas osviežiť nejakým sezónnym hitom. Držať sa len fast fashion nie je z dlhodobého hľadiska udržateľná cesta.

Nie všetky módne trendy sa hodia každému

Ak by sme aj odsunuli otázky ekologického a udržateľného správania sa na vedľajšiu koľaj a sústredili by sme sa len na to, čo diktujú trendy, musíme mať na pamäti, že v prvom rade ide o to, aby ste sa v oblečení cítili vo svojej koži, sebavedomo a pohodlne, a aby bolo vhodné na príležitosť, na ktorú si ho obliekate.

Nie všetko vyzerá dobre na každom z nás a to je úplne normálne. Preto si treba šatník prispôsobiť hlavne svojmu životnému štýlu, postave, farebnému typu a ďalším faktorom, ktoré sú pre nás dôležité a nedať si nasilu vnútiť niečo, v čom sa necítite komfortne len preto, že to teraz nosí každý. Netreba sa báť byť originálny a prejaviť svoj individuálny štýl. Ideálnou cestou je vybrať si to, čo zapadne k vašej osobnosti. Ako to máte s trendmi vy?

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Kateřina Šedivá pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.