22.9.2021 14:24

Počuli ste už o trende eko svatieb? Toto by ste o nich mali určite vedieť

Pre mnohých ľudí sa zero waste a eko stáva postupne životným štýlom a tento trend sa premieta už aj do svadieb.

Stále častejšie sa tak môžete stretnúť s označením eko svadba. V čom sú špecifické a na aké zásady sa dbá pri ich organizovaní?

Ako už iste tušíte, pri eko svadbách je prioritou byť čo najbližšie prírode a zanechať po svojej svadbe čo najmenšiu stopu. Veľkolepé ozdoby tak striedajú prírodné či kompostovateľné materiály, do popredia miesto okázalosti vystupuje skromnosť a záujem o ekológiu sa prejavuje aj na svadobnej hostine. Poďme ale pekne po poriadku. 

Pri organizácii každej svadby platí, že fantázii sa medze nekladú a tak neexistuje ani jednotný recept, ako si zorganizovať eko svadbu. Vďaka týmto typom však zmiernite negatívne dopady vášho veľkého dňa na prírodu. 

Svadobné šaty z požičovne alebo ušité z recyklovaných materiálov

Každá nevesta chce byť na svojej svadbe krásna, dá sa to však dosiahnuť aj požičanými šatami, prípadne šatami ušitými z recyklovaných materiálov. Najčastejšie sa pritom používa bambus či organická bavlna. Platí však, že najviac eko sú tie svadobné šaty, ktoré sa dajú použiť opakovane, prípadne prešiť na iný typ odevu. 

Svadobná hostina a používanie obalov

Po svadobnej hostine by sa toho malo vyhodiť čo najmenej a preto platí, že si treba všetko dobre naplánovať. Okrem toho sa oplatí vyberať potraviny z lokálnych chovov a trvalo udržateľného poľnohospodárstva. Zároveň si treba uvedomiť, že pri bežnej svadbe sa spotrebuje množstvo obalov a keď už sa im nedá vyhnúť, treba zvoliť aspoň eko obaly, ktoré nájdete napríklad na https://markbal.sk

Vysadenie stromu ako svadobný dar

Za peniaze v obálke sa novomanželia určite hnevať nebudú, no pri eko svadbách sa zvyknúť dávať aj iné dary. Môže ísť o vysadenie stromu na spoločnej záhrade alebo finančný príspevok pre prírodnú rezerváciu, v ktorej vysadia „ten váš“ novomanželský strom, ktorý potom môžete chodiť spoločne obdivovať. Skrátka, svoj priaznivý postoj k prírode je možné vyjadriť rôznymi spôsobmi a aj svadba je bezpochyby jedným z nich. 

Zdroj obrázkov: pixabay.com

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď fadam pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.