25.11.2021 13:49

Nemecké rodinné prídavky pre Slovákov

Patríte aj vy medzi tých Slovákov, ktorí našli uplatnenie v Nemecku, či už ako zamestnanec, vyslaný zamestnanec alebo živnostník?

Ak máte deti, okrem peknej výplaty máte s najväčšou pravdepodobnosťou nárok aj na nemecké prídavky „Kindergeld“. Stačí pritom, ak v tejto krajine pracujete iba vy alebo iba vaša manželka či váš manžel ako jeden z rodičov dieťaťa.

Aká je výška nemeckých prídavkov?

Rodičia, zbystrite. 😊 V Nemecku môžete len na jedno dieťa získať 219 € mesačne, ak máte dve deti, tak sumu 219 € na každé z nich. Na tretie dieťa dostanete 225 € a na štvrté a každé ďalšie až 250 € mesačne.

Ale pozor, ak poberáte rodinné prídavky aj na Slovensku (poprípade v inej krajine, napríklad v Česku), ich výška vám bude z nemeckých zrazená. Stále však ide o štedrý príspevok, o ktorý sa oplatí požiadať.

Platí, že o Kindergeld musíte požiadať sami, nebudú vám vyplácané automaticky.

Ako zistím, či mám na Kindergeld nárok?

Základným predpokladom je to, že máte príjem z Nemecka. Ten môžete poberať ako zamestnanec nemeckého zamestnávateľa, vyslaný zamestnávateľ, živnostník, môžete poberať náhradu mzdy z Nemecka alebo z Nemecka poberať dôchodok. Dôležité tiež je, aby ste mali v Nemecku povinné sociálne poistenie.

Tip: Svoj nárok na poberanie nemeckých prídavkov si môžete overiť v aplikácii Kindergeld.click vyvinutou Slovákmi, kde si môžete pohodlne vyplniť aj vašu žiadosť o Kindergeld v slovenčine a následne s ňou požiadať o prídavky.

Zvláštne prípady

Môže sa stať, že v Nemecku pracuje váš bývalý manžel či manželka, ktorý/ktorá je biologickým rodičom dieťaťa. Nárok na Kindergeld má samozrejme aj dieťa rozvedených rodičov, no je dôležitá vzájomná spolupráca. Nemecké rodinné prídavky je oprávnený poberať rodič, ktorému je dieťa zverené do starostlivosti (prípadne s ktorým dieťa žije v spoločnej domácnosti). Avšak vo väčšine prípadov v Nemecku pracuje ten rodič, s ktorým dieťa či deti nežijú. Rodič s nárokom na Kindergeld bude potrebovať Familienkasse doložiť potvrdenia o nároku od druhého rodiča, ktorý má prácu v Nemecku. To inak ako vzájomnou spoluprácou nejde.

Oplatí sa viac nezdaniteľné minimum?

V súvislosti s deťmi sa môžete stretnúť aj s pojmom Kinderfreibetrag, čo je nezdaniteľné minimum na deti v Nemecku. Na rozdiel od Kindergeldu táto suma nie je vyplácaná priamo na účet, ale uplatňuje sa až v daňovom priznaní. Nezdaniteľné minimum Kinderfreibetrag si môžete uplatiť až vtedy, ak sa pri zisťovaní zdaniteľného príjmu rodiča pracujúceho v Nemecku preukáže ako vhodnejšia alternatíva k už poberaným prídavkom.

Ale pozor! Nemecký daňový úrad bude rátať s tým, že ste počas daného obdobia poberali Kindergeld, preto oň určite požiadajte.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
7
Poslať správu

Chceš vedieť, keď TJ-Legal pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.