6.12.2017 00:01

Vianoce bez stresu nie sú Vianoce

Hovorí sa, že Vianoce su najpokojnejšie sviatky roka. Okej, určite sú pokojnejšie ako Veľká Noc, ale som jedniná, ktorá si myslí úplný opak?

Pred pár dňami som nikoho počula hovoriť: „Teším sa na tie posledné dni pred Vianocami, keď len ležíme s rodinou v pyžame na gauči a pozeráme vianočné filmy. Nikto už nič nemusí, len si užívame, že sme spolu.

Tri-štyri dni pred Vianocami mám v hlave veci typu:

Mám skôr vymýšlať dačerk od oca pre maminu? Alebo najskôr vymyslím niečo od mamy pre starkú?

Mám si užívať to, že som konečne doma a najbližie prídem domov až o dva mesiace, ísť na kávu, večeru, víno (čítaj gin) s kamarátmi? Alebo mám maminke pomôcť vykrajovať medovníky z druhej várky, lebo prvá sa už stihla zjesť?

Mám pomocou ďalších svetielok, ozdôb a salonkami dozdobiť stromček a vyplniť prázdne miesta kde nie je ihličie? Alebo sa zmierim s tým, že tento rok budeme mať hustej jedličky vypelíchanú borovicu, ktorej sme (doslova) privŕtali vetvy z iného stromu aby nevyzerala tak chudobne?

Mám presviedčať mamu, že žiadny príbytok nie je na vianoce dokonale uprataný a určite má niekde niekto nepožehlenú kopu oblečenia? Alebo sa nejdem ani pokúšať lebo viem, že je to zbytočné?

Posledná (dôležitá otázka), ktorú si kladiem vždy 23. decembra- zamiešať tú majónézu do šalátu dnes aby sa chute lepšie spojili? Alebo to nebudem riskovať a zamiešam to tam až zajtra, lebo by sa to do večere určite zožralo?

Vianoce rozhodne nevnímam ako sviatky pokoja, radosti a oddychu.

Skôr mám pocit, Vianoce sú obdobie, kedy je koncentrácia nervozity vyššia ako v januári na vysokoškolskom intráku.

Každý sa naháňa za darčekmi. Teda aspoň tí, čo majú v hlave nápady, čím obdarovať svojich blízkych. Tí, ktorí sa nenaháňajú, pravdepodbne ideu na darčeky nemajú alebo jednoducho na tie darčeky nemajú.

Desím sa Vianoc.

Desím sa toho aké plné bude letistko keď budem cestovať domov.

Desím sa toho aké plné bude letisko keď budem cestovať spät.

Desím sa toho aké plné bude nákupné centrum keď prídem domov a budem zháňať darčeky pre celú rodinu.

Desím sa toho ako budem upokojovať mamu, že všetko stíha, a že naozaj nemusí vypekať 4 druhy maslových rezov a lepiť linecké troma rôznymi lekvármi.

Tak ako som niekde čítala o pokojných Vianociach, tak som niekde čítala aj to, že najviac ľudí pácha samovraždy na jeseň.

Prečo?

Lebo im chýba letná pohodička a panikária z prichádzajúcich vianoc. Panikária lebo nemajú peniaze, čas, či osobu, s ktorou by ich v pokoji strávili.

Preto by som rada pridala do každej pohľadnice, SMS-ky či spamového e-mailu formuku:

Užite si Vianoce bez zbytočných nervov.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Hanis pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.