22.11.2023 11:57

Alibaba oznámila svoju vôbec prvú dividendu

Čínsky gigant v oblasti elektronického obchodu Alibaba nedávno oznámil svoju vôbec prvú dividendu.

Alibaba nedávno oznámila svoju vôbec prvú dividendu od vstupu na burzu v roku 2014 a akcionárom vyplatil približne 2,5 miliardy USD. To sa rovná miernemu výnosu 1,1 % na základe súčasnej hodnoty akcií. Spoločnosť však čelí značným výzvam, pričom jej plán na vyčlenenie divízie cloud computingu je v súčasnosti ohrozený v dôsledku rozšírenia kontrol vývozu vyspelých technológií zo strany USA. Tento krok, ktorý sa týka predaja čínskym dcérskym spoločnostiam a niektorých čipových technológií, by mohol vážne ovplyvniť prevádzkové schopnosti a technologický pokrok cloudovej jednotky spoločnosti Alibaba.

Divízia cloud computingu, ktorá bola kedysi považovaná za kľúčový motor rastu spoločnosti Alibaba, zaznamenala v minulom štvrťroku slabý 2 % medziročný rast tržieb. Dôvera investorov klesá, čo sa prejavilo v 8 % poklese akcií spoločnosti Alibaba kótovaných na burze v New Yorku. * K tomuto poklesu prispela aj nečakaná rezignácia bývalého predsedu predstavenstva Daniela Zhanga z čela cloudovej jednotky a celkové spomalenie rastu spoločnosti.

Hlavná činnosť spoločnosti v oblasti elektronického obchodu tiež zápasí s opatrným utrácaním čínskych spotrebiteľov po zrušení politiky "nulového krytia". Hoci celkové tržby spoločnosti v poslednom štvrťroku vzrástli o 9 % a prevádzkový zisk sa zvýšil o 34 %, bolo to najmä v dôsledku znižovania nákladov, nie silného predaja, najmä na kľúčových čínskych platformách Taobao a Tmall.

Spoločnosť Alibaba, ktorá sa pohybuje v náročnom regulačnom prostredí na domácej aj medzinárodnej úrovni, čaká v roku 2023 náročná cesta. Vyrovnávanie napätia medzi politikou USA a opatrnými zvyklosťami čínskych spotrebiteľov pri utrácaní predstavuje pre spoločnosť veľkú výzvu.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Investago pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.