Keďže už niekoľko rokov sa venujem podnikaniu s exkluzívnym alkoholom , ku ktorému jednoznačne patrí aj degustácia a prezentácia konkrétnych značiek zo sveta aj domácej produkcie, rozhodol som sa napísať článok o našej vlastnej značke likérov, destilátov a vín a to je „ TATRA BEAR „ – Tatranský Medveď. Inak v súčasnej dobe dosť aktuálna téme.
Na Slovensku nemáme len slivovicu alebo borovičku. Málokto počul o „ Tatranskom Medveďovi “, ktorý ulahodí aj náročnému zákazníkovi. Tradičným alkoholom našej krajiny je jednoznačne slovenská borovička. Na Slovensku máme však aj mnoho menších výrobcov, ktorí sa môžu pýšiť kvalitnými nekomerčnými alkoholickými nápojmi.
Jednou z týchto menších značiek je aj TATRA BEAR - Tatranský Medveď. Je to ojedinelý alkoholický druh nápojov na slovenskom trhu, pretože doposiaľ žiaden slovenský výrobca neprišiel s receptúrou, ktorú má TATRA BEAR. Jedná sa o tri druhy nápojov a to bylinné domáce likéry, pravé domáce destiláty a ovocné vína.
Domáci likér Tatranský Medveď máme 3 druhy – škoricový, čierna ríbezľa a horký.
Tento nápoj obsahuje výťažok špecifických druhov liečivých bylín a vysoký podiel toho najlepšieho včelieho medu. Použitý včelí med je veľmi vzácny pre svoj obsah enzýmov, vitamínov, minerálov, aminokyselín a vysokého podielu fruktózy a glukózy.
Nápoj je charakteristický svojim miernym zakalením, ktoré je spôsobené množstvom použitého včelieho medu. Môže dochádzať i k miernemu odlíšeniu sfarbenia vo fľaši v závislosti od pomeru peľu z rôznych rastlín. Med má priaznivý vplyv na posilňovanie organizmu a obzvlášť dodáva telu látky proti veľmi rozšíreným alergickým ochoreniam.
Skvelá náhrada cukru!!!
Tatranský Medveď likér je možné popíjať pri prirodzenej izbovej teplote nápoja. Odporúčam ho piť mierne chladený. Na rozdiel od iných liehovín je v tomto prípade zvýraznená vôňa medu.
Ďalej odporúčam použitie Tatranského Medveďa namiesto cukru do čaju, kávy, alebo priamo ako horúci grog v chladnom zimnom období keď už viete, že nepôjdete autom.
Naopak v letnom horúcom období sa osviežite likérmi Tatranským Medveďom škorica, čierna ríbezľa alebo horkým s kockami alebo drťou ľadu v pohári.
Základné zloženie likérov obsahuje extra jemný lieh, med, vodu a zmes bylín. BEZ CUKRU !!! Nápoj si môžeš vychutnať v troch príchutiach, a to horký, čierna ríbezľa a škorica. Škoricový a ríbezľový nápoj má až 45 % alkoholu a horký 40 %. Takže pozor, žiadna malinovečka!!!
Domáci destilát Medveďovica - ďalší unikát
Základom je obilnomedový destilát s opakovanou destiláciou, následne sa upravuje primárnou filtráciou. Na začiatku počas kvasenia sa do obilného kvasu pridáva fermentovaný med. Destilát sa následne barikuje v dubových sudoch po dobu minimálne 6 mesiacov. Dozrieva v kamennej pivnici so stálou teplotou a vlhkosťou. Po ukončení dozrievania sa následne destilát prefiltruje cez mikrovlákno.
Charakteristická farba nápoja je zlatohnedá, poprípade s miernym zakalením v dôsledku prítomnosti medu. Aróma je oriešková s jemným nádychom dreva. Nápoj je mierne sladký s tónmi vanilky, sladkého drievka a horských byliniek. Medveďovica Gold má príjemných 45% alkoholu.
Silnejším druhom Medveďovice je Silver, ktorý má 50 % alkoholu. Chuť tohto druhu je veľmi špecifická, pretože každý môže cítiť niečo iné. V porovnaní s prvým druhom je korenistá a mierne horko-sladká.
Treťou je ovocná Medveďovica Marhuľovica 50% - destilát z vyberaných slovenských marhúľ.
Tatranský Medveď polosladké Jahodové
Tatranský Medveď jahodové víno vás očarí svojou intenzívnou jahodovou vôňou, svetločervenou farbou, sviežimi kyselinami, ktoré sú vyvážené so zvyškovým cukrom a buketom domácich jahôd, vytvára skvelú harmóniu zmyselných chutí.
Tatranský Medveď polosladké Ríbezľové
Tatranský Medveď ríbezľové víno vás očarí svojou intenzívnou ríbezľovo – podmanivou vôňou, rubínovo-tmavočervenou farbou, sviežimi kyselinami, ktoré sú vyvážené so zvyškovým cukrom a buketom čiernych ríbezlí, vytvára skvelú harmóniu zmyselných chutí.
Vyššie spomenuté nápoje môžeš ochutnať v rovnomennom degustačnom bare Tatranský Medveď, ktorý sa nachádza v Poprade.
„Odjakživa v našej krajine sa spája medveď s Tatrami, či Vysokými alebo Nízkymi. Je to ikona nášho Tatranského Národného Parku. Preto názov produktu TATRA BEAR. Medveďa si automaticky spojíš s medom, ktorý mu chutí a je jeho maškrtou. Preto receptúra produktov TATRA BEAR - Tatranský Medveď pozostáva výhradne iba z najlepšieho včelieho medu a extra jemného liehu.
Som si istý, že vás môj článok zaujal, ako aj produkty, ktoré som sa snažil v tomto článku prezentovať. Samozrejme, viac detailných informácii sa dozvieš priamo na stránke www.tatrabear.sk alebo našom eShope: https://exkluzivnedestilaty.sk/znacky/tatra-bear/.
Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].
Chceš vedieť, keď adrianskrab pridá nový blog?
Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.