16.4.2024 12:11

Macedónsko: Tajomstvo Balkánu

O tejto krajine sa veľa nehovorí, no aj napriek tomu sa Macedónci nazývajú krajinou vychádzajúceho slnka. Poďme sa spolu pozrieť do jednej z najstaršie obývaných krajín v Európe.

O Macedónsku som toho veľa nepočula, až kým som v Albánsku nespoznala Maju. Maja je Macedónka žijúca v meste Bitola, o ktorom si povieme neskôr. Od začiatku sme si veľmi ľudsky rozumeli a tak sme sa vzájomne dohodli, že sa prídeme navštíviť. Od Macedónska som nemala žiadne očakávania, no už po príchode som ostala milo prekvapená.

Jazero Ohrid

Náš výlet začíname spoznávaním perlou tejto krajiny a to jazerom Ohrid. Jazero Ohrid je jedným z najhlbších a najstarších jazier v Európe. Práve preto je mnoho jeho častí stále neobjavených. Je zaradené do svetového dedičstva UNESCO a niet sa čomu čudovať. Od prvej chvíle som bola milo prekvapená aká čistá a priehladná voda obklopovala brehy jazera. Široká škála zelenej a modrej je pastvou pre oči, až má človek chuť si skočiť do jazera a zaplávať si v ňom. Po dĺžke jazera vedie promenáda, ktorú obklopujú bary či reštaurácie. Z cien som bola trochu prekvapená, kedže boli vyššie ako inde, avšak rozumiem tomu, že lukratívna poloha a výhľad na jazero pridáva na cene. Taký aperol ma vyšiel na 8 eur.

Mesto Ohrid

Je známe faktom, že kedysi malo 365 kostolíkov na každý deň. Mnoho z nich však bolo zničených v období Osmanskej ríše. Najznámejším kostolom v tomto meste je Kostol sv. Jána (Kaneo). Toto je ten kostol, ktorý vidíte ako prvý pri vyhľadávaní leteniek či na Instagrame. Pri výstupe naň sme sa trochu zapotili, ale ten výhľad odtiaľ stál za to. Záhrada tohto objektu ponúka nádherné výhľady na celé jazero, kde v diaľke vidíte plaviť sa lode plné turistov, či miestnych rybárov. Tento kostol je len jeden z približne tisíc kostolov, ktoré sú rozmiestnené po celej krajine.

Okolie jazera

Našťastie sme mali auto, čo bola obrovská výhoda, kedže autobusy v krajine nie sú veľmi spoľahlivé a tak sme mali možnosť navštíviť aj rôzne miesta v okolí jazera. Tým najkrajším pre mňa bol Kláštor sv. Nauma. Tento kláštor sídli na vrchole komplexu, ktorý tvorí súkromné platené parkovisko, pláž a nádherná reštaurácia Ostrovo, kde sme si dali fantastickú pljeskavicu. Tento kláštor v sebe skrýva hlbší význam, nakoľko je pomenovaný po Svätom Naumovi, ktorý bol spájaný so vznikom cyriliky a cyrilského písma, ktoré vznikli práve v Macedónsku. Naum tento kláštor založil a takisto je v ňom aj pochovaný.

Našou ďalšou zastávkou bolo múzeum na vode, tiež nazývané Bay of bones. Vstup do tohto múzea stál okolo 2 eur a po príchode vás čaká vstup do obrovského komplexu v prírode. Toto múzeum na vode pozostáva z hlineno-drevených domčekov, ktoré ukazujú ako ľudia a hlavne rybári kedysi žili v tejto zátoke. Názov múzea je síce trochu teatrálny, ale poukazuje na fakt, koľko kostí zvierat a hlinených nádob sa v tejto zátoke našlo. Keď skončíte s prehliadkou domčekov, viete si dať prechádzku skrze komplex v prírode, ktorý vám ponúka výhľady na jazero a mnoho miest na sedenie, relax či piknik v prírode. Krásne miesto na výlet.

Mojou poslednou zastávkou bolo mesto Bitola. Od Ohridu je to približne hodina cesty autom skrze kopce a hory. Bitola je druhé najväčšie mesto krajiny a je to kúsok od gréckych hraníc. Najkrajšou budovou mesta pre mňa bolo starodávne kino Manaki. Ceny sú tu oveľa prívetivejšie ako v Ohride a viac sa podobajú očakávaným nízkym macedónskym cenám. Deň si môžte spríjemniť prechádzkou po centre mesta a piatkový či sobotný večer si zas viete užiť kabaretom, v podniku zvanom Gold Felicia, kde je potrebné si urobiť rezerváciu na stôl, avšak vstup je zadarmo. Ulice tohto mesta sú plné túlavých psov, čo je problém v celej krajine. Krajina nemá peniaze na budovanie a udržiavanie útulkov pre psov a preto si voľne behajú po uliciach. Nie sú násilné a netreba sa ich báť. Len sú hladné a za jedlo musia bojovať, na čo sa neľahko pozerá. Mne osobne to trhalo srdce a prajem si, aby aspoň väčšina z nich raz našla šťastný domov.

Macedónska gastronómia

Na cestovaní milujem ochutnávať domácu kuchyňu dannej krajiny a objavovať novú gastronómiu. Macedónska kuchyňa však pre mňa až tak nová nebola, kedže je to typická balkánska kuchyňa pozostávajúca z pljeskavice, mastiky, vína či bureku. Čo bol pre mňa taký fun fact bolo, že domáci jedia najradšej mäsový burek (kým ja som tím syr) a zapijú to bielym tekutým jogurtom. Mastika mi chutila ako naše hašlerky a šopský šalát nemohol chýbať pri servírovaní šťavnatej pljeskavice. Nemohlo chýbať ani tavče gravče, čo je národné jedlo Macedónska.

Čo možno mnoho ľudí nevie je fakt, že Macedónsko je slávne aj vo výrobe vína. Najznámejšou značkou v krajine je značka Tikveš s najväčšou produkciou vína. Mňa dievčatá vzali do viníc značky Čiflik, ktoré sídli v blízkosti mesta Bitola. Je to krásny komplex, v ktorom viete aj prespať.

Jedno negatívum, ktoré udeľujem macedónskej gastronómii či všeobecne podnikom je fakt, že sa všade fajčí. V každej reštaurácií či bare a pre nefajčiara to môže byť nepríjemné.

Peniaze

V Macedónsku ľudia platia macedónskym denarom. 1 euro predstavuje približne 60 denárov. Peniaze tu nemajú žiadnu hodnotu, myslím si, kým držím v ruke hŕstku peňazí, ktoré v eurách predstavujú omnoho menej peňazí. Ja by som to opísala asi takto: veľa peňazí v malej hodnote.

Letisko Ohrid

Letela som sem z Viedne a let trval približne hodinu a 20 minút, čo bolo fantastické. Pri prílete do destinácie mi vyčarovalo úsmev, ako Macedónci začali po pristávaní tlieskať a kričať nadšením. Musím podotknúť, že toto letisko je extrémne maličké. Denne vybaví okolo 5 letov, väčšinou s ľudmi z nemecky hovoriach krajín. Pri odlietaní späť do vašej krajiny si dávajte pozor na fakt, že aj napriek tomu, že si musíte spraviť check in online, pri príchode na letisko vás čaká ešte jeden check in, kde vám do ruky dajú papierový fyzický lístok a až s tým sa viete pohnúť na bezpečnostnú kontrolu.

Fakty

Matka Tereza sa narodila v Skopje.

Macedónsko má jedno z najsilnejších opií na svete. Pozostáva až zo 14tich jednotiek morfínu.

Nie je súčasťou EÚ.

Je to krajina plná hôr a kopcov, ktoré tvoria až 85% krajiny.

Skopje patrí medzi najviac znečistené mestá v Európe.

V Ohride si viete zakúpiť originálne perly priamo z jazera Ohrid aj s certifikátom.

Cenovo dostupný výlet.

Prajem vám šťastnú cestu a nezabudnite si so sebou zobrať pas :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu
Wild Soul 🦋

Chceš vedieť, keď Malinka pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.