13.5.2018 19:38

Aký je Erasmus v portugalskom Fare? WTP #1

Geniálny! Ale poďme pekne od začiatku.

Koncom strednej školy som začal rozmýšľať, či ísť na výšku alebo nie. Hlavný dôvod prečo som nakoniec išiel bola možnosť zúčastniť sa na medzinárodnom programe výmeny študentov Erasmus + . K tomu som prispôsobil aj výber výšky a nakoniec som skončil na Fakulte masmediálnej komunikácie v Trnave, ktorá túto možnosť ponúkla. A som tu, na Erasmuse v portugalskom Fare! Aký je tento program a kam ťa môže posunúť? Poďte sa na to spoločne so mnou pozrieť!

Čo je Erasmus+ a ako sa ho môžeš zúčastniť?

Erasmus+ je výmenný program Európskej únie, ktorý minulý rok oslávil už svoju 30ku. Pomocou tohto programu vycestovalo už viac než 9 mil. ľudí. V skratke na výške sa zúčastniš výberového konanie, ak ním prejdeš, dostaneš možnosť študovať na partnerskej vysokej škole v zahraničí, ktorú si si vybral s peniazmi od EÚ. Info o svojich možnostiach nájdeš na webe svojej fakulty. Pár zaujímavých čisiel o účastníkoch Erasmusu:

- 94% je toleratnejších,

- majú 2x krát väčšiu šancu zamestnať sa do roka od ukončenia štúdia,

- a takisto zarábajú v priemere o 25% viac.

Ďalšie zaujimavé grafy a informácie o Erasmuse nájdeš na oficiálnej stránke.

Čo potrebuješ zariadiť pred odchodom? (+ dobré rady)

Vyplniť štós dokumentov

Pred svojim odchodom na hosťovskú univerzitu Universidade de Algarve som musel vybaviť štós papierovačiek. V mojom prípade to boli: Application form, rozpis semestra, poistenie, potvrdenie o účasti na Erasmuse a okrem iného jeden z najdôležitejších Student Learning Agreement (SLA). Dám ti rady: využívaj google, web svojej fakulty a hosťovskej fakulty. V prípade, že ti nepomôže ani to, napíš kolegom Erasmákom, ktorí idú do rovnakého mesta ako ty. Ako poslednú možnosť zvoľ svojho fakultného koordinátora pre Erasmus (pozdravujem skvelého pána Višňovského z FMK!), ktorý ti pomôže so všetkým ohľadom programu. Odporúčam ti riešiť byrokraciu čo najskôr, je vyčerpavajúca a okrem iného je k nej viazané poslanie finančného grantu. Čím skôr ju vybavíš, tým skôr máš k dispozícii finančné prostriedky.

Moja hosťovská univerzita UAlg má skvele vypracovanú časť Mobility.

Výber predmetov, ktoré budeš študovať

V dokumente SLA si budeš musieť ešte pred odletom zvoliť predmety, ktoré budeš študovať na hosťovskej univerzite. Ako si zvoliť tieto predmety? Pred odletom by som to zásadnejšie neriešil. Po príchode máš 2 týždne počas ktorých sa zoznámiš s celou školou a máš povolené navštiviť akýkoľvek predmet, ktorý je určený pre Erasmus študentov. A zároveň máš čas na zmenu týchto predmetov v SLA. No pozor, predmety, ktoré si zvolíš musia byť približne tématicky a osnovou rovnaké ako predmety, ktoré by si študoval v danom semestri na svojej domovskej fakulte a zároveň budeš musieť získať 30 kreditov ECST.

Erasmus Student Network, buddy systém + skupiny na FB a WhatsAppe

Každú miestnu Erasmus komunitu zastrešuje dobrovoľnícka organizácia ESN, Erasmus Student Network. V prípade Fara je to ESN Algarve. Tento systém ti ponúka aj buddy systém. Systém, ktorý spája Erasmus študentov a dobrovoľníkov, ktorí pomáhaju prichádzajúcim študentom s adaptáciou v prostredí a problémami, ktoré majú. Erasmus komunity sa stretávajú, pomáhaju si a komunikujú spolu. Na komunikáciu najčastejšie využívajú FB a WhatsApp, na ktorých majú vytvorené skupiny. Preto ti odporúčam vyhľadať tieto skupiny a pridať sa do nich. Stači zadať do vyhľadávanie Erasmus + tvoje mesto a určite niečo nájdeš. V prípade akýchkoľvek problémov píš svojmu buddymu alebo do týchto skupín. Sú to ochotní a milí ľudia, ktorí ti radi pomôžu.

Doprava

Budeš si musieť zariadiť dopravu do svojej budúcej štúdijnej destinácie. Podľa toho ako ďaleko sa nachádza, ber do úvahy každý druh verejnej dopravy. Dopravu si porieš dostatočne včas, teda minimálne 1-2 mesiace vopred. V prípade lietadla využívaj najznámejšie vyhľadávače leteniek ako AzAir (podľa môjho názoru najlepší) či Kiwi, ale aj menej známe Google Flights. V Portugalsku majú takisto cepečko nájdeš ho na adrese cp.pt agreguje cestovné poriadky vlakov. V prípade busov je najväčšia a najpoužívanajšia spoločnosť Rede Expressos, s ktorou mám aj dobrú osobnú skúsenosť, no je tu napr. aj Eva Bus. V mojom prípade som využil letecku dopravu s prestupom Bratislava - Leeds - Faro za 108 € aj s 20 kg podpalubnou batožinou cez RyanAir. Transport z letiska sme získali cez FB skupinu Erasmus Algarve. Ochotne nás odviezol skvelý týpek - Codrin. A stálo nás to len 5 €. Good deal! :) Keby ste nemali také šťastie ako my, odporúčam využiť Uber, ktorý je našťastie ešte v Portugalsku stále dostupný, keďže tak ako všade, aj tu je v problémoch a ťahá sa po súdoch - #PrayForUber. No súd sa ešte neskončil a my môžeme veselo využívať služby tejto skvelej appky. Miestnu autobusovú dopravu zabezpečuje spoločnosť Proximo. Oproti 0,25 € za 1 jazdu, ktoré platím doma je v skutku predražená. 1-smerný lístok stojí 2,30 €, mesačná karta s neobmedzeným počtom jázd - 24 € (študentské zľavy neexistujú). Veľmi dobrou alternatívou je aj kúpa bicykla. Cena jazdenky sa pohybuje od 40 - 70 €. Ako posledná možnosť prichádza do úvahy tzv. peši-bus, Faro je malé mesto a to, čo vám tvrdia miestni, že všetko je 20 minút vzdialené je s prižmúrením jedného oka aj pravda. ;)

Autobus Rede-Expressos

Poistenie

Priznám sa, že nie som si istý ako to nakoniec bolo s poistením, či je možné vycestovať len na európsky preukaz poistenca alebo je povinné sa komerčne pripoistiť. No odporúčam to. Nikdy nevieš, čo sa môže stať. V tomto prípade budeš riešiť dilemu ako sa poistiť. Keďže budeš preč z krajiny viac ako 3 mesiace, takže klasické cestovné poistenie ti nebude postačovať. Ja som to napriek tomu riskol a využil som ročné cestovné poistenie za 99 € cez Union, ktoré mi pokrylo prvých 180 dni. V máji sa vraciam na Slovensko, takže našťastie sa mi poistenie opäť obnoví. Odporúčam opäť využiť google, svoje sociálne siete a všetky kontakty, ktoré máš k dispozícii na získanie najlepšieho poistenia.

Ubytovanie

Budeš tu žiť +/- 5 mesiacov a je veľmi dôležité v akých podmienkach a s kým. Tak ako dopravu aj ubytovanie hľadaj včas, min. 2-3 mesiace vopred. Bolo veľmi ťažké niečo nájsť. Priznám sa, že som sa zviezol, pretože ubytovanie nám vybavila spolubývajúca Klára. Platíme mesačné 200 € + energie, ktoré vychádzajú +/- 40 €. Bohužiaľ, v cene nebol internet. Každý máme vlastnú izbu, veľkú priestrannú obývačku, kuchyňu, kúpeľnu s WC + 1 ďalšie WC. Lokalitou sme síce trošku vzdielenejšie, máme to 20 minút do centra, teda po portugalsky Baixy (čítaj bajša), 25 minút do školy (Penha Campus) a 45 minút do nákupneho centra Forum Algarve. No aj napriek tomu je to super pomer cena/kvalita. Celkovo cena izieb sa pohybuje od 130 do 300 € za share room vrátane energií. Pár miest je dostupných aj na tamojších internátoch za cenu 110 €, no tie sa rýchlo minú. Niektorí kamoši prišli do Fara na blink, ubytovali sa na pár dní cez AirBnB a následne si niečo našli. Aj to je možnosť. Pri obhliadke bytu si dávaj pozor na jeho stav, či nie je rozšírená pleseň, zamorený švábmi, ale aj ako je vybavený a či je v cene internet a energie a pod. Dôležité je aj s kým budeš bývať. Pokiaľ nebudeš so svojimi spolubývajúcimi na rovnakej vlnovej dĺžke, bude dochádzať k častým hádkam a konfliktom. Jeden krásny príklad za všetky. Kamarátka Zuzka si našla jednu izbu. Správkyňa bytu, s ktorou zároveň aj býva, jej dala prísny zoznam pravidiel, ktoré musí dodržiavať, čo môže a nemôže ale napríklad aj čas, v ktorom môže najneskôr prísť na byt.

Takto vyzerá náš panelák.

Stránky na vyhľadávanie ubytovania v Portugalsku:

www.easyquarto.com.pt,

www.bquarto.pt,

www.idealista.pt.

Internetové pripojenie

Pre štúdium a stalkovanie storičiek na Instagrame budeš potrebovať aj internet. Už pri hľadaní bytu pozeraj na to, či je v cene internet. Odporúčam hľadať tie, ktoré ho majú už v cene a s dobrou rýchlosťou. Prípadne dopredu už na začiatku sa dohodni s majiteľom bytu, že internet zariadí, keďže ako sme zistili je ťažké zohnať internet s dobrým pomerom cena/kvalita na krátku dobu 4-5 mesiacov. Buď je potrebná 2 ročná viazanosť alebo je internet drahý a s dátovým obmedzením. Počas 4 mesiacov, ktoré som tu. Som využíval 2 pripojenia:

1. Paušál od Nosu

Tarif F od operátora Nos ponúkol skvelý deal. 5 GB na surfovanie, 5 GB Youtube/Spotify, appky ako FB, Instagram, Messenger, Whatsapp a ďalšie úplne zadarmo. Pre Portugalcov je v cene dostupných aj 5000 minút volaní a SMS zadarmo v PT. Internet z mobilu som využíval aj do notebooku, keďže dát bolo požehnane. Och, slovenskí operátori, kedy budete ponúkať takéto niečo u nás?

Cena 17,8 €, 5 GB dát, bez viazanosti.

2. Internet od Nosu

Na ďalšie dva mesiace sme sa so spolubývajúcou Kikou zložili na klasicky internet od Nosu. Ako hotspot sme využili iPhone, ktorý sme mali k dispozícii. Rýchlosť vie raz za čas pokrivkávať pri 3-4 pripojených zariadeniach, no dá sa na tom v pohode pozrieť youtube, ale aj online film.

Cena 15 €, neobmedzené dáta, bez viazanosti.

Ďakujem, že ste si prečítali prvý článok zo seriálu WTP. Považoval som za potrebné spísať fázu pred odchodom a veci súvisiace s ňou. V ďalších častiach sa budete môcť tešiť na vysvetlenie skratky WTP, ale aj na to aké boli prvé dni, aké boli tripy do Sagresu, Sevilla-Gibraltar, veľkonočný trip po západnom pobreží a mnoho ďalšieho! Stay tuned.

V prípade akýchkoľvek otázok ma nájdete na FB a na Instagrame.

Napíš mi do komentára, aký máš názor na Erasmus+ a jeho účastníkov? Si jeho absolvent? Čo ti to dalo do života? Budem veľmi rád, za každý koment.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Rudyno pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.