3.6.2018 20:51

Keď vám Google klame. WTP #2

WTP #2 vám priblíži aká bola cesta do portugalského Fara. Odhalím, čo znamená skratka WTP a aké boli moje prvé dni v meste.

Prvý článok zo série o Erasme vo Fare nájdeš tu:

Aký je Erasmus v portugalskom Fare? WTP #1

Po dlhých prípravách som sa konečne vydal na toto veľké dobrodružstvo. Leteli sme ráno z Bratislavy. Po 3 hodinovom prestupe v anglickom Leedsi sme doleteli, o štvrť na sedem večer miestneho času, do Fara (-1 hodina oproti SEČ). Lety boli príjemné a bezproblémové.

Krásny západ slnka po príchode do Fara.

Keď ťa Google hneď 2krát oklame

Ak si zadáš do Googleu - Faro, vyhľadávač ti bude hneď dvakrát klamať. Prvýkrát, keď vyhodí očarujúce fotky. Bohužiaľ, klame. Drvivá väčšina z nich nie je z Fara, dokonca ani tie krásne pláže. Ak sem prídeš žiť, tak budeš musieť za týmito krásami cestovať. Druhýkrát, keď ti bude tvrdiť, ako je tu teplo a slnečno. Pravdepodobne to bola pravda po minulé roky. Tento rok prihliadnúc na fakt, že som v prímorskej a teplej krajine, je tu skôr zima vo Fare a Algarve, ako leto.

Jaskyňa Benagil vzdialená 60 km od Fara. Foto: instagram.com/super_algarve

Faro je hlavným a zároveň najväčším mestom regiónu Algarve, na druhej strane asi aj najmenej zaujímavým. Samotné mesto má 41 000 obyvateľov. Vo Fare sa nachádza aj medzinárodné letisko pre Algarve. Okrem pekných uličiek centra, nádhernej pláže, ktorá je vzdielaná až 7 km od mesta, krásneho prístavu a skvelého Woods, tu moc toho nenájdeš.

Príchod na byt

Po príchode na miesto, kde sa nachádza náš byt, nás čakala nepríjemná správa. Majitelia bytu totiž bývajú aktuálne v Lisabone a po takmer hodinovej ceste si uvedomili, že kľúče ktoré mali nachystané pre nás, zabudli doma. Skvelé, prvá komplikácia na svete, pomyslel som si. No nič, ide sa hľadať najbližšia kaviareň. Po krátkom hľadaní sme ju našli. Len 2 minútky od nášho budúceho bytu a rovno aj s wi-fi! Ideálne miesto na zabitie ďalších hodín čakania, ktoré nasledovali.

Vyhajpovaný kľúč od bytu alebo lietajúci kľúč z Harryho Pottera? Nový stojí až 25 €.

Po niekoľkohodinovom čakaní prišiel vytúžený okamih. Majitelia bytu konečne dorazili. Po zvítaní som z nich nadobudol dobrý pocit. Seriózny starší manželský pár. Úspešné deti - dcéra architektka, syn doktor. Lámavú angličtinu pani manželky vynahradili tým, že boli veľmi príjemní a zlatí. Po vstupe do bytu ma však zachvátil veľmi zmiešaný až škaredý pocit. Byt mal totiž holé biele steny, bol chladný a tmavý. No hovoril som si, že je to len prvý dojem, ono sa to predsa zlepší. Bola to pravda. Ďalší deň nás čakalo už krásne slniečko a príjemný teplý deň.

Výhľad z našej obývačky.

V Portugalsku vám bude zima.

Keby mi túto vetu niekto povedal pred odchodom, tak by som mu asi ťažko uveril. Portugalsko je predsa prímorská krajina, kam sa chodí na dovolenky za teplom. Akoby mi tam mohla byť zima? Po ubytovaní sme však zistili krutú pravdu, ktorú nikto z nás netušil a nebol na ňu patrične pripravený. Prvý mesiac nám bola veľká zima, väčšia ako na Slovensku, v tom istom období. Portugalci nemajú totiž ústredné kúrenie, takže žiadne radiátory ani teplo domova!

Dobrá rada nad zlato: Pribaľte si deku navyše. Zíde sa vám!

Aj takto vyzerali prvé týždne v Portugalsku.

Aby som to však uviedol na pravú mieru - bol január, zima sa trošku dala očakávať. Vonku bolo častokrát teplejšie ako vnútri v byte, keďže náš byt je veľmi chladný, má studené kachličky a celkovo je nejaký teplovzdorný.

Portugalsko je naozaj teplá krajina, ale až od začiatku mája. Posledné týždne je príjemných 25 stupňov a slnečno. No prvý mesiac nám bola hnusná zima a zuby sa nám len tak drkotali. Vo väčšine bytov nenájdeš radiátory, oni to proste nepovažujú za potrebné. Majú 10 mesiacov v roku teplo. A tie zvyšné 2-3, načo? Však to nejak prežijú. Najväčší vtip bol, keď sme sa sťažovali miestnym aká nám je zima. Väčšinou sa začali smiať, že to nemôžeme myslieť vážne, predsa sme vraj prišli zo Sibíra. Áno, miestni, s ktorými sme sa stretli si mysleli, že Slovensko má 10 mesiacov zimu a nepoznáme pojem leto.

Niekde na konci sveta. 🙂

A post shared by Rudyno (@rudyynoo) on

Čo znamená skratka WTP?

V pondelok po príchode sme sa podľa inštrukcií hlásili o 10:00 v International office v Gambelasi, čo je jeden z dvoch campusov Univerzity Algarve, kde študujeme. Odchod sme mali, od nášho dobrého kamoša Dioga, o 9:30, keďže sme chceli zanechať prvý dojem dobrý, tak sme na mieste boli pár minút vopred, ako sme zistili, zbytočne. Čakali sme vyše 25 minút na kamoša Simaa, ktorý nás bral na aute. Po príchode do Gambelasu prišlo opäť ďalšie čakanie na registráciu. Okolo 14:00 nás privítala veľmi milá stará pani. Čo ma prekvapilo, rozprávala veľmi dobre a zrozumiteľne anglicky na svoj vek.

Welcome to Portugal (WTP). Sorry for waiting, but it's normal for us.

Táto veta sa stala pre mňa synonymum meškania Portugalcov a ich životného štýlu. Majú vždy a na všetko čas. Dohodnete sa na stretnutie o 14:00? Čakajte, že prídu minimálne 14:40, ak nie neskôr. Ale nevyčítam im to, ono to nie je zlé. Vyhýbate sa stresu a máte vždy na všetko čas. :-) Ako neskôr vysvitlo, veľmi ľahko sme si zvykli a častokrát bolo na byte počuť hlášku - C'mon, we are in Portugal.

Pri prihlasovaní v Gambelasi so spolubývajúcimi - Kika, Klára a Dominika.

Ak si sa dostal až sem, tak ťa obdivujem, ale hlavne ti ďakujem.

3. článok: O výlete do Sagresu, ale aj o tom aká je pravda - o spojení Erasmus a parties, alkohol, čoskoro - #staytuned priatelia!

V prípade akýchkoľvek otázok ma nájdeš na FB a Instagrame.

Napíš mi do komentárov, akú máš skúsenosť s Portugalcami a názor na nich?

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Rudyno pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.