Madrid survival guide

Dnes to bude praktickejšie. Taký stručný survival guide pre všetkých budúcich extranjeros v Španielsku.

Keď som sem išla absolútne som netušila, čo všetko bude treba vybaviť, aby som tu mohla žiť a pracovať. Predtým som sa sťahovala len do Česka, kde nemusím ako Slovenka riešiť skoro nič a do Číny, kde mi na pol roka stačili len víza a potvrdenie o tom, že tam budem študovať. No a teraz to prvýkrát bolo real sťahovanie so všetkými papierovačkami, vybavovačkami, úradmi a inými vecami, ktoré ľudia vo všeobecnosti milujú.

Rada by som to tu všetko po poradí zhrnula a možno tým niekomu uľahčila štart v tejto španielskej dedine :D

Ešte než začnem, chcem vás upozorniť, že naozaj minimum ľudí tu rozpráva po anglicky. Z domu som zvyknutá na to, že minimálne všetci mladí ľudia sú v angličtine plynulí, ale tu je to naozaj nízke percento. Ľudia ma na to pripravovali, ale nečakala som, že to bude až také zlé. Ja som sa po španielsky začala učiť až v novembri minulý rok cez Duolingo a keď som prišla sem, začala som chodiť na online kurzy, ale stále sa vo väčšine prípadov nedohovorím. Ale ideme teda na tú administratívu.

First thing's first - NIE. A tým nehovorím, že “nie” nič neriešte, ale že potrebujete NIE (alebo teda Numero de Identidad de Extranjero. Číta sa to úplne ako naše nie, takže s týmto problém mať nebudete. Toto čísielko budete používať denne. Od preberania balíkov, cez objednávanie na internete až po podpisy zmlúv. Takže príde vhod vedieť ho naspamäť, aby ste nemuseli všade vláčiť tú malú papierovú zelenú kartičku. A ako ho získať? Tu mi veľmi pomohla moja firma, ktorá pre mňa vybavila termín na polícii a tlmočníčku, ktorá išla so mnou. Inak by som nepochodila. Potrebujete pas, pracovnú zmluvu, zmluvu o ubytovaní, dokument TA2 a potvrdenie z banky o zaplatení poplatku s razítkom od banky.

A kde vlastne získať ten dokument TA2? Tu mi znova pomáhala firma, ktorá mi vybavila aj Social security number - NAF. Následne treba dodať úradu Social Seguridad vašu adresu. To bol pre mňa oriešok, lebo som ju skoro celý prvý mesiac nemala, keďže som bývala v airbnb a hľadala si byt. Dodala som ju teda neskôr pomocou online formulára, ale vyžadovalo si to pár dní mailovej komunikácie s úradom.

Ďalej empadronamiento. Ach, dlho mi trvalo naučiť sa toto slovo. Ide v podstate o registráciu vášho pobytu v meste, v ktorom bývate. Znova treba termín na úrade a ak neviete španielsky, tak tlmočníka. Zo sebou si zoberte pas, NIE, nájomnú zmluvu a vyplnený formulár so žiadosťou.

Formulár 147 je daňový formulár pre ľudí, ktorý sa práve prisťahovali do Španielska. Vďaka nemu vám vypočítajú daň z príjmu. Treba si vybaviť termín na daňovom úrade a podať ho osobne. Tak isto odporúčam tlmočníka.

Zdravotné poistenie sa v Španielsku delí na verejné a súkromné. Verejné funguje podobne ako u nás a teda sa nám zaň peniaze sťahujú z výplaty a potom môžeme využívať zdravotné služby vo verejných nemocniciach. Okrem toho si môžete zaplatiť aj súkromné poistenie a vďaka nemu dostať možnosť využívať služby verejných aj súkromných nemocníc. Krytie záleží na type poistenia, ktoré si zvolíte, ale býva väčšie ako pri verejnom poistení. Moja firma ako benefit poskytuje súkromné poistenie a ja už som vďaka brušnej viróze a problémom s uchom otestovala, že poistenie funguje.

Ako si nájsť byt? Každý vám na túto otázku povie, že je to hrozne ťažké, ale že jedine na idealista.com. Táto stránka je aj v angličtine a je veľmi intuitívna. Ľahko si vyfiltrujete vaše preferencie a potom už hurá oslovovať majiteľov. Ja som to robila vždy v angličtine a asi aj vďaka tomu som si našla byt s majiteľom, ktorý hovorí po anglicky, čo je veľmi veľká výhoda, keď potrebujem niečo riešiť. Keď som si začínala hľadať byt, vôbec som nepoznala Madrid a netušila som v akej časti chcem bývať. Teraz už viem poradiť, že ak chcete bývať v cool štvrti, tak hľadajte v Malasaña alebo Chueca. Lavapiés je zase typická party štvrť. Okolie Palacio Real a La Latina sú veľmi turistické, ale všetko je blízko. Puerta de Ángel je zase kľudnejšia, ale je tam všetko, čo potrebujete, kúsok je veľký park a do centra je to blízko.

V Madride je obrovská sieť metra. Zastávky sú fakt všade. A aj keď to metro kvoli množstvu ľudí a vydýchanému vzduchu neznášam, chodím ním denne. A na to potrebujem metro kartičku. Táto kartička sa volá Tarjeta Transporte Público a platí aj na autobusy. V automate v metre sa dá kúpiť maximálne 7-dňový turistický lístok a ak chcete výhodnejší 30-dňový, musíte si vybaviť termín v jednej z kancelárii pre tieto karty. Ja som bola na zastávke Principe Pío a pracoval tam muž, ktorý vedel po anglicky, takže som to zvládla sama. Kartička stojí 4 eurá a vybavíte ju do 10 minút. Potrebujete len pas a NIE. A pripravte sa, že vás budú na mieste fotiť. Ja tam vyzerám strašne. Potom si už na ňu v automate môžete nahrávať 30-dňové lístky.

A to najdôležitejšie je nenechať sa týmto všetkým odradiť a vystresovať. Je toho naraz fakt veľa, ale všetko určite zvládnete. Ja sama som si s tým dosť vytrpela a stále ešte na niektorých veciach pracujem. Občas som mala pocit, že by som to všetko radšej nechala tu v Španielsku a utiekla naspäť do Česka alebo na Slovensko. Ale nevzdala som to a verím, že to bude stáť za to.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu
Wanderlust duša, ktorá hľadá domov všade po svete. Čerstvo v Madride.

Chceš vedieť, keď vero.brezinova pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.