Erasmus pre dospelých

Nestihli ste počas štúdia Erasmus? Alebo chcete znova zažiť ten excitement zo života v zahraničí, ale po škole už neviete ako na to? Mám pre vás guide.

Ja som si svoje “erazmácke” časy užila naplno, keď som mala 20. Keďže som študovala čínštinu, súčasťou môjho študia bol aj pobyt v Číne. Tak som v septembri 2018 vyrazila a zažila štúdium v zahraničí so všetkým, čo k tomu patrí. Ale o tom tento článok nebude. Namiesto toho je venovaný všetkým tým, ktorý Erasmus nezažili alebo by si ho radi zopakovali, ale už majú dávno po škole.

Po dokončení bakalárskeho štúdia som mala v pláne hneď začať magistra, ale život to vymyslel inak a ja som začala pracovať. Myslela som si, že len na rok a že znova začnem študovať a to rovno v Číne. Ale prišiel covid, ja som zmenila kariéru a už som sa do školy nevrátila. Ale život v zahraničí ma lákal stále rovnako. No nevedela som ako na to. Ale teraz to už viem. Na začiatku tohto roka som sa presťahovala do Madridu a teraz vám poviem ako sa to celé stalo.

V prvom rade, aj keď som žila v Prahe 4,5 roka nemala som tam žiadne vážne záväzky. Áno, áno mám tam môj malý kruh milovaných kamarátov a väčší kruh super známych. A mala som aj dream job. Ale moja túžba vyskúšať niekde niečo iné bola stále silnejšia. Mala som teda tú výhodu, že som proste mohla odísť. Viem si predstaviť, že ak máte deti alebo ste riaditeľom firmy, ktorú treba manažovať z kanclu, tak len tak neodídete.

Druhým krokom je nájsť si prácu. Niektorí ľudia sú natoľko odvážni, že sa presťahujú do svojho dream mesta s tým, že hľadať budú až tam, ale to nie som ja. Ja potrebujem finančnú istotu. A tak som otvorila LinkedIn a približne 4 mesiace posielala životopisy na ponuky v každom zaujímavom meste. Až to nakoniec v jednej práci klaplo. Hľadali zrovna SK/CZ textára v Madride. Takže sa nebojte hľadať si prácu, kde využijete svoj rodný jazyk. V dnešnej dobe medzinárodného obchodu je to reálne. O 3 online pohovory a 1 vyplnené zadanie neskôr už som podpisovala ponuku práce. A teraz ma čakali 2 mesiace plné vybavovačiek. Výpoveď v práci a z bytu, hľadanie Airbnb na prvý mesiac v Madride, predávanie nábytku, balenie, letenky… No poviem vám, nie je to jednoduché :D Ale moji blízki ma podporovali a veľmi mi pomohli. Čo som musela vybaviť po príchode do Španielka si môžete prečítať v mojom minulom článku, ale samozrejme sa to bude v závislosti od vašej vysnívanej krajiny meniť.

Španielsko vlastne nebolo mojou vysnívanou krajinou. Dokonca som v Madride pred sťahovaním nikdy ani nebola. Mňa sem proste ťahalo hlavne to, vyskúšať život ešte niekde inde. No a keď niečo naozaj chcete a pracujete na tom, tak to príde. A tak som tu a zažívam taký dospelácky Erasmus. Párty už nie sú také divoké, ale sú. Kamarátov už nie je tak veľa, ale stoja za to. A namiesto do školy chodím do officu a kariérne rastiem. Je to zároveň aj trochu viac desivé, kvôli tomu, že už nemáte tú istotu, že sa za pár mesiacov vrátite na intrák alebo k rodičom domov. A musíte riešiť byrokraciu. Ale stojí to za to!

Ak teda niečo podobné zvažujete, choďte do toho, je to možné aj keď už nie ste študent. A ak máte otázky k sťahovaniu do zahraničia alebo môjmu životu v Madride, nebojte sa mi napísať.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Wanderlust duša, ktorá hľadá domov všade po svete. Čerstvo v Madride.

Chceš vedieť, keď vero.brezinova pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.