Dva mesiace vo Vegas alebo aké je to žiť s profesionálnym hráčom pokeru

Každý rok sa v Las Vegas koná najväčší pokerový festival na svete, World Series of Poker (WSoP). Každé leto Vegas zaplnia tisíce a tisíce hráčov z celého sveta. Vrátane mňa.

Las Vegas je pre mnohých hráčov aj nehráčov vysnívaná destinácia. Pre mňa sa Vegas stalo domovom pre minimálne dva mesiace v roku.

Môj priateľ je profesionálny pokerový hráč a to jeden z najlepších. To znamená veľa cestovania za pokerovými turnajmi a letné mesiace patria Vegas a WSOP. Žiadny, či už profesionálny alebo rekreačný hráč si tento festival nenechá újsť. Takže každý rok trávime minimálne dva mesiace tu, v Meste Hriechov.

Pre tých, ktorí poker poznajú len z filmov, poprípade vôbec, vám priblížim o čom poker približne je. Začnime tým, že poker nie je o počítaní a namiešavaní kariet. Nehráte proti kasínu, ale proti ostatným hráčom, čo znamená, že každý hráč má rovnakú šancu vyhrať. Čo sa o iných kasínových hrách povedať nedá. Tak v čom je vlastne ten rozdiel a čaro tejto hry? Pokerové stratégie, matematika a psychológia delia zlých hráčov od tých lepších a najlepších. Poker nie je len o tom, že viete pravidlá a kombinácie. Tí najlepší hráči študujú stratégie, psychológiu (tzv. live tells) denne niekoľko hodín. Poker je veľmi variačná hra, ktorá sa stále mení, čiže vymyslieť jednu stratégiu a tvrdiť že je tá najlepšia a bude fungovať stále, jednoducho neplatí. Poker má veľa variánt, najznámejší je Texas Hold ‘Em alebo Omaha.

Tak poďme teda na to, ako sa vlastne žije v takom Vegas počas pokerových festivalov. Kedže zohnať pracovné víza v USA je celkom náročný proces, skoro až nemožný, vo Vegas pokerovú dealerku robiť nemôžem. A tak je pobyt tam pre mňa taká dovolenka s hraním. Ubytovanie máme priamo na Stripe v apartmánovom hotely Vdara. Aj keď sme zvyknutí žiť v hoteloch a stravovať sa v reštauráciach, mať apartmán s kuchynkou je vo Vegas celkom príjemné. Raňajky pre dvoch vás totižto bežne vyjdu na 100USD. A nehovoriac o kupovaní fľaškovej vody v hoteloch. Od 10-12USD za fľašu, vás pošle radšej do obchodu si nakúpiť.

Veľa ľudí po týždňovej dovolenke vo Vegas tvrdí, že by tam dokázali žiť. Nuž je veľmi veľký rozdiel byť tam jeden týžden alebo dva mesiace. Samozrejme, že Vegas nie je len Strip a ďalej od centra ľudia žijú v normálnych komunitách ako všade inde na svete. No žiť priamo na Stripe začne každému liezť časom na mozog. Aspoň teda mne. Všade a vždy nekonečne veľa ľudí. Cez týždeň je to ešte OK, ale týždeň znamená utorok a streda, pretože väčšina turistov chodí do Vegas na predĺžené víkendy, ktoré začínajú štvrtok a končia sa v pondelok. Kedže ja som tam vždy cez leto, od polky mája do polky júla, je to taká asi najväčšia sezóna. Nekonečné čakanie na výťahy ma ku koncu dovádzalo k šialenstvu. Čakanie na stoly v reštauráciach, keď ste hladný ako kôň, tiež nie je najpriemnejšia vec. A hlavne keď sa to opakuje skoro každý deň. Ja osobne som skôr na prírodu a národné parky ako na mestá a ruch. Možno preto mi je proti srsti sa všade tlačiť a čakať. Tí, ktorí už v USA boli, tak vedia, že vo všetkých vnútorných priestoroch je to ako v mrazáku. Je jedno že je vonku 40C, aj tak nosíte rifle, mikinu, tenisky a keď idem na poker tak aj bundu v ruksáku, lebo klíma je pustená na "príjemných" 18C. Moje prvé dni vo Vegas ma vždy navštívi choroba a tak ich väčšinou preležím a prespím, snažiac sa upraviť spánkový režim, kedže jet lag ma núti chodiť spať už o 7 večer.

No samozrejme Vegas má aj svoje výhody. Aby som nebola uplný negativista, v letných mesiacoch je vo Vegas 40C plus a vonku slniečko každý deň. Ja slnko a teplo milujem, takže som na bazéne trávila väčšinu času, s knižkou v ruke. Väčšinou som teda išla doobeda, jednak aby som uchmatla dobrý flek a jednak lebo poobede je už viacej ľudí a hrozné teplo, že ledva vydržíte v tieni. Pre tých čo si radi vypijú, sú pool party skoro každý deň a vlastne aj keď nie sú, ľudia pijú a zabávajú sa aj tak. Ja osobne nepijem, ale pokerová komunita je skoro ako tá slovenská a veľmi radi trávia voľné dni v bazéne s pivom alebo drinkom v ruke. Veľkou výhodou pre mňa je, že sa s väčšinou pokerovými hráčmi poznám a všetci bývame v rovnakých hoteloch, čiže o spoločnosť núdza nie je, ak zrovna všetci nehrajú. Zaujímavé je, že sa všetci čo chodíme na všetky eventy poznáme a trávime spolu celkom dosť času na všetkých zastávkach v roku.

Čo sa týka barov vám moc neporadím kedže sa nepovažujem za párty animal, ale každoročne sa tam koná EDC festival, pri ktorom vonku stretnete veľmi veľa zaujímaých ľudí. Pre nákupných maniakov ako ja je Vegas priam rajom. Všade naokolo máte obchody všetkých možných značiek. Ale hlavne asi 10 minút od Stripu je North Premium Outlets, kde sa dajú vychytať neskutočné zľavy a dokážete tam zabiť aj pol dňa.

Reštaurácie vo Vegas sú tak isto celkom zážitok. Ak vám nevadí minúť o niečo viac peňazí na drahšie večere, je si z čoho vyberať. Moja obľúbená kuchyňa je japonská, talianska a BBQ. BBQ preto, lebo nikde vám nespravia také úžastné bbq rebrá ako práve v Amerike a tak isto aj burgre. A sú aj cenovo prístupné, ako napríklad taký Outback. Naopak japonské ako Nobu alebo Yellowtail sú cenovo oveľa drahšie, no za to je to skvelý kulinársky zážitok. Jedna z najlepších talianskych steakhousov je určite práve Carnevino vo Venetian hotely, ktorý je mimochom jeden z tých najkrajších hotelov a určite sa oplatí pozrieť. Určite by som odporučila zájsť aspoň na jednu dve show od Cirque du Soleil.

No poďme naspäť k tomu pokeru. Pre predstavu, bežný WSOP turnaj má okolo 1000-2000 hráčov. No sú turnaje, ktoré hrá 6000-8000 hráčov. Ako napríklad taký Main event, čo je najprestížnejší turnaj roka, má vstup 10 000usd a hrá ho približne 8000 hráčov z celého sveta. Ako víťaz si odnesete približne 8 000 000USD. Slušná sumička čo? Ja som ho hrala tento rok prvý krát a podarilo sa mi umiestniť na 434 mieste zo 7221 hráčov, za 27 743USD.

Ku každému turnaju, ktorý výhráte dostanete zlatý WSOP náramok. Vyhrať takýto náramok vôbec nie je jednodoché a musíte porazit obrovské pole hráčov. Tieto turnaje bežia každý deň. Od 550USD až po 10 000USD a raz ročne sa taktiež hrá 300 000USD Super High Roller Bowl alebo One Drop 100 000USD, kde fee ktoré hráči platia ide na charitu. Popri tom, každý deň bežia iné turnaje v iných kasínach. Všetky tieto High Rolleri hraje len hŕstka hráčov a nie vždy tých najlepších. Často sú to biznismeni, ktorý hrajú poker pre zábavu a potom profesionály, ako môj priateľ, ktorí na týchto obrovských turnajoch zarábaju peniaze. Ja samozreme takéto turnaje nehrávam. Ja sa pohybujem do tých 1600€ a niekedy keď sa podarí vyhrať kvalifikáciu, si zahrám aj tie väčšie. Aby som uviedla na správnu mieru tých, ktorý nevedia o pokerovom svete veľa, tieto turnaje bežne trvajú 2-3 dni, niekedy aj 6 a hrajú sa aj 12 hodín denne. Pri hre samej o sebe vo vás prúdi adrenalín, ktorý keď opadne, vystrieda neskutočná únava. Byť pokerovým hráčom nie je až také jednoduché a často veľmi stresujúce. Často sa stane, že celé týždne presedíte za pokerovým stolom celý deň a na nič iné nemáte čas. Preto aj tieto naše pokerové tripy ( ktoré sú celý rok, nie len vo Vegas) si vyžadujú pár dni voľna a relaxu.

(fotka je z finálového stolu One Drop 2016)

Najlepšie na Vegas je, že ak sa náhodou pritrafí pár dni voľna, máte kopec možností kam ísť, čo robiť. Kúsok od Stripu ( cca. 40min autom) sa nachádza Red Rock Canyon, ktorý ponúka skvelé túry. No určite sa vyhnite víkendom, alebo choďte veľmi skoro ráno.

Tento rok sme už po druhý krát navštívili Zion National Park. Prvý krát sme išli iba na deň, no tento rok sme sa vybrali na tri noci a stálo to zato. Zion je v štáte Utah, ale je vzdialený od Vegas len 2,5 hodiny autom a prináša neskutočné scenérie. V okolí parku je kopec hotelov a dobrých reštaurácií. Premávajú tam Shuttle busy, pretože parkovanie v parku je veľmi obmedzené. Je to skvelé miesto na oddych od hlučného a preplneného mesta ako Las Vegas. My sme si spravili menší výlet k Horseshoe band, čo sa považuje za začiatok Grand Canyonu a odtiaľ sme sa odviezli až ku Monument Valley.

Na Deň Nezávislosti, stvrtého júla, sme sa vybrali do Lake Tahoe. Je to síce 7 hodín cesty, ale my sme potrebovali čerstvý, horský vzduch a trochu pohybu. Lake Tahoe je neskutočné miesto. Juh jazera je viacej turistický, tak sme sa ubytovali v Olympic Valley, čo je viacej na sever. Počasie bolo skvelé, úžastných a sviežich 27C. Po teplotných rekordoch vo Vegas, kde to pod 40C nekleslo 2 týždne, to bol úžastný pocit. No a kedže 2 týždne dozadu tam ešte snežilo, lyžiarska sezóna bola stále otvorená a tak ste sa mohli v 27C lyžovat a potom rovno skočiť do bazénu.

Ďalšie typy na výlet sú samozrejme Grand Canyon, Death Valley alebo Valley of fire.

Obaja poker milujeme pretože nám dáva voľnosť a vďaka nemu môžeme cestovať kam sa nám zachce a kedy. No sú mesiace v roku, kedy musíme hrať alebo pracovať oveľa viacej, ako napríklad vo Vegas. A Vegas je teda určite zaujímavým miestom kde tráviť dva mesiace v roku, niekedy aj viac.

Sasha

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
6
Poslať správu
Moje meno je Sasha, pracujem ako freelance pokerový dealer a tak isto aj hráč. Moje najväčšie hobby je cestovanie a fotografovanie, tak dúfam že sa vám budú moje príspevky páčiť, aj keď som v blogovaní úplný začiatočník :))

Chceš vedieť, keď alexandrajanikova91 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.