Parazitizmus

...žijú medzi nami, tvária sa priateľsky, ale opak je pravdou...

Ako tak behám hore dole svetom, mestami, dedinami, stretávam a spoznávam ľudí, pozorujem okolie a zisťujem, že medzi vzťahy sa dostal parazitizmus. Definícia a rozdelenie parazitizmu podľa wikipedie (keď niečo nevieš, tak sa ma opýtaj, ja to nájdem na wiki☺): Parazitizmus je vzťah, v ktorom jeden organizmus, tzv. „parazit“ odoberá živiny pre svoju existenciu druhému, tzv. „hostiteľovi“, prípadne v ňom žije, a tým ho oslabuje. Do tela hostiteľa často parazit vylučuje jedovaté látky nazývané toxíny. Príkladom parazitov sú vírusy, baktérie, huby, parazitické rastliny, živočíchy. Podľa priestorových vzťahov delíme prarazitov na ektoparazity – žijú mimo hostiteľa alebo endoparazity – žijú v organizme.

zdroj

Ale existuje ešte jeden parazit, o ktorom sa nedočítate na wiki, ktorý žije v našich srdciach, našich mozgoch a preniká stále hlbšie.  Tento parazit je tzv citový parazit.  

Na každého parazita existuje nejaký prostriedok, vďaka ktorému sa ho môžeme zbaviť. Repelent,  tabletky, sirup, mastičky alebo rôzne iné zázračné vecičky, ktoré nás chránia. Stačí to len nastriekať, prehltnúť, natrieť, vsunúť so zásuvky a parazit je mŕtvy. Ale na citového parazita neexistuje nič...neochráni nás nič (možno lopata, kladivo alebo ešte niečo silnejšieho kalibru).

Citový parazit nás dokáže ovládať, dokáže nám búrať realitu a stavia alternatívnu realitu, ktorá neexistuje. Je živený láskou, ktorá v nás vzplanie, ktorú v nás oživil a stále ju živí aby nezhasla. Vyhasnutie lásky, to nedopustí, to je jeho živná pôda. Našu lásku naopak vyživuje toxínom, jeho falošnou láskou a nádejou. Tento toxín nás pomaly ničí, vysáva z nás cit a po čase v nás neostáva nič...len tma...

zdroj

Kto vlastne sú citoví paraziti? Sú to ľudia, ku ktorým chováme city. Môže to byt niekto nový v našom živote, s kým by sme chceli tvoriť pár, ale z nejakého neznámeho dôvodu to aktuálne nieje možne (jeho súčasný partner by pre to asi nemal pochopenie). Poprípade to môže byť náš bývalý partner, ktorý s nami nechce byť (pri zvestovaní tejto informácie často padajú rakovinotvorné vety), ale ani nám neumožní žiť bez nich a byť šťastný s niekým iným. Poprípade to môže byť aj kamarát alebo priateľ, ktorý možno ani nieje taký kamoš ako sa zdá.

Medzi hlavné symptómy napadnutia citovým parazitom je, že máme pocit viny, cítime sa mizerne, lebo máme pocit, že musíme a chcem pomôcť nášmu parazitovi, aby konečne nič nestálo v ceste nášmu spoločnému šťastiu. Presne takéto pocity vyvoláva citový parazit. Udržuje v nás nádej, že raz bude spoločné MY, ale najskôr musí ukončiť jeho súčasný vzťah, ktorý už nestojí za nič ale...poprípade sa musí presťahovať, nájsť si novú prácu, uvariť obed, odísť na dovolenku a vrátiť sa, alebo vyriešiť svetový hlad...všetky tieto dôvody, prečo ešte nie, vie zabaliť do krásneho pozlátka. Samozrejme ako správny hostiteľ to celé zhltneme a žijeme v nádeji, že musíme len počkať a raz príde na nás a budeme spolu šťastní...HOVNO HOVNO nikdy spoločné šťastie nebude...už by sme spolu boli a tieto problémy by sme spoločne prekonávali. Samozrejme ako čas ide, môže sa stať, že naše city oslabnú a vtedy prichádzajú na rad ďalší citové páky. Často padajú vety, ktoré vyvolávajú pocity viny.“....ty si už na mňa ani nespomenieš...keby sa ti neozvem ani nevieš, že existujem...kašleš na mňa?...”a pritom to je často človek, na ktorého myslíme a neviem len tak zabudnúť, poprípade prejaví jeho fejkové city.“...chýbaš mi...myslím na teba...“ a ak má veľké gule môže nás aj ľúbiť...ak je veľmi zle, tak vymyslí spoločnú aktivitu, pri ktorej sa budeme cítiť ako v nebi....omyl, je to len fejkové neexistujúce nebo, ktoré slúži ako ilúzia na obnovenie, oživenie vyprchajúceho citu.

zdroj

V prírode platí niečo ako pravidlo rovnováhy. Ak sa dostanete do vzťahu s citovým parazitom, nachádzate sa v nezdravom vzťahu, ktorý postupne z vás vysáva cit. Je to veľmi ťažké vytrhnúť sa z pod vplyvu parazita, pretože stále máme pocit, že čo ak? čo ak prichádzame o príležitosť byť s niekym úžasným? čo ak ešte chvíľku a bude ma milovať? čo ak ale neexistuje...ak ten druhý chce s vami mať plnohodnotný vzťah tak bude robiť všetko preto aby ho mal.  Každý chceme byť milovaný a tak isto mať niekoho koho by sme mohli milovať. Ale ak chceme niekomu dávať čistú zdravú lásku, musíme sa najskôr naučiť milovať samých seba. Potom nemôže z nás vzniknúť citový parazit a tak isto si dokážeme uvedomiť, že strácame čas s niekym citovo chorým, namiesto toho aby sme sa obzreli vôkol seba a možno uvidíme niekoho, kto za to stojí a stál tam celý ten čas, len účinky parazita nám nedovolili to vidieť. 

Stretol som sa s kamarátkou na káve. Pre integritu ju budem volať Ranená Labuť (bude sa na mojom blogu občas objavovať). Opýtal som sa jej, že aké má skúsenosti s citovými parazitmi. Ona sa zahľadela von oknom a snáď na jeden nádych z nej vyšlo:

“Poddruh citového parazita je často parazit mužský z čeľade zadaný. Jeho najväčšou zbraňou je ľútosť. Dať vám pocit toho, že ste sebec, ktorý myslí len na seba a jemu nie je prikladaná dostatočná pozornosť. Doma má samičku s ktorou si žije v harmónii, ale niečo mu chyba a preto sa rozhodol, že si vyberie obeť. Vás a bude vás citovo vysávať. Neozvete sa dva, tri dni a ste najhorší na svet. No vy sa neozývate hlavne preto, lebo vo svojom vnútri viete, že to nemá zmysel, poprípade preto, že neviete čí náhodou nie je so svojou harmonickou polovičkou a problémy predsa robiť nechcete. Hlavným problémom je ale on, nie vy. Vy dávate lásku, otvárate srdce, kráčate s ružovými okuliarmi, veď čo ak... čo ak sa predsa rozídu a čo ak to je vás prime time ktorý musíte využiť? Nie, nie je. Citový parazitizmus je droga, veľmi silná, navodzujúca chemické reakcie pri slovách ako ,,chýbaš mi'' ,,kedy sa uvidíme znova?'' ,,si úžasná'' ,,už si mi dlho nenapísala, zabudla si na mňa?'' Dopamín zahlti vaše telo a už ste plní toho úžasného pocitu. Vety, pri ktorých vám vymýva mozog a opäť si vás  na nitkách pritiahne k sebe a vy ste šťastní a spokojní... ”

Viac mi nebolo treba. Odpila si kávu a pokračovali sme v oveľa príjemnejších témach.  .

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
5
Poslať správu
,,Zmyslom života nie je byť šťastný. Ale byť užitočný, čestný, súcitný, a urobiť všetko pre to, aby si nielen žil, ale aby si žil dobre.“ R. W. Emerson

Chceš vedieť, keď Johnny.stray pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky
19.11.2017 20:48
Súčasnosť...
13.11.2017 22:54
Rakovinotvorné vety...