Libanon ako ste si ho nepredstavovali

Pri plánovaní dovolenky Libanon určite nie je miesto, ktoré vás napadne ako prvé. Malá krajina na pobreží Stredozemného mora je však považovaná za Švajčiarsko Blízkeho východu.

Nejedného cudzinca už prekvapila svojou tolerantnosťou, otvorenosťou a západným zmýšľaním. O tom, že rozhodne má čo ponúknuť aj cestovateľom si môžete prečítať v nasledujúcich riadkoch.

Z lyžiarskeho vleku rovno na pláž

Predstavte si, že doobeda sa lyžujete na horách a poobede si idete oddýchnuť na pláž. Znie to síce šialene, ale v Libanone sa to dá. Počas zimy tu funguje v horách niekoľko lyžiarskych stredísk s prírodným snehom. Najznámejšie z nich je Faraya, kde sa stretáva libanonská smotánka. Teploty na pobreží sú však často aj v zime tak príjemné, že ľudia sa môžu kúpať v mori.

Celý západ Libanonu je lemovaný Stredozemným morom. To znamená, že či už ste na pláži, alebo v horách, vždy môžete sledovať ako slnko zapadá za obzor práve nad morom. Obloha sa sfarbí do červena a je to ten správny moment, aby ste si vychutnali pohárik lahodného libanonského ružového vína s priateľmi.

Potomkovia Fenijčanov

Legenda hovorí, že po tom, čo Zeus v podobe býka uniesol fénijskú princeznú Európu jej ľud Grékom ponúkol svoju abecedu aby sa princezná mohla vrátiť domov. Fénijská abeceda začína písmenami alif, bét, dalet, prevzali ju Gréci, následne Rimania a tvorí základ latinky, hebrejčiny aj arabčiny. Feničania boli vynikajúci moreplavci a zakladali mestá na pobrežiach celého Stredozemného mora, boli takisto veľkí obchodníci a mali blízke vzťahy napríklad s faraónskym Egyptom. Mesto Byblos, ktoré leží asi hodinu cesty severne od Bejrútu bolo nimi založené okolo roku 5000 p.n.l. a je najstaršie kontinuálne obývaným mestom na Svete. Dokonca tu bola otvorená úplne prvá knižnica.

Keď sa chcete o Fénijčanoch dozvedieť viac, navštívte v Bejrúte Národné múzeum. Svojou veľkosťou sa síce nevyrovná slávnym svetovým múzeám, je však veľmi elegantné, interaktívne a vďaka vystavovaným artefaktom veľkolepé.

Aj Rimania tu zanechali stopu

Pamiatok sa v Libanone nachádza obrovské množstvo. Tá, čo vám vyrazí dych zo všetkých najviac je Baalbek – mesto v ktorom cítiť vplyv mnohých kultúr, ktoré sa v ňom vystriedali v priebehu storočí, jeho najväčšia časť však bola postavená Rimanmi. Bolo to práve tu, kde stál najväčší chrám boha Jupitera v celej Rímskej ríši, z ktorého sa žiaľ dnes zachovalo už len šesť obrovských stĺpov. Našťastie, hneď vedľa stojí oveľa viac zachovaný chrám boha vína Bakha a mnoho ďalších stavieb.

Keď už teraz plánujete návštevu Libanonu, tak určite si ju naplánujte na leto, kedy sa tu koná Baalbecký festival. Na pódiu, ktoré je postavené priamo pod Jupiterovým chrámom každý víkend vystupujú divadelní, operní a iní umelci známych mien.

Pretancovať tisíc a jednu noc

Zabudnite na Ibizu, Cancún, alebo Berlín. Keď sa jedná o nočný život, Bejrút je to správne miesto. Množstvo vychytených, vskutku nóbl, lounge terás v centre mesta, ale aj na jeho okrajoch je každý deň plné ľudí posedávajúc a tancujúc do rytmu elektronickej hudby. Do väčšiny z nich sa dostanete len s predchádzajúcou rezerváciou, preto sa otvárajú stále ďalšie, napríklad aj na strechách tovární a výrobných hál ako Harley Davidson.

Kde iní končia, niektorí ešte len začínajú. Miesto kam domáci chodia na afterparty sa volá BO18 a je to ešte stále funkčný protibombový kryt, ktorý bol pretvorený na fantastickú diskotéku. Jej strecha sa vždy otvorí, aby ste videli východ slnka.

O čom je miestna kultúra?

Hovorí sa, že keď chce človek spoznať nejaké miesto, mal by navštíviť jeho trh a miesto kam sa ľudia chodia modliť. Čo sa týka trhu, tak tými novodobými sa stali bejrútske nákupné centrá s butikmi slávnych svetových návrhárov. Veľa o Libanone nám povie aj fakt, že najväčšia mešita Mohameda Al-Amina sa nachádza hneď vedľa maronitskej katedrály Sv. Juraja a katedrála ortodoxná s rovnakým menom je hneď za rohom. Moslimovia a kresťania tu dokážu spolu fungovať a rešpektovať sa.

Vyberte sa na pútnické miesto Našej Pani z Harrisy. Navštevujú ho rodiny ako kresťanské, tak moslimské. Z mesta Jounieh vás vyvezie lanovka a v pokojnej atmosfére sa budete môcť kochať nádherným výhľadom. Nezabudnite uviazať pri soche Panny Márie stužku a niečo si želať.

Prechádzky pri mori

Prímorské promenády majú všade na svete špeciálnu atmosféru. Výnimkou nie je ani Bejrút. Ľudia tu cez deň chytajú ryby, odvážnejší sa kúpu a v diaľke možno pozorovať jachty a jetsky. Najznámejším a najfotografovanejším miestom promenády sú Holubičie skaly zvané aj Rauche, týčiace sa z mora. Podvečer sa tu schádzajú davy, ktoré športujú, prechádzajú sa vychutnávajúc si zmrzlinu, alebo kukuricu od pouličných predajcov. Často je tu vidieť rodiny, ktoré pri skladacích stolíkoch jedia doma pripravené dobroty. Pri každom takomto „pikniku“ rozhodne nemôže chýbať vodná fajka, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou Libanonu.

Vodnú fajku si môžete vychutnať aj v nespočetnom množstve reštaurácií ako na Corniche, tak na neďalekej preslávenej ulici Hamra. Naučte sa k tomu hrať miestnu hru backgammon a budete sa cítiť ako domáci.

Bejrút, Libanon a vlastne celý Svet na mojom instagrame:

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Petra Kováč pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.