Al-Qáhira, teda Káhira

Najväčšie mesto Afriky, najdlhšia rieka sveta. Miesta, ktoré inšpirujú cestovateľov po stovky rokov. Tradičná, no zároveň moderná Káhira.

"Každý, kto chce jasne vidieť slnko si musí najprv pretrieť oči."

Povedal Svätý Athanasius z Alexandrie, ale hlavne v Káhire namaloval na viac ako 50 budov graffitista a kaligrafista zároveň eL Seed. Tento Francúz má svoje umelecké meno podľa literárnej postavy El Cid, ktorého meno zase vzniklo z arabského Al-Sayed a medzi časom vyzdobil už aj budovu dubajskej opery. Jeho diela možno nájsť po celom, hlavne arabsky hovoriacom svete, a samozrejme aj v Egypte. Môžete sa vybrať do okrajových štvrtí Káhiry, aby ste sa úzkymi uličkami dostali na niektorú z terás, z ktorej sa vám otvorí výhľad na jeho egyptské dielo ‘Perception’. Je vidieť najlepšie z kopca v štvrti Muqattam, kúsok pri obrovskom koptskom kláštore Svätého Samaana vytesanom do skaly. Túto štvrť obývajú takzvaní Zabaleen - "odpadkoví ľudia", ktorí sú neoficiálnymi zberačmi odpadu v Káhire. Vyzbierajú a zrecyklujú 1/3 všetkého odpadu mesta. Tí, čo ste v Egypte už boli, si určite viete (a možno ani neviete) predstaviť aké je to obrovské množstvo. Síce by bez nich ulice Káhiry boli oveľa špinavšie, sú kvôli svojej práci často odsudzovaní a práve na to chcel eL Seed namalovaním výroku z tretieho storočia poukázať.

Obed s parádnym výhľadom

Prvé, čo nás napadne, keď sa povie Egypt sú, pravdepodobne, pyramídy. Ich návšteva je teda priam povinnosťou. Popísalo sa o nich už veľa právd, aj neprávd a preto si dávajte pozor, aby ste si aj vy nezacali myslieť, že ich postavili mimozemštania, poprípade Asterix a Obelix. Praví egyptológovia vám určite všetko radi vysvetlia. Tiež si dávajte pozor, aby ste nepadli do jednej z mnohých turistických pascí:

- lístky kupujte jedine a len v pokladni

- nedávajte ich nikomu do ruky

- naštudujte si vašu trasu dopredu

- nikoho nenasledujte, keď vám chce ukázať “skratku”

- nacvičte jasné a rázne “nie, ďakujem” - “la, šukran”, ktoré sa vám bude hodiť pri ťavách, koňoch, vozoch, suveníroch, sprievodcoch, fotografiách, atď.

Áno, kvôli všetkým týmto turistickým pasciam táto návšteva môže pôsobiť hekticky a počas hlavnej sezóny, vám môže zážitok pokaziť veľké množstvo turistov. Keď si však pyramídy chcete užiť aj v kľude, len pár metrov od vstupu sa nachádza iný svet - Hotel Mariott Mena. Už pri vstupe vás ohúri svojím vyše sto ročným luxusným lobby. Aj keď v hoteli nebývate, po návšteve pyramíd si určite naplánujte obed v jeho reštaurácii (pozor, treba ísť opačným smerom ako je lobby). Fantastické egyptské jedlo, turecká káva, alebo vodná fajka s výhľadom na Cheopsovu pyramídu je na nezaplatenie, no nebojte sa, draho tam určite nie je.

Zlatý Níl

Výlet na feluke, tradičnej egyptskej drevenej plachetnici je jedinečný zážitok a západ slnka je ten najsprávnejší čas, aby ste si ho čo najviac vychutnali. Akonáhle sa v tomto čase budete prechádzať pri brehoch Nílu, sami káhirčania vám tieto výlety budú ponúkať. Keď sa vám nepáči loď, lodiar sa vám zdá nesympatický, alebo cena privysoká, choďte proste ďalej, určite narazíte na ponuku, ktorá vám bude po vôli. Keď chcete ísť na istotu, oproti hotelu Four Seasons sa nachádza prístav Dok Dok, kde sa vždy dohodnete. Nasadnite na feluku, počúvajte ako sa vietor opiera do plachiet a sledujte ako zapadajúce slnko zafarbí vodu rieky a všetko naokolo dozlata. V Sudáne ľudia vodu z Nílu pri plavbe pijú, vraj pre šťastie. V Egypte to už, kvôli znečisteniu, radšej neskúšajte :)

Jedlo a dobrodružstvo zároveň

Reštaurácia El Prince je jedna z najslávnejších v celej Káhire a aj tak v nej nestretnete skoro žiadnych cudzincov. Ako to? Nevedia ju nájsť. Tripadvisor, Facebook, Google sú na nič, keď ju hľadáte ako “El Prince”. Takto nájdete len miesta, ktoré si zvolili rovnaký názov, s nádejou, že k nim zákazníci zablúdia, hľadajúc originál. Ten pravý "princ" sa však, ako keby zázrakom, objaví v štvrti Ibaba, keď ju hľadáte podľa jej arabského názvu "كبدة البرنس". Keď ste ju však našli, zábava ešte nekončí. Pri príchode uvidíte vždy plné stoly a ľudí, ktorí čakajú na to, aby si ešte len mohli sadnúť. Do ruky dostanete lístok s poradovým číslom - arabským, chlapík s mikrofónom tieto čísla potom volá, keď sa uvoľní miesto - po arabsky, sadnete si a do ruky dostanete menu - arabské a príde čašník, ktorý vám rád poradí čo si objednať - po arabsky. Nenechajte sa odradiť, je to celkom zábava, jedlo a dobrodružstvo zároveň a všetko tu chutí fantasticky. Ich špecialitou sú pečienky (kbda - كبدة), chutné sú aj klobásky (sužuk - سجق), alebo rôzne jednlá servírované v hlinených miskách (tažin - طاجن). Príbor síce dostanete až keď si ho vypýtate, no chlieb, ktorý sa používa namiesto neho bude čerstvý priamo z pece.

Nezabudnite si vyzuť topánky

Navštívili by ste aj mešitu? No ale ktorú, keď ich je tak veľa? Mešita Ibn Tulun je najstaršia mešita mesta, ktorá sa zachovala v pôvodnej podobe. Bola postavená už v deviatom storočí a ešte stále je jedna z najväčších v meste. Jej svetlohnedá farba pripomína piesok Sahary, avšak pri pozornejšom pohľade si všimnete aj veľmi veľa ozdobných detailov.

Mešitu Mohameda Aliho nedal postaviť slávny boxér, ale mamelucký sultán. Osmanské stavby sa mi vždy zdali veľmi zaujímavé, kedže ako keby kombinovali európske baroko s orientálnym vplyvom. Táto sa rozhodne nedá zahanbiť a mnohí sa nevedia vynadívať na jej bohato zdobený strop. Navyše sa nachádza v káhirskej citadele, takže je veľmi jednoducho dostupná pre návštevníkov.

No a mešita Al-Azhar je vlastne univerzitou. A to nie hocijakou! (Druhou) najstaršie fungujúcou univerzitou na svete, na ktorej počas stoviek rokov jej fungovania pôsobili učenci, ktorí by mohli byť známi aj pre nás, nemoslimov. Mnohích prekvapí, že pre sunitské učenectvo je táto mešito niečo, ako pre katolíkov Vatikán.

Káhira, Egypt a vlastne celý Svet na mojom instagrame:

View this post on Instagram

When Mansa Musa, Emperor of the Empire of Mali, made his pilgrimage to Mecca in 14th century, his procession reportedly included 60,000 men, all wearing brocade and Persian silk, including 12,000 slaves who carried loads of gold bars, and heralds dressed in silks, who bore gold staffs, organized horses, and handled bags. Musa gave the gold to the poor he met along his route, to the cities he passed on the way to Mecca, including Cairo and Medina, but also traded gold for souvenirs. It was reported that he built a mosque every Friday. Interestingly, his generosity and sudden influx of gold in the cities of Cairo, Medina, and Mecca, devalued the metal and it took a whole decade to recover the prices not only of gold, but of the common goods as well. | #whatajourney #whatajourneyinegypt #dressthejourney . . . . . . . . #visitegypt #egypt #مصر #cairo #janeljalili #khanelkhalili #sheisnotlost #thewanderingtourist #dametraveler #passionpassport #livetravelchannel #destinationearth #prettylittletrips #stayandwonder #beautifulexplorers #passionpassport #awesomeearth #neverstopexploring #awesupply #prettylittletrips #dnescestujem #lovcizazitkov #homeaway #travelingpost #tasteintravel #getlostnow #thisisegypt

A post shared by Petra K. (@petra.kvc) on

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Petra Kováč pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky
4.11.2018 04:54
Deň mŕtvych
30.10.2018 16:55
Svetové Toronto