Detská trpezlivosť

Pred pár rokmi, pri organizovaní firemnej akcie, sa ma jeden dodávateľ opýtal, či sa pri telefonovaní usmievam. Áno, usmievam. Naučila som sa to počas mojej prvej brigády a robím to dodnes. Vraj to je cítiť. Bola to pre mňa asi najkrajšia spätná väzba, akú som kedy dostala. Hovorila o tom, aký je váš postoj k ľuďom dôležitý.

Teraz som však už rok mimo pracovného kolotoča. V kolotoči zvanom materská dovolenka. Do telefónu sa síce stále usmievam, ale pracovné telefonáty vystriedali tie súkromné. Neorganizujem pracovné stretnutia, ale rodinné. V čom som sa za ten rok zmenila a čo som sa naučila?

Robím to, čo je naozaj dôležité

Poznáte to. Sú dni, počas ktorých neviete, kde vám hlava stojí. Zostávate v práci nadčas, len aby ste toho stihli čo najviac. A pritom nemáte čas na dôležitejšie veci  - na ľudí, ktorých máte radi ani na oddych. S príchodom materskej bolo všetko fajn, veľa voľného času a oddychu. S príchodom dieťaťa však prišla realita a človek skutočne prehodnotil svoje priority. Aj keď stále potrebujem robiť niečo vlastné a len "moje", viem v pravú chvíľu skončiť a odložiť to na neskôr.

Som trpezlivá

Kedysi to bolo inak. Chcela som mať všetko hneď a teraz, a to aj za cenu, že si to spravím sama. A najlepšie, keby aj výsledky bolo vidieť hneď. Keď sa na to s odstupom času pozriem, veľmi zlá vlastnosť. Dosť stresujúca. Dieťa ma všaknaučilo trpezlivosti. Deti sú šikovné stvorenia a všetko dokážu samé. Majú v sebe tú prírodzenú trpezlivosť, na všetko idú pomaly a skutočne to robia najlepšie ako vedia. Pokiaľ máme záujem, naučia to aj nás.

Opäť prežívam detstvo

Deti sa dokážu tešiť z maličkostí a žijú pre konkrétny okamih. Na rozdiel odo mňa nemyslia na to, čo bude zajtra. Ale vďaka dieťaťu sa to učím aj ja. Teším sa z každého pokroku a aj v bežných veciach sa snažím hľadať to výnimočné. Táto etapa však ani zďaleka nekončí, a preto už teraz s radosťou očakávam, čo mi prinesie.

A prečo o tom píšem? Hlavne preto, že niektoré veci si uvedomíme až keď ich vidíme napísané čierne na bielom. Žijeme v stereotype a dni sa nám zlievajú do jedného. A zrazu začneme rekapitulovať a zistíme, že skúsenosti bežných dní vieme využiť v práci, pracovné skúsenosti nám zas pomôžu v súkromnom živote. Je to kolobeh. A preto viem, že obdobie materskej dovolenky ma posunie ďalej nielen v súkromnej, ale aj profesionálnej sfére.

Zdroj fotografií Unsplash

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Alžbeta, mama na materskej, beautiful mind @TheInspirassion.

Chceš vedieť, keď theinspirassion pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.