3.2.2018 22:40

TOP 5: Najúspešnejšie šampionáty slovenského hokeja

Keď motyka vystrelí...

Slovensko je hokejovou krajinou od nepamäti. V posledných rokoch však našim hokejistom nejde karta a nebyť gólu Libora Hudáčka v posledných minútach zápasu proti Taliansku, na posledných majstrovstvách sveta , bojovali by sme tento rok len o postup späť do najvyššej kategórie. Pripomeňme si však najväčšie úspechy našich hokejistov na Majstrovstvách sveta či Olympijských hrách.

5. Zimná olympiáda Vancouver 2010 - 4.miesto

Na 5. miesto v mojom rebríčku som umiestnil zámorskú olympiádu, ktorá sa konala pred ôsmimi rokmi. Mala to byť posledná olympiáda úspešnej generácie hokejistov na čele s Mirom Šatanom.

V prvom zápase naši hokejisti narazili na susedov z Česka. V zaplnenej Rogers Arene sa ujali vedenia Česi po góle Patrika Eliáša v 9.minúte. Prvýkrát sme si mohli zakričať gól v druhej tretine, keď sa spomedzi kruhov presadil Marián Gáborík a vyrovnal na 1:1. To bolo však z našej strany všetko a Česi po góloch Jágra a Plekanca zvíťazili 3:1.

Druhý zápas proti Rusom zostane v pamäti hokejových fanúšikov naveky. Po tom, čo Morozov v druhej tretine otvoril skóre sa podarilo našim zásluhou Mariana Hossu vyrovnať a zápas dospel až k nájazdom. V siedmej sérií sa k puku postavil Pavol Demitra a oblúkom z opačnej strany prekonal Bryzgalova. Tento moment obletel celý svet a bol zachytený na známkach a pohľadniciach.

zdroj

Po jasnom víťazstve nad Lotyšskom 6:0 sme sa prepracovali do osemfinálového súboja proti chladnokrvným Nórom. Nepríjemný faul na Ľuboša Bartečka v úvode prvej tretiny, nám umožnil hrať dlhú päťminútovú presilovku, ktorú sme využili celkovo dvakrát a po znižujucom góle Nórov na 2:1 sme dokázali ešte do prestávky odpovedať gólom Zedníka na 3:1. Druhá tretina nám nevyšla a Nóri vyrovnali na 3:3. Rozhodujúci gól našich prišiel z hokejky Mira Šatana a tak sme sa po víťazstve 4:3 prebojovali do štvrťfinále.

V ňom sme narazili na "Tre konor". Švédský káder bol nabitý hviezdami z NHL. Našim sa však podarilo po bezgólovej prvej tretine odskočiť Švédom na rozdiel dvoch gólov po strelách Gáboríka a Sekeru. Švédom sa podarilo vyrovnať , avšak Pavol Demitra svojim gólom v poslednej minúte druhej tretiny zvýšil náskok na 3:2. Prvým gólom v reprezentácii sa zaskvel Tomáš Kopecký, ktorý zvyšoval na 4:2. Švédom sa už iba podarilo znížiť, a tak sme sa dostali do semifinále proti domácemu výberu Kanady.

.Bránka Luonga bola pre nás začarovaná a po dvoch tretinách sme prehrávali 3:0. Odčarovať ho sa podarilo až Višňovskému v polovici tretej tretiny, a následne nám vykresal iskierku nádeje Handzuš, no nestačilo to. Po prehre 3:2 sme sa museli uspokojiť len so súbojom o 3.miesto. Tento zápas je dodnes najsmolnejším v ére samostatnosti. Po dvoch tretinách sme viedli gólmi Gáboríka,Hossu a Demitru 3:1. Posledná tretina však bola katastrofálna. Fíni zápas otočili na 5:3. Našim hráčom zostali len oči pre plač a domov sme sa vrátili bez medaile.

zdroj

4. Majstrovstvá sveta Helsinki 2003 - 3.miesto

Po zlate na majstrovstvách v roku 2002 boli slovenskí fanúšikovia plní očakávania aj na šampionáte vo Fínsku. Slovenský tím bol v tej dobe najväčší favorit turnaja. Rozlosovanie skupín nám doprialo papierovo slabších súperov z Ukrajiny, krajiny vychádzajúceho slnka Japonska a Nemecka.

Po jasných víťazstvách v helsinskej Hartwall aréne 9:3 nad Ukrajinou, Japonskom 10:1 a Nemeckom 3:1 sa družina vedená Františkom Hossom dostala do osemfinálovej skupiny. Svoju dominanciu potvrdila aj v ostatných zápasoch po výhrach nad Fínskom 5:1 a Rakúskom 7:1. Prvé zakopnutie a strata bodov prišlo až v 6. zápase, remízou so susedným Českom 3:3.

Do štvrťfinálového zápasu so Švajčiarskom sme nevstúpili dobre. Hokejistov Helvétskeho kríža sme podcenili a po prvej tretine sme prehrávali 0:1. Lodivod Hossa svojim zverencom vyčistil cez prestávku žalúdok. Zápas sme dokázali otočiť a zvíťaziť 3:1. Semifinále proti Švédom však už bol nad sily tímu obhajujúceho zlato z Göteborgu. Jediný gól Petra Bondru nestačil a Švédi nás zdolali 4:1.

10. mája sa v Hartwall aréne odohrala odveta bratovražednej vojny z osemfinálovej skupiny. Českí hráči nastupovali na zápas o bronz po vysokej prehre s Kanadou 4:8. Lepšie začali naši hráči. Skóre otvoril Miro Šatan dorážkou po strele Švehlu. S Čechmi sme sa dlho naťahovali. Podarilo sa im dvakrát vyrovnať. Rozhodujúce momenty prišli na začiatku druhej a na konci tretej tretiny. Bondra zvyšoval v druhej tretine na 3:2, no zápas bol stále otvorený. Posledný klinec do rakvy českým nadéjám dal Pavol Demitra, ktorý sa ocitol sám pred Vokounom a zvýšil na 4:2. Bola to posledná medaila slovenského hokeja na dlhých 9 rokov.

zdroj

3. Majstrovstvá sveta Petrohrad 2000- 2.miesto

Vôbec prvá medaila pre samostatné Slovensko prišla až po oslave milénia. Prvé majstrovstvá v novom tisícročí sa konali v ruskom Petrohrade. Po siedmom mieste na nórskych majstrovstvách v 1999 si naši hokejisti dávali podobné ciele aj v Rusku.

Skupinu B sme vyhrali pred Fínskom so ziskom 5 bodov po víťazstvách nad Rakúskom 2:0 a Talianskom 6:2. Jediný bod nám uchmatli práve hráči z krajiny "tisícich jazier" po remíze 2:2. Osemfinálová skupina už nebola taká ružová. Potom čo sme rozobrali Nórov 9:1 sme dostali facku od bratov z Českej republiky 6:2. V poslednom zápase sme srdnato bojovali s Kanadou ale nakoniec sme smolne prehrali 3:4. Na postup to však stačilo aj vďaka bodom zo základnej skupiny. Vo štvrťfinále nás čakal zámorský súper. Tím Spojených štátov sa na turnaj dostával z kvalifikácie, ktorú však jasne ovládol.

Naši sa potrebovali po dvoch prehrách znova víťazne naladiť a to sa aj podarilo. Američanov sme zdolali 4:1. Zápas s Fínskom sme si zopakovali v boji o finále. Tentokrát sa nám však po víťazstve 3:1 podarilo "levov" poraziť a získať si istotu medaile.

Vo finále sme narazili na Čechov. Tí v tej dobe vládli svetovému hokeju a obhajovali titul z 1999. Zarezala nás prvá tretina, ktorú sme prehrali 3:0. Zápas sa nám už nepodarilo dotiahnuť do úspešného konca po prehre 5:3. Česi zaknihovali o rok neskôr zlatý hattrick na majstrovstvách v Nemecku. Naši hokejisti sa po majstrovstvách zaradili ku hokejovým veľmociam. Najproduktívnejším hráčom turnaja sa stal Miro Šatan s 12 bodmi.

zdroj

2. Majstrovstvá sveta Helsinki 2012 - 2.miesto

Naša doteraz posledná medaila prišla na šampionáte vo Fínsku. Generačná výmena po zbabraných majstrovstvách na Slovensku, na ktorých sme nepostúpili ani do štvrťfinále, nám jednoznačne prospela. Bolo to obrovské sklamanie, že sa starej generácii nepodarilo dosiahnuť na domácich majstrovstvách väčšieho úspechu. Emotívny záver zápasu s Dánskom na majstrovstvách 2011 sprevádzala derniéra nebohého Pavla Demitru, ktorý tragicky zahynul pri leteckom neštastí Lokomotivu Jaroslavľ o 4 mesiace neskôr.

Už v prvých zápasoch však nová generácia ukazovala svoj potenciál. Tesne prehry s Kanadou 2:3 a domácim Fínskom 0:1, naznačovali, že chlapci prišli bojovať o vysoké umiestnenie a do hry dajú všetko. Prvý úspech prišiel v zápase s USA. Po neskutočnej prvej tretine, ktorú sme zvládli 3:1 sme zápas s Amerikou kontrolovali a napokon zvíťazili 4:2. Boli to nečakané tri body, ktoré nám pomohli na ceste do štvrťfinále. Po prvýkrát sa na MS hral formát dvoch osemčlenných skupín.

Nasledovali zápasy s papierovo slabšími súpermi. Kazachstan dlho odolával tlaku nášho tímu a do konca druhej tretiny bolo stav 2:2. Rozhodnutie prišlo až z hokejky Tomáša Kopeckého, ktorý dvoma gólmi vydláždil cestu k trom bodom pre náš tím. V zápase s Bieloruskom sme v priebehu troch minút dali 4 góly a zvíťazili 5:1. V ostávajúcich dvoch zápasoch sme potrebovali bodovať naplno a podarilo sa. Proti Švajčiarom vynikol hlavne Jano Laco, ktorý čistým kontom prispel k víťazstvu 1:0, po góle Tomáša Tatára z prvej tretiny. Posledné meranie síl proti Francúzom začalo dobre. Po góloch Bartoviča a Kopeckého sme viedli 2:0. Kohúti sa však nevzdali a vyrovnali na 2:2. Tento kúsok sa im podaril ešte dvakrát a tak bol stav desať minút do konca 4:4. Na delovku Branka Radivojeviča však už odpovedať nedokázali, a tak sme sa tešili po 5 rokoch z postupu do štvrťfinále.

Vysoko favorizovaná Kanada zostala zaskočená po dvoch góloch našich. Do prestávky sa im podarilo znížiť na 2:1 a neskôr zápas otočiť. Do tretej tretiny sme vstupovali s nepriaznivým stavom 2:3. Celé Slovensko si mohlo zakričať gól desať minút pred koncom, po góle Bartoviča na 3:3. Nechutný faul na Mikúša nám umožnil hrať 5-minútovú presilovku, ktorú sme využili hneď na začiatku. Puk do brány tečoval Handzuš. Týmto gólom zabezpečil postup do semifinále proti Čechom.

Prvého gólu sa diváci dočkali až na konci prvej tretiny. Z veľkého uhla sa presadil Miro Šatan. Čechom sa podarilo zásluhou Frolíka vyrovnať. Tento stav však len do začiatku tretej tretiny. na modrej čiare vypichol puk Čechom pri presilovke Handzuš a poslal do samostatného nájazdu Šatana, ktorý sa nemýlil. Libor Hudáček rozveselil fanúšikov od Tatier k Dunaju ešte a raz a oslavy sa po záverečnom klaksóne mohli začať.

Vo finále nás čakala "ruská zborná". Úvod ako zo sna, priniesla delovka Zdena Cháru, ktorý ako správny kapitán, otvoril skóre už v prvej minúte. Rusi však spustili svoj kolotoč ani sme sa nenazdali a prehrávali 5:1. Znížiť sa podarilo znova Chárovi no to bolo všetko. Po prehre 6:2 sme sa museli uspokojiť "len" so striebornou medailou.

zdroj

1. Majstrovstvá sveta Göteborg 2002- 1.miesto

Najväčšie úspechy našich hokejistov prišli zvyčajne po pokazenom turnaji. Inak to nebolo ani pred zlatým Švédskom. Tímu Jána Filca sa nepodarilo dostať z kvalifikácie na olympiádu v Salt Lake City.

Odčiniť sa im to však podarilo dokonale. V skupine sme dostali našich severných a východných susedov. S Poľskom sme si poradili jasne 7:1. Ukrajine dali naši hokejisti viac priestoru na vystrielanie sa, ale zápas zvládli tesne 5:4. Skupinu zakončili prehrou s Fínskom 3:1.

Osemfinálovú skupinu sme zvládli bez zaváhania. Najprv výhra nad Švédskom 2:1, Rakúskom 6:3 a Ruskom 6:4. Obrovská kríza prišla vo štvrťfinálovom zápase s Kanadou. Do konca druhej tretiny zostávala jedna sekunda a naši chlapci prehrávali 2:0. Peter Bondra prešiel celé obranné pásmo súpera a odčaroval bránu Giguera. Bol to správny impulz pre Slovákov a v tretej tretine sme otočili stav na 3:2.

V semifinále nás čakal súper zo Škandinávskeho polostrova. Švédi znova vyhrávali 2:0. Országh so Šatanom však dokázali vyrovnať a zápas dospel do predĺženia. V nadstavenom čase vytiahol Jano Lašák zákrok jeho života, keď zastavil puk na bránkovej čiare. V samostatných nájazdoch sa presadil Lintner a Pálffy a z postupu sme sa tak tešili my.

Finálový zápas s Ruskom sledovali na námestí SNP tisícky ľudí. skóre sa podarilo otvoriť po 22 sekundách Višňovskému. Po góloch Bondru a Šatana sme viedli už 3:1. Rusom sa podarilo využiť hluchej chvíle našich chlapcov a vyrovnali na 3:3. Pamätnou akciou sa však zaskvel Pálffy a Bondra. "Žigo poď vľavo máš Bondru tyčka gól, dávame gól" sa ozývalo všetkými domácnosti na Slovensku. Po poslednom buly v našom obrannom pásme sa mohli začať oslavy. Bol to prvý a posledný titul pre slovenský hokej.

zdroj

O necelý týždeň sa v Južnej Kórei začínajú olympíjske hry. Naši hokejisti sa aj bez hráčov z NHL pobijú o medaile. Verím, že sa nám cenný kov konečne podarí priniesť aj z pod piatich kruhov.

instagram

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu

Chceš vedieť, keď 1Neno pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.