30.12.2019 15:02

Športový rok 2020 - začiatok novej dekády

Kalendárny rok 2019 pomaly ale isto končí. Rok 2020 otvára dvere do nového desaťročia, plného športových emócií a nezabudnuteľných momentov.

Majstrovstvá sveta v hokeji 2020/ 8.5 - 24.5.2020

Po absolutnom ošiale slovenských fanúšikov na tohtoročných majstrovstvách sveta v hokeji, v Bratislave a Košiciach sa budú oči všetkých hokejových expertov, upierať do Švajčiarska , v ktorom sa šampionát uskutoční po 10 rokoch. V mestách Lausanne a Zurich zabojuje, ako každoročne, o titul majstrov sveta 16 mančaftov v dvoch 8-členných skupinách.

Šampionátový triumf obhajuje tím Fínska, ktorý svojou húževnatosťou a kolegiálnym prístupom, zosadil z trónu Švédov. Slovenskí hokejisti odštartujú púť majstrovstvami sveta 9.5 , proti Severanom z Dánska. Postupne sa v neskoršej fáze stretnú s Veľkou Britániou, Bieloruskom, Švédskom, Českom, Nemeckom a skupinové zápasy ukončia meraním síl proti Kanade.

zdroj

Majstrovstvá Európy vo futbale 2020/ 12.6 - 12.7.2020

Kontinentálny futbalový šampionát oslavuje v roku 2020, 60. výročie a UEFA sa na počesť tohto výročia, rozhodla prerozdeliť organizáciu, medzi 12 krajín naprieč Európou. Pocta úvodného zápasu, pripadla hlavnému mestu Talianska, Rím, kde bude domáca "Squadra Azzurra" hostiť Turecko. Semifinálové a finálové zápasy obstará anglický svätostánok v Londýne, Wembley Stadium.

V novom formáte, platiaceho od roku 2016, zabojuje 24 tímov o najvyšší piedestal v šiestich 4-členných skupinách. Na finálový turnaj sa môžu prebojovať aj Slovenskí Sokoli, ktorých v marci čaká baráž proti Írsku. Najprekvapivejším účastníkom šampionátu sú doposiaľ Fíni, ktorí hlavne vďaka útočníkovi Norwichu, Teemu Pukkimu a famózne chytajúcemu rodákovi z Bratislavy, Lukášovi Hradeckému dosiahli historický postup.

Titul obhajujú futbalisti Portugalska, ktorí pred 4 rokmi zdolali vo finále domácich Francúzov 1:0, gólom z predĺženia aj bez zraneného Cristiana Ronalda, ktorý musel opustiť trávnik v úvodných minútach zápasu.

zdroj

Letné olympijské hry Tokio 2020 / 24.7-9.8.2020

Najväčší športový sviatok, s viac ako storočnou novodobou tradíciou, prebehne budúci rok na ázijskom kontinente. Krajina vychádzajúceho slnka bude Olympiádu hostiť po 55 rokoch a do programu, pribudlo 6 nových športov narozdiel od Olympijských hier spred 4 rokov v brazílskom Riu. MOV chce týmto spôsobom rozšíriť záujem o olympiádu medzi mladými ľuďmi.

Novinkou v nabitom dvojtýždňovom programe sú karate, skateboarding, surfing či športové lezenie. Po dvanásťročnej absencii sa vracajú pod 5 kruhov Baseball a Softball.

Najhorúcejšími železkiami v ohni pre slovenskú výpravu budú vodní slalomári, či rýchlostní kanoisti. Samozrejme nesmiem zabudnúť ani na Mateja Tótha, ktorý by mal v Tokiu obhajovať olympijský triumf z Ria.

zdroj

Majstrovstvá sveta v biatlone / 13.2-20.2.2020

Najväčšia hviezda slovenského biatlonu Anastasia Kuzminová, zavesila po minulej sezóne pušku na klinec a ukončila tak bohatú kariéru. Nástupkyňou naturalizovanej Slovenky je jednoznačne Paulína Fialková, ktorá podáva kvalitné výkony aj v tohtoročnom svetovom pohári. Najväčším vrcholom sezóny bude pre mladú biatlonistku svetový šampionát v talianskej Anterselve.

Vo výbornom svetle sa v tejto sezóne ukazuje Nórka Tiril Eckhofová, ktorá by mala byť najväčšou favoritkou na víťazstvo aj počas februárových majstrovstiev. V mužských pretekoch dominuje jej reprezentačný kolega Johannes Thingnes Boe.

zdroj

TOUR DE FRANCE / 27.6- 19.7.2020

Cyklistický závod Tour de France napíše tento rok už svoju 107. kapitolu. na 3470 kilometroch zabojuje v 21 etapách aj slovenský Tourminátor Peter Sagan, ktorý sa pokúsi získať rekordný ôsmy zelený dres za bodovaciu súťaž. Nárast sledovanosti od roku 2012 je enormný, hlavne vďaka nášmu cyklistovi a aj budúci rok sa dá vysoká sledovanosť očakávať.

zdroj

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu

Chceš vedieť, keď 1Neno pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.