Myšlienkové pochody beznohého bežca #3

#3 - sloboda slova

Ľudia - ó bože, ako ich ja nenávidím a milujem zároveň. Snažiac sa dostať do útrob myslí pomocou empirických výskumov a pivnými seansami s ľuďmi, ktorí pri pive nadobúdajú doktorát takmer zo všetkého, odhaľujeme nevyslovené očividné tajomstvá spoločnosti.

Píše sa rok 2018 a najčastejšie skloňovaným slovom v demokratickej spoločnosti je sloboda. Sloboda - jedna z 3 pilierov francúzskej revolúcie - je veľmi široký pojem. Dala by sa definovať ako neprítomnosť donucovania. Ďalší m pojmom je právny štát - štát, v ktorom sa uplatňujú fungujúce právne normy (§zákony, vyhlášky, nariadenia, ...). Hovoríme teda o súbore pravidiel, rovnakých pre všetkých členov spoločnosti, ktoré ak člen nedodrží, nastane represívna zložka - trest. Teoreticky môžeme povedať, že sme nútení nasledovať právne normy. Ak sa sloboda definuje ako neprítomnosť donucovania a právny štát donucuje občanov dodržiavať zákony, môžeme hovoriť o slobode ?...

(ak niekoho zaujíma kvalitná rozprava o slobode - odporúčam Lekce svobody od Wericha /https://www.youtube.com/watch?v=NMSfR5uWal0/)

Sloboda slova je veľmi dôležitá, človek sa chce podeliť o svoje myšlienky a nápady s okolitým svetom. Bez nej by ani tento blog nemohol byť publikovaný. Je to vzácny dar ale ako každý vzácny dar, aj sloboda slova je zle interpretovaná a chápaná. Človek má často pocit, že práve jeho názor je ten správny, a teda by mal ostatných presvedčiť a ukázať im, ako je ten ich názor chybný. Poviem vám jedno tajomstvo - pravda je relatívna. To znamená, že obaja môžu mať pravdu v niečom aj keď majú protichodné názory. Čiže predtým, ako začneš niekoho zanietene presviedčať o svojom názore, skús sa zamyslieť nad názorom toho druhého. Jedna stará múdrosť hovorí, že ten kto veľa rozpráva, nič sa nedozvie , lebo hovorí len to čo už vie, ale ten , kto počúva, ten sa dozvie to, čo ho ešte nenapadlo. Pokojne si to prečítajte viackrát, kým vám to nebude dávať zmysel, je to komplikovaná veta a ešte komplikovanejšia myšlienka. Najmä pre tých, ktorí veľa rozprávajú.

Ľudia hovoria veľa a pritom nepovedia nič. Ľudia počujú ale nepočúvajú. Ľudia pozerajú ale nevidia. Zrejme máme všetko čo potrebujeme, no aj tak to nevyužívame. Často sme zaslepení túžbou mať pravdu, často ju aj máme, ale ešte častejšie ju vďaka tomu ignorujeme. Na záver myšlienkového pochodu číslo tri by som len chcel povedať, že úroveň človeka je možno ľahko rozpoznať podľa úrovne vyjadrovania. Nepredávajte sa pod cenu, ale ani netrepte.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď BeznohýBežec pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.