16.1.2018 17:54

7 krimi seriálov, pre ktoré sa oplatí aj nespať

Po ťažkom dni je pre mňa seriál perfektným oddychom. Ak si na tom podobne, prečítaj si výber mojich 7 obľúbených.

V prvom (bude aj druhý!) som sa zameral na tie kriminálne. Žiadne C. S. I., ale kvalitné, nielen americké produkcie.

Homeland — USA (2011-)

V mojom zozname sa vlastne objaví len jeden americký seriál - Homeland. Americká armáda oslobodí v Sýrii vojaka, ktorý bol osem rokov v zajatí. Agentka CIA, Carrie Mathison, mu od začiatku nedôveruje, má totiž informáciu, že je dvojitý agent. Po jeho návrate do rodnej zeme ho začne sledovať.

Tento seriál patrí medzi tie známejšie, ale mám ho ozaj rád: ak ste ho ešte nevideli, určite ste o ňom už počuli. Okrem premyslenej zápletky je Homeland výborný aj v tom, akým spôsobom premieta psychickú chorobu hlavnej postavy, agentky CIA, do skutočného (seriálového) života. Tvorcovia seriálu jej chorobu neglorifikujú ani neodsudzujú, ukazujú lepšie aj horšie dni.

Homeland je zaujímavý aj z pohľadu záporných postáv — ukazuje druhú stranu mince. Zlé postavy majú, tak ako zlí ľudia, aj pozitívne črty. Aj šéf Al Kájdy môže byť dobrým otcom. Donúti ťa to zamyslieť sa nad tým, ako vlastne vyzerá zlo. A ak ešte stále nie si presvedčený, že tento seriál si zaslúži tvoju pozornosť, spomeniem len, že ho pozeráva aj Barack Obama.

Forbydelsen — Dánsko (2007-2012)

The Killing — USA (2011-2014)

V tomto výbornom severskom seriáli riešiš spolu s detektívmi vždy jeden prípad počas celej série. To znamená, že sa dostaneš hlbšie, než povedzme Zákon a poriadok či rôzne vydania C.S.I. a máš čas si prípad dôsledne naštudovať. Nie je to ani typicky americká výroba, kde je vrah jasný už od prvej časti. The Killing ťa nechá hádať až do konca. Pôvodná dánska produkcia mala 3 série, no pre tých, ktorým sa nechce čítať titulky, existuje aj americký remake seriálu, ktorý je napodiv celkom vydarený. Detektívka Sarah Lund má v tejto verzii mladšieho kolegu Stephena Holdera, ktorého drogová minulosť a do pol zadku spadnuté rifle seriál celkom príjemne oživujú. Prvá séria je samozrejme najlepšia.

Bron/Broen/The Bridge — Dánsko Švédsko (2011-2018)

Tento dánsko-švédsky seriál má nevšednú premisu. V strede mosta, ktorý spája dánsku Kodaň a švédske Malmö, nájdu telo. Je rozrezané v páse. Prípad teda spadá pod jurisdikciu oboch krajín. Veľmi rýchlo zistia, že dve časti nepochádzajú z toho istého tela, a tak Švédska detektívka a dánsky detektív musia spolupracovať na vyriešení prípadu. Seriál ma zaujal industriálnou krajinou a pre nás nehostinným škandinávskym prostredím. Zavinie ťa do prikrývky hustej hmly, z ktorej sa vynoríš len pre šálku teplého čaju. A keby ťa to zaujímalo, áno, Dáni a Švédi si navzájom rozumejú.

Happy Valley — UK (2014-)

Happy Valley je ďalšia krimi dráma, ktorá ma fakt bavila. Catherine Cawood je policajná seržantka a stará mama. Doma to nemá ľahké, jej dcéra Becky bola pred rokmi znásilnená a narodil sa jej syn Ryan. Krátko po pôrode spáchala samovraždu. Cawood zároveň vyšetruje nahlásený únos v mestečku v západnom Yorkshire.

Happy Valley zaobchádza s násilím nie ako s mocou, ale ako s chaosom. Chaos a nevyhnutný psychologický rozklad, ktoré spôsobujú, že aj tí najhorší kriminálnici sa obrátia proti sebe, čím viac im policajti dýchajú na chrbát. “Neviň iných ľudí za svoje vlastné rozhodnutia,” povie Cawood vnukovi Ryanovi a táto veta sa stáva neoficiálnym heslom seriálu — morálny refrén, ktorý pomenuváva to, čo neradi priznávame. Koreň zla je obviňovanie ostatných za naše vlastné rozhodnutia.

Top of the Lake — Nový Zéland (2013-)

Seriál začína pohľadom na mladé dievča na bicykli. Kamera sa vzďaľuje, pozeráš sa na krásnu novozélandskú prírodu. Dievča v školskej uniforme vstúpi do ľadového jazera a kráča po dne, kým jej voda nesiaha po krk. Volá sa Tui a z vody ju vytiahne žena zo školského autobusu. Zisťuje, že Tui má dvanásť rokov a je v piatom mesiaci tehotenstva. Spolu s detektívkou Robin Griffin sa púšťaš do pátrania po pravde.

Postava Robin je vykresľovaná postupne. Čím viac sa o nej dozvedáme, tým je zaujímavejšia. Je to silná ženská protagonistka, s ktorými sa našťastie v kinematografii stretávame viac a viac. Ďalšia vec, ktorá je na seriáli zaujímavá, je spôsob, akým scenáristka a režisérka Jane Campion natáčala Nový Zéland. Na Zélande som bol a natočila ho taký, aký naozaj je - krásne scenérie a tá najzelenšia tráva. V podstate má však Top of the Lake dôverne známy formát kriminálky. Čo ho odlišuje od iných produkcii je indie prístup, ktorý si berie na mušku familiárny formát a preskladá ho do celkom iného tvaru. Skladá a skladá, až kým to, čo zostane, nie je úplne neočakávané a temno-krásne.

Fortitude — Island, UK (2015-)

Fortitude je fiktívne mesto, ospalá horská vojenská základňa v arktickom Nórsku. Prvá séria sleduje šerifa Dana Andersena a veliteľa Hildura Odegarda ako vyšetrujú smrť profesora.

Spolu so stále sa objavujúcimi telami a objavom hnisavej mŕtvoly mamuta nie je o zápletky núdza. Seriál má samozrejme aj svoje chyby. Občasný ťarbavý dialóg, dejové odbočky, ktoré zakopávajú o svoje vlastné pomyselné nohy. Stále je ho však prečo pozerať, napríklad pre nádherné a mrazivé zábery krajiny. A treba vydržať do druhej série — Fortitude je podľa mňa jeden zo seriálov, kde je druhá séria lepšia, ako prvá.

The Fall — UK (2013-2016)

Chladná policajná detektívka Stella a umelecky založený seriálový vrah Paul. To sú dve hlavné postavy výborného britského seriálu The Fall. Vraha poznáš hneď od začiatku a preto sa môžeš sústrediť nie na to, že niekto v Belfaste zabíja pracujúce ženy - to je totiž Paulova cieľová skupina - ale na to, ako ich zabíja. Svoje obete skúma, sleduje ich, zbiera mementá a mŕtve ich aranžuje do rôznych póz.

To, ako nenáhlivo seriál odhaľuje svoj príbeh, demonštruje mimoriadnu trpezlivosť jeho tvorcov; The Fall sa spolieha na pomalé budovanie napätia. Scény si máme čas vychutnať aj s mrazivými následkami. Nehovoriac o vzájomnej dynamike hlavných postáv; divák ich často aj s údivom pozoruje a snaží sa ich pochopiť. Či sa tak aj stane, seriál nesľubuje.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
13
Poslať správu
Som jedným z najaktívnejších poslancov slovenského parlamentu, spolu s odborníkmi a ďalšími šiestimi poslankyňami a poslancami zakladám novú politickú silu SPOLU.

Chceš vedieť, keď miro beblavy pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.