5 rád, ako si vyjednať vyššiu mzdu

Čakať na to, že ti plat zvýši šéf sám od seba, sa neoplatí. Keď chceš vyššiu mzdu, musíš si ju vypýtať - skúsim ti s tým pomôcť.

1. Najdôležitejšie je začať

Vyjednávanie o mzde nie je žiadny oriešok. Nemému dieťaťu ani vlastná mať nerozumie, takže treba zobrať odvahu a dohodnúť si stretnutie so šéfom. Najprv sa však na stretnutie dobre priprav.

2. Sprav si prieskum trhu

Pred vyjednávaním musíš mať prehľad o tom, v akom platovom rozpätí sa na trhu tvoja práca pohybuje. Popozeraj si inzeráty na pracovných portáloch, zisti od personálnych agentúr a popýtaj sa kamošov. Ak je tvoj plat nižší, ako je trhové rozpätie, tvoja šanca na úspech je vyššia.

Ak robíš za minimálku, zisti si či tvoj zamestnávateľ dodržiava zákonné minimálne mzdové nároky. Informácie nájdeš na www.vyssiemzdy.sk.

3. Zhodnoť svoj prínos

Okrem prieskumu trhu sa musíš pozrieť aj na svoj výkon. Prečo by ti mal šéf dvihnúť plat? Zamysli sa nad svojimi najväčšími úspechmi a nad tým, ako môžeš zamestnávateľovi pomôcť v budúcnosti. Argumenty prezentuj asertívne, ale nie arogantne. Tiež sa netvár, že nemáš nedostatky - radšej spomeň, ako na nich pracuješ a zlepšuješ sa.

4. Kedy vyjednávať?

Určite nie, keď sa šéf práve ponáhľa na meeting alebo domov. Stretnutie si treba dohodnúť tak, aby na teba mal zamestnávateľ dosť času. Možeš mu dopredu povedať, o čo ide, ale neprezraď všetky svoje argumenty. Šancu na úspech zvýšiš vtedy, keď takéto stretko naplánuješ po úspešnom ukončení väčšieho projektu a/alebo v období, keď firma prosperuje. Daj si pozor, aby si bol/a pripravený/á, už keď o stretnutie žiadaš. Môže sa stať, že šéf na teba bude mať čas už v ten deň.

Ak vyjednávaš na pohovore do nového zamestnania, určite túto tému neotváraj hneď. Počkaj, kým budeš jedným z posledných kandidátov a ak sa ťa zamestnávateľ spýta, akú máš predstavu o plate, namiesto konkrétneho čísla povedz rozpätie. Nechá ti to viac priestoru na vyjednávanie. Dávaj si však pozor, aby si zamestnávateľ nemyslel, že plat je pre teba to najdôležitejšie.

5. Priprav sa, že to nepôjde hladko

Pravdepodobne budeš musieť so šéfom diskutovať. Bude sa pýtať, prečo ti má plat zvýšiť a hlavne o koľko. Argumentuj vecne a bez emócii. To, že si mal z nejakého projektu dobrý pocit, pre zamestnávateľa nič neznamená. Ale to, že si firme dopomohol k vyššiemu obratu, hrá v tvoj prospech.

Ak ti aj zamestnávateľ pri tejto príležitosti plat nezvýši, nezúfaj. Aj nie otvára dvere pre budúce vyjednávanie. Nemusíš vyjednávať len o plate - diskutovať sa dá napríklad o flexibilnejšom pracovnom čase, home officoch a nefinančných benefitoch ako telefón, laptop, členstvo v posilke a iné.

Viac užitočných informácii a rád nájdeš na www.vyssiemzdy.sk

Veľa šťastia!

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
7
Poslať správu
Som jedným z najaktívnejších poslancov slovenského parlamentu, spolu s odborníkmi a ďalšími šiestimi poslankyňami a poslancami zakladám novú politickú silu SPOLU.

Chceš vedieť, keď miro beblavy pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.