Stavebné sporenie – aká je štátna prémia v roku 2018?

Stavebné sporenie je štátom podporované sporenie, ktorého účelom je financovanie bytových potrieb na území Slovenskej republiky.

Banky s takýmto povolením sa označujú ako stavebné sporiteľne. Stále platí, že z každej výplaty, čiže vašej čistej mzdy, by ste si mali odložiť 10%.

Výška štátnej prémie v roku 2018

Maximálna výška štátnej prémie zatiaľ ostáva nezmenená a aj v roku 2018 bude maximálne vo výške 66,39 eur. Avšak ak chcete získať štátnu prémiu v maximálnej možnej výške, musíte na účet stavebného sporenia v roku 2018 vložiť objem vkladov v celkovej sume aspoň 1327,80 eur. Teda ak počas roka 2018 vložíte na účet stavebného sporenia menej, tak získate iba jej pomernú časť. Naopak vložíte viac, ako je potrebné, štát vám v januári roku 2019 zašle štátnu prémiu iba vo výške 66,39 eur.

Vzorec pre výpočet výšky štátnej prémie

vklad x 0,05 = štátna prémia

Štátnu prémiu je pre jedného sporiteľa možné získať v danom roku iba raz a iba na jeden účet stavebného sporenia. Ak žiadateľ v jednom roku žiada o štátnu prémiu z dvoch stavebných sporení naraz, pričom sporiteľom bude tá istá osoba, štát vám nepošle štátnu prémiu ani na jeden z účtov stavebných sporení.

Čo  obsahuje zmluva o stavebnom sporení?

Stavebným sporiteľom môže byť fyzická osoba, spoločenstvo vlastníkov bytov alebo právnická osoba, ktorá uzatvorí so stavebnou sporiteľňou zmluvu o stavebnom sporení alebo v prospech ktorej je uzatvorená zmluva o stavebnom sporení, tá obsahuje:

identifikačné údaje o stavebnej sporiteľni a sporiteľovi

výšku a časovú postupnosť vkladov stavebného sporiteľa a úrokové sadzby vkladov,

podmienky a postup pri výplate vkladov a podmienky poskytnutia stavebného úveru po splnení podmienok stavebného sporenia,

výšku dohodnutej sumy, na ktorú sa stavebné sporenie uzatvára a podmienky, za ktorých môže byť táto suma zvýšená alebo znížená,

vyhlásenie sporiteľa o uplatnení alebo neuplatnení nároku na poskytnutie štátnej prémie v rámci tejto zmluvy,

podmienky, za ktorých môžu byť práva zo zmluvy o stavebnom sporení rozdelené alebo zlúčené s právami z inej zmluvy o stavebnom sporení, za ktorých možno vykonať prevod práv a povinností a za ktorých možno odstúpiť od zmluvy o stavebnom sporení.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
9
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Saša Jakubove pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.