Prejavy a priebeh kŕčových žíl

Nesprávnou výživou, nevhodnou obuvou, zlým držaním tela a sedavým spôsobom života, o svoju prirodzenú pružnosť žily prichádzajú. Prvé štádium, čiže metličky sotva postrehnete voľným okom.

Kŕčové žily, však vidno veľmi dobre a svojim rozširovaním dokážu spôsobiť množstvo problémov.

Na začiatku metličky…

Metličky sa vyskytujú v strednom a vyššom veku, častejšie u žien, spravidla s významným podielom dedičnosti a sú najmenej závažné. Zatiaľ ich vnímame skôr ako estetický problém.

Kŕčové žily, nazývané aj varixy, v pravom slova zmysle sú tie, ktoré sprevádzajú priebeh hlavných povrchových žilových kmeňov a postihujú buď časti, alebo celé úseky, alebo aj v kombinácii s ich prítokmi. Majú charakter nepravidelných kľukatých vyklenutí, sfarbených modravo, nachádzajúcich v častiach dolných končatín. Miestami dokážu vytvárať až tzv. strapcovité konglomeráty.

Bezprostrednou príčinou týchto kmeňových varixov je spätný tok žilovej krvi v niektorých typických bodoch. Tento spätný tok a hromadenie krvi spôsobuje zvyšovanie tlaku krvi v postihnutej časti žilového riečiska, postupné rozširovanie a kľukatosť postihnutých žíl, a tým prenášanie na ďalšie a ďalšie časti nohy.

Tlak sa zvyšuje

Ak sa toto chronické žilové ochorenie správne nelieči, žilový tlak sa postupne zvyšuje, a neskôr sa prenáša na oblasť vlásočníc v najnižších častiach končatiny. Ide o oblasť, v ktorej vznikajú najzávažnejšie zmeny. Tomuto sa hovorí chronická žilová nedostatočnosť. Podpisuje sa za nepríjemné poškodenia kože a podkožného tkaniva v dolnej tretine až polovici predkolenia pacienta, väčšinou na vnútornej strane.

Charakteristickým rysom poškodenej nohy je zvýšená pigmentácia. Pigmentácia je hnedé sfarbenie kože, ktorá je tvrdá. Podkožie je v tomto prípade tuhé, stráca pružnosť, a koža je preto ľahko zraniteľná. V oblasti vnútornej hrany nohy a okolo členkov sa vyskytujú pletence drobných žíl. V konečnom štádiu chronickej žilovej nedostatočnosti sú koža a podkožie tenké, vyhladené, miesta so zvýšenou pigmentáciou sa striedajú s bledými miestami. V takto deštruovanej koži môžu ľahko vzniknúť vredy predkolenia, ktoré sa hoja veľmi zdĺhavo a spôsobujú pre postihnutého človeka doslova utrpenie.

Zmeňte životný štýl

pravidelne sa hýbte

upravte svoju váhu, pozor na vznik obezity

prijímajte dostatok vitamínov a vlákniny

vyhýbajte sa státiu na jednom mieste,

noste správnu obuv, vysoké opätky čo najmenej

obliekajte si také šatstvo, ktoré nebráni odtoku žilovej krvi

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Saša Jakubove pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.