Work and Travel USA

This was my SEN, now it is realita(Intro)

V tomto blogu by som chcel písať o "ceste" k návšteve miest ako Grand Canyon, Toronta, New Yorku, ale aj k spomienkam na sick parties s Poliakmi a Vegas night. Ale aj čomu sa vyvarovať, aké je to pracovať v USA a celkovo k všetkému čo k tomu patrí, nech aj ty môžeš stráviť svoje leto produktívnešie a zábavnejšie ako pozeraním Burlíveho Vína.

V tomto článku sa dočítaš:

Čo je to Work and Travel (WAT)?

Ako som sa dostal k WAT ?

Ako na to ?

Približné náklady (JOB FAIR)

Čo je vlastne WAT ?

Work and Travel USA je program pre študentov vysokých škôl, ktorí chcú vycestovať, pracovať, spoznávať kultúru, krajinu, život v USA a mnoho iného. Tiež sa hovorí, že je to super príležitosť zlepšiť si anglištinu, ale nie vždy je to pravidlom niekedy sa skôr zdokonalíš v polštine :D. Medzi ďalšie výhody patrí aj, že sa to skvele vyníma v tvojom CVčku.

Poskytuje ho mnoho agentúr, každá má svoje pre a proti, ale hovoriť ktorá je lepšia a ktorá horšia, to už nechám na Teba.

Ako to všetko začalo ?

Všetko sa začalo ešte na gymnáziu, keď som namiesto hľadania basnických vyrázových prostriedkov hľadal spôsob ako uniknúť nude a našiel som ho v cestovaní, nie v tom naozajstnom, ale v tom imaginárnom, predstavoval som si aké kúty zeme by som chcel navštíviť, čo tam vidieť, čo tam zažiť. Jedno z tých miest, kde som zablúdil, bola aj práve Amerika.

Pomaly som začal pátrať po možnostiach ako sa dostať za veľkú mláku. Well, rok na strednej ? To už nestíham. Work and Travel (WAT) ? Pre študentov VŠ. Dovolenka ? Po prepočítaní všetkých nákladov pre všetkých členov rodiny ---> tak akurát street view.

Ale svojho sna som sa nevzdal, akurát som ho posunul, na neurčito.

Nenechajte sa odradiť strachom

Ako prvák, som rozmýšlal, že sa vydám na WAT, ale nemal som parťáka a celkovo strach z neznáma ma prinútil ostať doma, čo teraz vnímam ako chybu, ale po vojne je každý generál.

Pri nekonečnom scrollovaní FB som zisitil, že jeden kamarát si žije svoj american dream niekde na východnom pobreží USA a tak som mu hneď písal, že ako, kde, čo, prečo, ako, kde a znovu ako ? Z rozhovoru sním vyplinulo, že môj strach bol absolútne neopodstatnený a teda nieje sa čoho báť a že vybavenie celého programu je lahšie ako podať elektronické daňové priznanie. Vtedy som si bol na 100% istý ako strávim dalšie leto.

Ako na to ?

V prvom rade si treba povedať či chceš ísť robiť do campu, alebo do rezortu(odporúčam), alebo do fast foodu, plavčíka atď., podľa toho by si si mal vybrať agentúru a program. Podľa mojich skúseností vstupné náklady do campu sú nižšie, (ale aj zárobky sú nižšie = menej peňazí na cestovanie a nákupy) ako do ostatných variánt. U mňa boli náklady kým som začal pracovať v rezorte cca 1600€(Letenky, Programové poplatky(Job-Fair), Víza, Vreckové)

Samozrejme pokiaľ si chceš hladať prácu sám, je to najlacnejšie, teraz sa určite pýtaš prečo by si mal platiť agentúre, keď si vieš nájsť prácu aj sám. Bez agentúry, ktorá Ti sponzoruje víza, ich jednoducho nedostaneš.

Čo sa týka možnosti mimo campu: Väčšinou si platený od hodiny narozdiel od campov (väčšinou dopredu dohodnutý zárobok), naviac, je tu možnosť nadčasov a vo väčsine štátov USA je zákon, ktorý hovorí, že za každú odrobenú hodinu nad 40h/week dostaneš 1.5 násobok základnej mzdy (takže ak máš napr. plat 10$/h tak keď robíš nad 40h budeš mať 15$/h). Navyše niektoré pozície sú "tipované" ako napr. housekeeping.

Samozrejme platíš preddavky na daň. Dane potom môžeš žiadať naspäť, buď za poplatok agentúre, zvykne to byť nejaké to % z vrátených daní, alebo si ich samozrejme môžeš robiť sám, záleží to už len na tebe.

Po vybere agentúry

Keď už máš vybranú agentúru je na rade byrokracia, ktorá zaberie nejakú tú hodinku, ale výsledok stojí za to. Potom,v mojom prípade, som si vybral zamestnávateľa a pozíciu, potom nasledoval pohovor so zástupkyňou agentúry, ktorá si overila moju úroveň anglištiny atď., aby spravila posudok pre zamestnávateľa. Potom som už len netrpezlivo čakal na JOB FAIR. Potom čo máš podpísanú zmluvu so zamestnávateľom, tak agentúra Ti určí termín pohovoru na ambasáde. Až máš schválené víza a už len čakáš na odlet. Takto to nejako v skratke prebieha. V prípade otázok, alebo by si sniečim nesúhlasil ---> komentár.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3

Chceš vedieť, keď Multitalentovanýčávopíšeblog pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky
19.8.2018 17:12
Žabomyšia vojna