Žabomyšia vojna

Asi každý sa už stretol s uslovím žabo-myšia vojna a asi každý tuší čo to znamená. Ale viete čo sa za tým skutočné skrýva ?

Niektoré slovné spojenia odzrkadlujú deje v prírode na základe pozorovania, niektoré sú len pozorovaním ľudského správania sa a ľudských vlastností, niektoré majú za sebou viac či menej pútavý príbeh, Žabomyšia vojna je práve tento typ. Takže ak sa chceš vyťahovať na pive, alebo si len prirodzene zvedavý je tento článok práve pre teba.

Každému sa asi už stalo, že použil nejaké slovné spojenie hoci vedel čo znamená, ale netušil prečo sa to práve "takto" popísalo. Tento moment som zažil prednedávnom v autobuse keď som nevedel odpovedať na "prečo práve žabomyšia?", "Odkiaľ sa to tu nabralo ?"

V prvom rade, čo to vlastne je uslovie ?

V skratke je to niečo medzi súslovím, úslovím, povrávkou, porekadlom a príslovím. V prípade že chceš vedieť presnú definíciu klikni na link...

V prípade, že si sa s týmto uslovím ešte nestretol tak znamená resp. označuje nejaký bezvýznamný spor, svár, hádku...

Teraz k tomu spomínanému príbehu:

Myší princ pije na brehu jazeru vodu, keď sa zrazu zjaví žabí kráľ, ktorý ho pozve k sebe do paláca. Myší princ namieta, že jazero predsa neprepláva a tak ho žabí kráľ naloží na chrbát a pustí sa na cestu, keď sa tu zrazu zjaví vodný had.

Žabí kráľ sa okamžite ponorí do vody na myšieho princa bohuhžial zabudol... Ten sa utopí, ale celú udalosť vidí brat myšieho princa, ten okamžite ide vzburcovať myši do vojny. Na celú udalosť sa prizerá boh bohov Zeus

Požiada Aténu aby pomohla myšiam tá to odmietne, myší má už dosť a teda bohovia sa rozhodnu stáť nečinne stranou a len sa prizerajú ako myši majú výraznu prevahu, Zeus sa nakoniec rozhodne zakročiť a pošle krabov, aby zachránili žaby pred istou porážkou, myši ustúpili a tak na konci dňa táto vojna definitívne končí.

Takisto je tento príbeh považaný za akúsi paródiu na Homérov Ilias.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3

Chceš vedieť, keď Multitalentovanýčávopíšeblog pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky
4.2.2018 18:18
Work and Travel USA