Vlastnia nás sociálne siete ?

Absolútne aktuálna téma, situácia, v ktorej sme sa ocitli je akútna. Strácame samých seba v kyberpriestore? Sme tlačení do lepšieho života plného bohatstva a slávy?

https://pixabay.com/en/smartphone-white-silver-gray-1957740/

Tak, s týmto problémom sa stretol už dozaista každý. Ak vás to ešte nezasiahlo, tak ste určite zaznamenali straty v kruhoch svojich blízkych alebo priateľov.

Prečo je potrebné túto tému rozoberať ? Aby sme si uvedomili, že sociálne sieťe spojili svet a rozdelili ludstvo. Ako nástroj ich môžme považovať za revolučný, celosvetový a rozhodne užitočný vynález. Prispievajú ku vzdelávaniu, predaju, pomoci aj v tých najvzdialenejších kútoch sveta a samozrejme spájajú ludí ktorý nemožu byť spolu a to je nádherné.

https://pixabay.com/en/facebook-social-media-addiction-2387089/

Ak sa pozrieme bližšie na počiatok najznámejšej sociálnej siete (FB), tak pochopíme jej zámer (aspon prvoplánový). Fungovala na zdielanie poznámok a informácií pre študentov vysokej školy, čo si aj dnes všetci uvedomujeme a zdielame poznámky, testy a info o skúškach ako blázni. Ale .... sme aj takí čo spadli do diania v tejto strato-sfére (stratenej sfére) celým životom.

Na tom nie je nič zlé, je súkromná vec každého jedného z nás čo a ako pridáva, postuje, zdiela, lajkuje a žije. Ale predsa v tom nájdeme kamen úrazu. Súkromie!

Máme ho ? Vzali nám ho alebo si len neuvedomujeme velkoleposť a celosvetovosť svojich večerných statusov?! ....

Neanonymná anonymita

Ked si tak ležíme v naších posteliach alebo si užívame samotu, neuvedomujeme si že priestor sociálnej siete je ako obrovské námestie/tržnica plná ponúk a dopytu. A v tomto bode si vskutku neuvedomujeme že tam sú živí ludia, emocionálne bytosti s vlastným životom a vlastným názorom.

Ked sa dnes pozrieme na bielo-modré pole plné toho najimpozantnejšieho čo civilizácia dokázala "spáchať", možeme začať premýšlať či nie je v skutku niekedy lepšie položiť svoj "divajs" (ang. DEVICE- zariadenie) radšej niekam do zásuvky a utekaaaať kade lahšie.

https://pixabay.com/en/despaired-businessman-business-2261021/

Podstatným elementom sa stáva tendencia vyhýbať sa spoločnosti iných ludí, aj napriek tomu že ju v konečnom dôsledku aj tak vyhladávame na stránkach so všetkými tvárami. Už nepotrebujeme rozhovor medzi štyrmi očami, ba dokonca sa nevieme medzi sebou ani pozhovárať bez naších drahých, čierných sklíčok (mobilov) ktoré hladkáme až po okraj.

https://pixabay.com/en/red-carpet-actress-famous-fame-3185727/

Motivácia byť "superstar"

Smutným faktom je že je dnes vo svete vela známych celebrít o ktorých vieme povedať len tolko že su známi, bohatí a úspešní. Ale v čom? ... Vyzerajú dobre, nafotili úžasný fotoalbum svojho raňajkového menu a krok za krokom zbohatli. No okey. Motivácia je to super. Ale bez práce nikdy nebudú koláče ako vraví vačšinou už len postaršia generácia, lebo MY to vidíme inak.

Ale nikdy sme si nevšimli ten klam? Ako všetci dobre vieme, zdielame len to najpozitívnejšie alebo najnegatívnejšie. V tom potom vzniká prázdna ilúzia úspechu, bublina bez známky čohosi. Glanc ktorý propagujeme vytvára obraz našho úspechu (niekedy ide o skutočný úspech a ten treba oceniť) ... nemýlme si drahé autá a dovoleky so štastím alebo podobním pseudo-úspechom.

Fotky majú len 2D (rozmeri) a my žijeme predsa vo viacnásobnej dimenzii a rozhodne lepšom rozlíšení.

Nebudte smutní, žite naplno.

https://pixabay.com/en/flames-unique-being-different-think-897427/

RADA na záver

Ako aj naše zariadenia potrebujú šťavu tak naša mysel ju tiež musí niekde načerpať. Odporúčam preto utekať preč z kybersveta a nájsť ešte posledné kúsky empatie, priamo medzi ludmi. A ak by ludskej "empatie" už bolo privela, samotou v lese len so svojími myšlienkami a energiou prírody nikdy nič nepokazíme.

Veľa šťastia

mArt

obrázky prebraté z Pixabay.com

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu
Večný študent, pútnik, srdcom dieťa, dušou starec ;) Píšem o svojom živote a nejak7ch tých cestách, o svojom pohlade na život a tiež o niečom čo mi robí život lepším... zanechajte hodnotenie, koment ....

Chceš vedieť, keď mArt pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.