7.2.2018 15:48

Život v Arménsku, alebo

Čím je Arménsko zaujímavé? Kde vlastne je ? Nie je to Albánsko ? Je to unikátna krajina na kavkaze, medzi Európou a Áziou, medzi nebom a zemou.

Život v Arménsku sa dá opísať niekoľkými slovami ako napríklad ľudskosť, chaos a ako ja rád používam pri niektorých situáciách „Bari galust Hayastan“ ( „vitaj v Arménsku“ - v arménštine), nakoľko len to mi dokáže niekedy vysvetliť kontext celej situácie.

V súčasnosti bývam už štvrtý mesiac v druhom najväčšom meste Arménska, v Gyumri. Toto mesto je zaujímavé hneď niekoľkými skutočnosťami. Aj napriek tomu že je to druhé najväčšie mesto Arménska, je takmer 10 násobne menšie ako hlavné mesto krajiny Yerevan (1,5 mil.). Avšak Gyumri je považované za hlavné mesto Arménskeho umenia akým je najme Film, literatúra, hudba a tak nesmierne špecifický štýl čierneho humoru. Okrem iného toto mesto volajú aj „otcovo mesto“ nakoľko Yerevan je „matkine mesto“ (kvôli prekladu z arménštiny kde sa hlavné mesto povie práve „matkine mesto“). Legenda vraví že v tomto meste sa deti rodia zo zlatou medailou v ústach, keďže väčšina olympískych víťazov z Arménska pochádza práve z Gyumri.

Ale späť k mojím dojmom. Arménsko je rozvojová krajina, čo je dosť zrejmé hneď keď opustíte Yerevan. Tento fakt je badateľní v rámci rôznych intenciách, od oblečenia, ciest, jazykových kompetencií, áut .... proste je to vidieť. Akoby ste sa ocitli v 68´ roku. Ale čo je na tejto krajine nádherné sú ľudia a bohaté prírodné a kultúrne bohatstvo.

Zhrniem Arménsko v niekoľkých kategóriách:

Doprava- Cesty sa tu aj vo väčších mestách nachádzajú v katastrofálnom stave. Vtipnou súčasťou infraštruktúry je bazírovanie na bezpečnosti, čo môžete vidieť tak, že tu majú retardéry na každom kroku, no vážne. Aj keď podľa mňa tie cesty sú dostatočne retardované. Inak čo sa týka cestovania po krajine je to dosť lacné (rozloha krajiny je cca 2/3 Slovenska). Hromadnou dopravou tu možno nazvať aj taxi, ktorí si vezmú cca 700 arménskych dramov za 7 km (cca 1,2€). Ďalšia možnosť je tzv. Mašrutka (minivan so sedením pre 14 osôb), fungujú ako autobusy s číslami a linkami. Rozpis časov odchodov a príchodov budete hľadať márne, proste príde alebo nie. Tam sa platí paušálne 100 AMD za jednu cestu (1 km alebo 20km to je jedno). Nevýhody týchto mašrutiek sú rozhodne hamižnosť šoférov, ktorý zastavia každému, aj keď mimo zastávky/z pravidla mimo zastávky, čiže ak idete krížom cez mesto trvá to hodinu a veziete sa 30 kusov. Slovom tridsať, je to poriadny kus národa a najmä to že polovica ľudí v tej mašinke stojí. Nič absolútne príjemné.

Mladá Generácia- Táto kategória je poriadne komplikovaná. Nechcel by som porovnávať Arméncov s nami, ale pre akúsi obrazotvornosť to skúsim. Sme rovnakí. Mladá generácia baží po sláve, finančnom zabezpečení a menia sa na obraz spoločnosti západu dnešných dní, nesmierne túžia po „veciach“. To že bývaš u mami a ledva si zaplatíš mašrutku do práce ale z vrecka ti trčí IPHONE, to je tu poriadnym trendom.

- Ale aby som to tu postavil do kontrastu musím to rozdeliť na pohlavia. To je tu akýmsi pravidlom, veci sa tu proste rozdeľujú na chlapčenské a dievčenské, mužské a ženské. Chalani to tu majú trochu ľahšie čo sa týka spoločnosti ku nim a ani ich tak veľmi neobmedzuje, no je na nich vyvíjaný tlak, aby zabezpečili rodinu. Ďalšou vecou je že si nesmú prefarbiť napr. vlasy a ani prehnaná starostlivosť o zovňajšok (kozmetické úpravy) sa tu nebudú tolerovať. Toto je trochu „tricky“, lebo ak uvidíte na ulici chlapca s tzv. „brežnevovským“ obočím najmä ak je spojené, musí vám ho byť ľúto, nakoľko tu je pravidlo „čo boh spojil človek nech nerozdeľuje“. Ďalšou vecou je povinná vojenská služba, akú my doma poznáme len z rozprávania naších hrdých otcov že oni si tým prešli. Tu je to realita, ale nie leháro-kemping niekde v lágroch v Čechách. Arménsko je v otvorenej vojne z Azerbaijanom, čo znamená že pri blbom šťastí bude vaše zrastené obočia najmenší problém. V tomto smere je to tvrdé.

- Na druhej strane si tu ženy musia vybojovať miesto v spoločnosti, je to tu teda poriadny patriarchát. Vo väčšine platí že dievčatá a ženy musia vynaložiť dvojnásobok energie na získanie toho istého čo opačné pohlavie.

- Arménsko je úplne kresťanská krajina, kultúrne sociálne a tradične. Žena vchádza do manželstva ako panna a muž (ak je to možné) s čím väčšími skúsenosťami v sexe. Počkať, ani vám to nevychádza 😊 ? Tak to ale je.

Nakupovanie- No to je zaujímavá téma. Moji rodičia by povedali že pohoda, dá sa tu kúpiť prakticky všetko. V akej takej kvalite ale áno. Jedlo na rozdiel od nás tu v obchodoch je zväčša Arménske alebo Gruzínske (patrioti, palec hore). Na druhej strane výber je tu chabí. A ak sa budeme rozprávať o veciach ktoré sú akosi špecifické ako napríklad mikrofón na kameru, statív, nejaký kozmetický prípravok alebo čokoľvek, s úsmevom vám každý povie „ Tu určite nie, skúste v Yerevane“ .... hmm tak ďakujem.

Ľudia- Ono je to tak že budú na vás pozerať ako na mimozemšťanov, to rozhodne. Ale máte o to väčšiu možnosť byť pozvaní na nejakú tu večeru, kávu, pivo alebo len pokec a interné info. Čo sa týka komunikácie ak neviete po Arménsky je to slabé, mojím víťazstvom bolo to že som sa začal učiť ruštinu. Tu rozpráva rusky každý! Mladá generácia sa prebúdza a už je vidieť malé kroky vpred aj v Anglickom jazyku, žiadna výhra. Ale späť. Pohostinnosť je tu úžasná a mnohokrát prekvapí, niekedy rozdajú aj posledné. Ďalší faktom je že čas je tu absolútne relatívny. Oni akosi prebrali tú takú južanskú spomalenosť (alebo to je ich vynález ako oni pri všetkom vedia podotknúť). Prísť na stretnutie na čas bude v konečnom dôsledku asi len na vašu škodu, buďte ready.

Krajina- je to tu naozaj krajina divov. Od krásnych prírodných kaňonov, vysokých hôr, púštných dún, lesov .... a milionov kultúrnych pamiatok posadených do lona prírody. Raj pre milovníkov prírody a kultúrneho bohatstva. Arménsko bolo predsa prvou krajinou ktorá si adoptovala kresťanstvo už v roku 301 😉. Leží tu aj nádherný najstarší stojací (kresťanský) chrám na svete (Etchmiadzin).

Susedmi arménov sú Turci, Gruzínci, Azeri (Azerbaijan) a Irán, nádherný mix kultúr. Aj napriek vojne na východe krajiny (resp. v oblasti Nágorno-kharabach) je to tu absolútne bezpečné.

Lacná rozhodne bohatá krajina ktorú odporúčam navštíviť.

Ak ste sa dočítali až sem....Ďakujem ... ak by ste chceli viac info o arménsku „koment“

Aaa čítajte aj moje dalšie Blogy ... Pekný den ... Haghohutjun (dovidenia)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
6
Poslať správu
Večný študent, pútnik, srdcom dieťa, dušou starec ;) Píšem o svojom živote a nejak7ch tých cestách, o svojom pohlade na život a tiež o niečom čo mi robí život lepším... zanechajte hodnotenie, koment ....

Chceš vedieť, keď mArt pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.