5 základných pravidiel na prežitie počas cestovania

5 rokov cestovania ma naučilo, že keď si osvojíš a vyšperkuješ týchto pár vecí, tak ti to dosť uľahčí život v cudzích krajinách. Pri cestovaní, či už dlhodobom alebo krátkodobom, je dôležité si uvedomiť, že si v tom sám a nikto iný nie je zodpovedný za tvoje rozhodnutia okrem teba. A teda, ak sa niečo stane, brať zodpovednosť za svoje činy, pretože vo svete to nemáš na koho hodiť. Preto treba rozumne hodnotiť situácie a naučiť sa veriť si.

Takže tu je 5 základných faktorov, ktoré by si mal začať trénovať, či už pred, alebo počas svojho cestovania : 

Zbav sa strachu - Jednoducho sa ho stras ako pavúka na ramene. Strach je niečo, čo si tvoríme v hlave sami, nie je to nič dané a nič, čo by tak malo byť pretože to tu proste je a nedá sa zmeniť. Všetko sa dá zmeniť. Keď začneš počúvať svoje vnútro, uvidíš aj, ako reaguje na určité situácie a kedy a čoho sa najviac bojíš. S tým sa dá pracovať a pomaly sa ho zbavovať analýzou. Strach je v hlave aby ťa spomalil, spochybnil, a je spôsobený egom, pretože to sa bojí zmeny. Keď si uvedomíš, že sa vôbec nie je čoho báť, ono to postupne opadne a zostane len to, čo naozaj chceš a budeš sa môcť posúvať dopredu. 

Ver svojmu inštinktu - ako sa hovorí u nás - používať zdravý sedlácky rozum. Ani neviem, čo by som k tomuto dodala. Keď máš z niečoho špatný pocit, nerob to, alebo na nejakom mieste necítiš, že je všetko v poriadku, radšej odtiaľ odíď. Takisto ver vlastnému inštinktu čo sa týka ľudí. Opäť - nauč sa počúvať, čo ti hovorí vnútro a postupne si všimneš, že má vždy pravdu. Keď ti od začiatku na niekom niečo nesedí, väčšinou to bude pravda. Občas ti do toho bude kecať rozum a presviedčať ťa, že všetko je v poriadku, ten ťa ale niekedy len zbytočne rozrušuje a odvádza pozornosť.

/Keď som po prvý krát odišla "do sveta" na pol roka do Barcelony, jeden deň som sa išla prejsť popri pláži. Ten deň som mala platiť nájom a tak som si vzala všetky peniaze (cez 10 000korún) so sebou s tým, že sa po ceste neskôr zastavím to zaplatiť. Ako som zamykala dvere, niečo mi povedalo, aby som tie peniaze radšej nechala doma a zaplatila to večer. Tak som ich tam teda nechala. Ten deň mi niekto ukradol kabelku, ani neviem kto, ani ako, a jediné, čo tam teda človek našiel bolo 15eur a kvapky do očí. /

Nechaj si pomôcť - hlavne ľudia, ktorí cestujú po prvý krát na dlhšie, majú tendenciu všetko robiť sami a dokázať sami sebe, že to dokážu. To je super a tak to má byť, to z teba robí silnejšiu osobu, ale pokiaľ sa dostaneš do situácie, z ktorej nevieš von, nechaj si poradiť alebo pomôcť. Ak sa ti niekto snaží pomôcť, myslí to úprimne. Tiež sa neboj o pomoc požiadať sám. To, že si necháš poradiť alebo pomôcť neznamená, že si zlyhal.

Dôveruj, ale preveruj - hlavne v cudzom svete a keď si na to sám. Áno, ľudia sú väčšinou milý a budeš mať plno nových, úžasných, medzinárodných priateľstiev, ber ale veci trošku s rezervou a nemusíš každému hneď prezrádzať všetky svoje tajomstvá. Ak je na teba niekto milý, neznamená to ešte, že chce byť tvoj priateľ. Trebárs má väčší záujem o tvoj plný batoh... Nehovorím, že ľudia sú zlí, ja našťastie nemám nejaké extra tragické skúsenosti z ľuďmi, niekedy je ale lepšie nechať si svoje veci pre seba a napríklad zo začiatku len počúvať a urobiť si vlastný názor. Niekedy to zas naopak klikne a vieš, že človek je super. Nemušíš ale každému hneď vyklopiť, že si po prvýkrát vo svete a nevieš, čo máš so sebou od radosti robiť.

/Ja som napríklad raz nedala na svoj inštinkt a žene, ktorá sa mi od začiatku nezdala, prezradila niečo, čo som nemala. Všetko bolo chvíľu v poriadku, kým nezačala túto informáciu kompletne otáčať proti mne. Mohla mi spôsobiť dosť veľké problémy, ale nakoniec všetko dobre dopadlo. /

Rob si základný research - urob si čas a nájdi si základné informácie o mieste, ubytovaní alebo ľudoch na internete. Dnes už existujú recenzie na všetko, takže určite niečo nájdeš. Takisto po sebe zanechávaj svoje vlastné. Napríklad ak používaš airbnb alebo couchsurfing, zanechaj koment, o to lepšie ak je pozitívny. Ľudia, s ktorými prídeš do styku nechajú koment aj tebe a tak budeš viac dôveryhodný do budúcna. Takisto si zisti čo to o danej krajine, či potrebuješ očkovanie alebo ako je na tom s kriminalitou. Ja som napríklad do poslednej chvíle nevedela, že na Filipínach sú teroristi a sú tu zakázané zóny nie len pre cudzincov. Až na letisku v Manile ma napadlo si čo to nájsť a zistila som, že na juh ostrova, na ktorý som išla, sa nemá chodiť, pretože tu majú teroristi základne. Hmmm dobre vedieť.

BONUS 

Zdravé sebavedomie - sebavedomie je základ. Nie namyslenosť a ego a to že - aha, som vo svete, cestujem a som lepší ako ty. To absolútne nie a takíto ľudia si zaslúžia facku realitou. Zdravé sebavedomie, keď ideš po ulici zo zdvihnutou hlavou, vieš čo robíš, vieš prečo to robíš a naplno si to užívaš. Nie je nič zlé na tom cítiť sa dobre z toho, že robíš niečo iné ako ostatní. Rob to ale zo správneho dôvodu - a to je - rob to pre seba. Nie pre kamarátov, pretože tam už boli a musíš aj ty. Nie pre partnera alebo pre to, aby iní na fb videli, že máš super život. Rob to len a len pre seba a pre to, aby ťa to niekam posúvalo.

Fotky a ďalšie príbehy z ciest nájdeš na mojom webe alebo na instagrame

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu
6 rokov cestujem full time po svete, milujem tropické krajiny a ostrovy, rok a pol som okrem ineho zila na Maui, Hawaii, momentalne som v Australii. O cestovani a zivote pisem na www.undercoverislander.com

Chceš vedieť, keď zuza azur pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.