11.2.2018 22:49

Girona  a  Game  of  Thrones

Raj pre fanúšikov Game of Thrones, Katalánska a milovníkov pamiatok. Priamy let z Bratislavy a len 40 minút od Barcelony.

Ešte stále som ťa nepresvedčila? Tak potom si budeš musieť prečítať môj prvý blog o mojom včerajšom výlete do Girony.

Už veľmi dlho som sa pohrávala s myšlienkou začať písať blog. Najprv sa ti zdá, že máš tie najkreatívnejšie nápady a si unikát ... a keď príde na lámanie chleba zistíš, že ostatných zrejme nebudú zaujímať tvoje úvahy nad nesmrteľnosťou chrústa. Asi tak, ako teba nezaujíma môj odveci úvod. Ale hlavné je sa nebáť a písať o niečom, čo ťa baví. Tak len aby bolo jasné, toto je môj prvý blog a mám v pláne ti porozprávať o mojich zážitkoch z Barcelony, Sitgesu, Montserratu a omnoho viac.

Začneme ale pekne pomaly. Na mieste, kde môže začať aj tvoj výlet, keď sa rozhodneš letieť do Barcelony priamo z Bratislavy. Samotný let trvá niečo vyše dve hodiny. Pristaneš na malom letisku a načrtnú sa ti dve možnosti. Vycestovať priamo do Bracelony alebo pobudnúť v Girone a prezrieť si toto čarovné mesto. Rozhodnutie je na tebe a záleží na tom, koľko máš času a čo ťa viac láka. Ak ti prípadne v Barcelone už budú dochádzať nápady, tak ako mne, je veľmi jednoduché spraviť si malý výlet do Girony.

Tak to začalo aj včera. S priateľmi sme sa rozhodli na chvíľu vypadnúť z mesta a okúsiť ďalšiu chuť Katalánska. V predpoludných hodinách sme len tak tak stihli plánovaný vlak zo stanice Barcelona Sants (spiatočný lístok nás vyšiel prib. 26 EUR). Prečo len tak tak? To keď idete s Taliankou, ktorá má stále čas, ale o tom možno niekedy inokedy. Zachránil nás ale španielsky kamarát, ktorý počas čakania stihol kúpiť lístky.

Cesta trvá naozaj len nejakých 40 minút a užijete si krásny výhľad. Po vystúpení z vlaku sa vám ponúkne výhľad na upravené moderné námestie, odkiaľ to máte len pár minút do historickej časti mesta. Tam som sa dozvedela, že v rokoch 2011 až 2016 bol starostom mesta Carles Puigdemont, medzičasom jedna z najznámejších tvári v Katalánsku. Prvý dojem z miesta bol veľmi príjemný, . Osobne si stále všímam, ako sa mesto stará o zeleň, a to, čo som videla v Girone ma naozaj milo prekvapilo.

Ako som už spomínala, len o niekoľko minút sa ocitnete v historickej časti. Osobne som sa veľmi tešila na pohľad z mosta na pestrofarebné domy popri rieke. Ten sa nám aj ozaj naskytol, len tej vody tam akosi nebolo. Zlievajú sa tu rieky Ter, Onyar, Galligants a Güell. V meste nájdete niekoľko mostov a milovníci Instagramu by sa na nich určite mali chvíľu zdržať a urobiť pár profi záberov. V pozadí už vidíte katedrálu a nedočkavo pokračujete ďalej cez staré mesto.

Girona má niekoľko prívlastkov, no ja by som ju určite nazvala mestom schodov. Malebné úzke uličky vás rýchlo vtiahnu do minulosti a vy sa začnete cítiť ako v historickom filme, alebo ako v seriáli Game of Thrones.

A prečo len ako? V Girone sa naozaj natáčal jeden z najznámejších seriálov našich dní. Presnejšie šiesta séria a Girona si "zahrala" hneď niekoľko miest naraz. Poslúžila ako kulisa pre Aryu Stark blúdiacu mestom Braavos a tiež ako samotný Kráľovský prístav (King´s Landing). Ak si fanúšikom seriálu, môžeš si zaplatiť oficiálnu 90-minútovú prehliadku, počas ktorej sa dozvieš zaujímavosti z natáčania. Alebo si jednoducho sprav prieskum predtým, ako do Girony dorazíš. Dozvieš sa o tom, ako boli miestni obyvatelia nadšení z natáčania, aké problémy sú s tým spojené a veľmi ľahko nájdeš fotografie návštevníkov aj videá, ktoré ti pomôžu prehliadnuť si tie najzaujímavejšie miesta, ktoré si jednoducho musíš odfotiť.

Či už sa ti to ale páči, alebo nie, tá atmosféra ťa vtiahne a nepustí, až kým opäť neopustíš ulice historickej časti. Aj keď by som si dva razy premyslela platenú prehliadku, návštevu katedrály si nenechajte ujsť. Hoci aj samotný pohľad z majestátneho schodiska je na nezaplatenie, vstup nie je vôbec drahý. My sme si kúpili lístok za 7 eur, ale študenti to majú ešte lacnejšie. Vo vnútri sa dozviete zaujímavosti o histórii Katedrály Panny Márie, prejdete sa vnútorným dvorom a obzriete si, ako sa menila štýlovo a rozrastala od 11. storočia. Už len samotný pocit, že stojíte v budove, ktorá zažila stáročia ľudských dejín je výnimočný. My sme sa v nej zamysleli nad tým, čo zostane po našej generácii a či sa raz naši nasledovníci budú prechádzať po budovách, ktoré nám v súčasnosti slúžia. Rada si vypočujem vaše názory v komentároch.

Na záver len spomeniem ďalšie miesta, ktoré môžete v Girone navštíviť: Arabské kúpele, stredoveké hradby Forca Vella a židovskú štvrť. Ak sa v Girone zdržíte dlhšie, na výber máte z niekoľkých zaujímavých múzeií. Určite si zájdite na typický katalánsky obed (my sme si za menu zaplatili prib. 15 EUR) alebo na výbornú kávu. Miestne reštaurácie a kaviarne vás určite zaujmú nielen ponukou jedál a nápojov, no aj prostredím a dizajnom. Ak hovoríte po španielsky, máte výhodu, no stále nie úplne vyhraté, lebo menu je často v ponuke len v katalánčine. Aj keď v Barcelone vám vystačí angličtina, v Girone možno natrafíte na personál, ktorý vám bude odpovedať hrdo po katalánsky, ako sa to stalo nám. Ale to je len ďalšia črta tohto regiónu, ktorá ťa donúti sa zamyslieť nad tým, ako je to s národnou hrdosťou u nás. Ďalšia zastávka: Sitges.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu

Chceš vedieť, keď ZenSen pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.