15.6.2018 15:36

Barcelona - Po stopách génia

Geniálny architekt, milovník prírody a nábožensky založený človek. Antonio Gaudí. Architekt, ktorý dal tvár Barcelone a ročne do nej láka milióny turistov.

Teraz máš skvelú príležitosť ponoriť sa do rozprávkového sveta jednoducho a za prijateľnú cenu. Môžeš letieť priamo z Bratislavy do Girony a odtiaľ je to už len na skok do Barcelony. Dúfam, že pochopíš, že toto mesto sa nedá opísať len v jednom článku a zaslúži sa našu pozornosť na viacerých stranách. Preto som sa rozhodla rozdeliť témy ohľadom Barcelony do niekoľkých kapitol a ty si môžeš vybrať, či sa počas svojho pobytu zameriaš na jednu oblasť, alebo skúsiš z každého rožka troška.

Začíname s jednou z najvýznamnejších dominant Barcelony. Stačí sa pozrieť na výsledky vyhľadávania alebo na magnetky a zistíš, že zrejme najobľúbenejším motívom sú stavby Antonia Gaudího.

Predstavme si teda tohto priam nadľudsky kreatívneho pána, ktorý sa nebál vystúpiť zo zabehaných koľají a rozhodol sa svojimi stavbami ohúriť celý svet.

. Antonio Gaudí

Zdroj: http://bdbarcelona.com/en/author/8

Antonio Gaudí je predstaviteľom katalánskeho modernizmu. Žil na prelome 19. a 20. storočia a podarilo sa mu prestavať Barcelonu do jej atraktívnej podoby. Nebudem ťa nudiť wiki faktami, ale rada by som ti opísala, ako táto osobnosť zapôsobila na mňa. Musela som navštíviť a vidieť niekoľko jeho výtvorov, aby som dokázala oceniť jeho genialitu. Ten najdôležitejší prvok jeho tvorby a konceptu je pre mňa určite súlad s prírodou. V jednej z jeho stavieb si môžete pozrieť výstavu prírodných symbolov v jeho diele. Zistíš, že strop La Pedrery vyzerá ako kostra hada, že Sagrada Familia je jeden veľkolepý les a stĺpy nič iné ako kamenné stromy.

Koľko ľudí, toľko chutí. Nie každému sa musí Gadího tvorba pozdávať. Mnohí ľudia si dokonca myslia, źe anglické prídavné meno gaudy (v preklade vyčačkaný, nevkusný) je odvodené od tohto slávneho architekta. Musím ťa ale vyviesť z omylu. Etymológia slova gaudy siaha až do roku 1390 a je odvodené od slova gaud, čo znamenalo čačka, ozdôbka. Názor si ale musí urobiť každý sám a tak hneď začneme.

. Sagrada Familia

Vstupné: 15 EUR (dospelý bez audiosprievodcu)

Svätá rodina. Najnavštevovanejšia stavba v Španielsku. Sagrada Familia bola Gaudího srdcovkou a na sklonku života v nej dokonca býval. Aj keď na tom nebol najlepšie z hľadiska jeho finančnej situácie, do stavby venoval všetko, čo mu ešte zostalo. S výstavbou Sagrady sa začalo v roku 1882. Keď Gaudí v roku 1926 zomrel, bola hotová len asi štvrtina stavby. V dnešnej dobe sa ukončenie odhaduje na rok 2026. Čo to znamená pre návštevníka? Ak chceš odísť s dokonalou fotkou Sagrady budeš asi sklamaný, keďže sa pri nej už roky týčia vysokánske žeriavy. Odhliadnuc od toho ti ale tento fakt nijako neovplyvní pôžitok z tohto veľdiela.

Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Sagrada_Fam%C3%ADlia#/media/File:Baldomer_Gili_Roig._La_Sagrada_Fam%C3%ADlia,_1905_Copia_moderna_del_negatiu_original_de_vidre.jpg

Sagrada Familia je encyklopédiou Gaudího tvorby. Na každom kroku nás sprevádzajú dva základné motívy: Boh a príroda. Sagrada Familia bude mať po dostavaní presne 170 metrov, čo je presne 1 meter menej ako má najvyšší vrch Barcelony Montjuic. Gaudí veril, že žiadne ľudské dielo nemá prevyšovať Boha.

Zvieracie motívy na teba vykúkajú z každého kúta. Mňa najviac zaujali dve korytnačky, ktoré vás privítajú pri vstupe. Jedna je suchozemská a znázorňuje pevninu a tá druhá je vodná predstavujúca more. Východná fasáda, kde sa prehliadka začína je najviac poznačená Gaudího naturalistickým štýlom. Určite pri nej stráv pár minút. Nájdeš na nej 36 druhov vtákov, 30 druhov rastlín, či strom života. Ak si zo sebou berieš aj deťúrence, určite sa im táto časť prehliadky bude páčiť.

A teraz sa nadýchni a následne zataj dych pri vstupe do vnútorných priestorov. Musím sa priznať, že milujem vitráže a čarovnú atmosféru, ktorú dodávajú. Ale na takúto úroveň som nebola pripravená. Pri vstupe do baziliky ťa priam zalejú farby. Na jednej strane chladné zelené a modré, na druhej strane teplé tóny. Ani táto voľba farieb nebola náhodná, ale súvisí s hrou slnečného svetla počas východu a západu slnka. Verím, že budeš uchvátený rovnako ako ja. Samozrejme týmto sa prehliadka nekončí. Čaká ťa ešte množstvo iných úžasných tajomstiev, ktoré bazilika ukrýva, ale my poďme ďalej po stopách Gaudího do ďalšej stavby, ktorá sa vymyká všetkému, čo si doteraz videl.

. La Pedrera

Vstupné: 22 EUR

Alebo možno predsa nie všetkému. Mne na prvý pohľad pripadala stavba ako z príbehu o Flinstonovcov. Tak ale posúď sám. Meno La Pedrera sa dá voľne preložiť ako dom z kameňolomu, takže nie som až tak ďaleko. Aj na túto pamiatku sa oplatí vybrať v slnečný deň alebo si môžete zvoliť prehliadku v noci. Osobne som ju nevyskúšala, ale určite budete mať krásny výhľad na nočnú Barcelonu, čo taktiež stojí za to. Najviac ťa zrejme zaujme zvlnené priečelie budovy. Z prehliadky mi utkvel v pamäti príbeh o nájomcovi, ktorý si do obývačky chcel postaviť klavír, no nedarilo sa mu to, keďže tam nemal jednu rovnú stenu. Ako sme už spomínali Gaudí miloval súlad s prírodou a teda bol odporcom neprirodzených rovných línii. Na sťažnosť od nájomcu odpovedal veľmi trefne a poradil mu, nech sa radšej naučí hrať na husle.

Aj keď je Casa Mila, alebo La Pedrera nádherná aj zvonku, určite odporúčam zaplatiť si aj vstup, aby si mohol nahliadnuť do interiéru, ale najmä vyjsť na strechu. Gaudí bol toho názoru, že strecha je ako koruna stavby. Mnohokrát sa stretávame s tým, že strecha plní len funkčný účel. Gaudí ale určite nebol architekt ako každý iný. Na vrchu La Pedrery teda nájdeš nádherné ventilátory a komíny, ktoré pripomínajú rímskych bojovníkov. Z vrchu máš taktiež krásny výhľad na mesto.

V súvislosti s touto pamiatkou by som rada spomenula najnovší román od Dana Browna Pôvod. Ak máš rád dobrodružstvá Roberta Langdona rovnako ako ja, určite si na výlet do Barcelony pribaľ jeden výtlačok. Celý román sa odohráva v Španielsku a najmä v Barcelone, kam utečie pán profesor Langdon ako inak s nádhernou ženou. Tentokrát túto úlohu nesie riaditeľka Guggenheimovho múzea v Bilbau. Kniha vás prevedie aj Gaudího pamiatkami a filozofiou. Ak mám byť úprimná, čakala som trocha podrobnejšie opisy. Keďže som v Barcelone strávila viac času, stihla som si čo to naštudovať a tak pre mňa fakty v knihe neboli až tak prekvapujúce. Na druhej strane ale milujem navštevovať známe miesta z kníh, filmov, či seriálov (Čekni aj článok o Girone a Game of Thrones: https://blog.refresher.sk/article/2526/girona-a-game-of-thrones) a určite to dodáva pridanú hodnotu, ak je s miestom spojený príbeh alebo postava, ktorá je vám blízka. V knihe v tejto budove býva jedna z hlavných postáv, futurista Edmond Kirsch, ktorý je veľký obdivovateľ Gaudího. Myšlienka, že býval v La Pedrere mi prišla trocha pritiahnutá za vlasy, ale tak Dan Brown si môže dovoliť všetko.

.Park Güell

Vstupné: od 7.50 EUR

Do tretice by som ti rada priblížila Gaudího dielo v exteriéri. Určite tento zoznam nie je kompletný a nájdete toho v Barcelone a okolí viac. Týmto ti len chcem dať inšpiráciu a ak sa ti Gaudího architektúra zapáči, určite si nájdeš program aj na ďalšie dni.

Park bol pôvodne navrhnutý pre šesť samostatných rodinných rezidencií, ale projekt bol neúspešný a stal sa mestským majetkom v roku 1923. Pri hlavnom vchode sa nachádzajú dve rozprávkové budovy, ktoré mali pôvodne slúžiť ako strážnikov dom a administratívna budova. Park je výnimočný tým, že múry, budovy, či lavičky sú obkladané polámanou keramikou. Tento štýl sa nazýva trencadís a je prítomný v mnohých častiach mesta.

Jedna dôležitá rada: Kupuj si lístky na tieto pamiatky online a najlepšie pár dní vopred. Prečo to spomínam práve teraz? Vraví sa, že človek sa uči na vlastných chybách, ale tí múdri sa poučia aj na chybách iných. Ja som pri prvej návšteve parku podcenila predčasný nákup a v daný deň už nebol voľný termín a tak som odišla s dlhým nosom, teda nie úplne. Platená je iba centrálna časť. Bez lístka si môžeš prehliadnuť zvyšok areálu a ak sa ti v tej horúčave bude chcieť vyjsť až hore na kopec, budeš mať krásny výhľad na panorámu mesta a pláž. Ak ale chceš mať fotku aj s so slávnou jašteričkou, či pozrieť si zblízka trhovisko s vlnitou strechou alebo budovy pri vstupe, treba si zakúpiť lístok. Ja fotku s jašteričkou mám ale takmer ju nie je vidieť, keďže na schodisku bolo okrem nás ešte asi 200 ďalších ľudí. Tak hádam sa ti podarí vystihnúť lepši moment. Na obrázku je menovaná jašterica, žiaľ tento záber nie je môj.

Zdroj: https://www.flickr.com/photos/jamesdavison/1358860194

Ak ťa zaujala Gaudího architektúra a príbeh, určite neváhaj a sprav si predĺžený víkend v Barcelone. Na pár dní sa budeš cítiť ako v inom svete. Uži si mesto plnými dúškami, kupuj si lístky vopred a maj časovú rezervu, lebo tak ako Barcelona priláka teba, tak aj mnoho ďalších ľudí z celého sveta.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu

Chceš vedieť, keď ZenSen pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.