8 dôvodov, prečo sa nikdy nestanem vegánom

Je byť vegánom cool? Alebo vám strava vyhovuje? Je to vôbec zdravé? Dokonca, mali by sme byť vegánmi, kvôli krutosti páchanej na zvieratách? Tu je môj postoj k vegánstvu.

Čo sa týka jedla, je veľmi komplikované. Preto by sme sa mu mali venovať a dbať na naše zdravie. Typov zdravého stravovania je nespočetne, ale nemusíte byť vegánmi, ani vegetariánmi.

1. Vegánske diéty neposkytujú vitamíny A a D rozpustné v tukoch

Napriek všeobecnému presvedčeniu, nemôžete získať vitamín A z mrkvy. Zelenina poskytuje karotén, prekurzor vitamínu A, zatiaľ čo živočíšne zdroje, ako sú pečeňové a pasienkové vaječné žĺtky, poskytujú skutočný vitamín A. Mnoho ľudí verí, že karotén sa môže premeniť na vitamín A, ale táto konverzia je zvyčajne nevýznamná. Po prvé, to vyžaduje obrovské množstvo karoténu, aby sa premenil na významné množstvo vitamínu A. Po druhé, keď je slabá funkcia štítnej žľazy, poškodenie trávenia alebo nedostatok zdravých tukov v strave, táto konverzia sa nestane.

Rovnako sa použiteľný vitamín D (prírodný vitamín D3) nachádza len v živočíšnych produktoch, ako sú pasúce sa vaječné žĺtky, olej z tresčej pečene a mliečne výrobky z pasúcich sa zvierat. Tradičné staroveké kultúry, ktoré žili v tmavšom prostredí, sa ťažko spoliehali na tieto potraviny bohaté na vitamíny D (napríklad škandinávski ľudia konzumovali veľké množstvá lososa a trávového oleja). Mýtus, že môžeme získať vitamín D z húb, je falošný ... huby obsahujú vitamín D2, ktorý je veľmi zle absorbovateľný.

Vitamín A a vitamín D sú mimoriadne dôležité pre imunitnú reguláciu, trávenie, fertilitu a hormonálnu rovnováhu.

Foto:

2. Vegánske diéty sa často spoliehajú na sóju

Pred 10 rokmi sa veganská strava rovnala zelenine rozptýlenej sójovým mliekom, sójovým syrom, sójovou slaninou, sójovými bielkovinami, sójovými cereáliami, tofu a tempeh. Teraz sa zdravotné problémy s chronickou konzumáciou sóje stávajú čoraz väčším problémom. Veľa veganov znížilo spotrebu sóje. Napriek tomu sa veganská diéta často spolieha na mierne množstvo sójových výrobkov - najmä sójových proteinových práškov a sójových proteinových tyčiniek.

Hlavným problémom s konzumáciou sóje v akejkoľvek forme je obsah fytoestrogénu. Fytoestrogény môžu napodobňovať estrogén v tele, čo spôsobuje reťazovú reakciu hormonálnej nerovnováhy. Hoci štúdie ukazujúce hormonálne účinky konzumácie sóje sú kontroverzné, som presvedčený, že výskum ukazuje, že by sme mali hrať bezpečne, a nie ľutovať. Napríklad jedna štúdia ukázala, že deti, ktoré konzumujú sójovú formu, mali koncentrácie hladín estrogénu v krvi 13 000 až 22 000 krát vyššie ako sú normálne hladiny estrogénu!

3. Vegánske diéty neposkytujú vitamín K2

Vitamín K2 je zložka transportu, ktorý prenáša vápnik do kostí. Môžete jesť toľko vápnika, koľko chcete, ale nebude posilňovať vaše kosti, pokiaľ niesu sprevádzané vitamínom K2. To je jeden z dôvodov, prečo sa ukázalo, že doplnok vápnika ukázal, že zvyšuje riziko tvorby plakov - telo nemôže používať vápnik na vytváranie kostí, takže ho ukladá do tepien.

Na rozdiel od vitamínu K1 rastliny neposkytujú vitamín K2. (Jedinou výnimkou z tohto pravidla je natto, fermentovaný produkt sóje. Jedným z problémov je však to, že natto je pre väčšinu ľudí a zvierat odporné jesť). Rovnako ako iné vitamíny rozpustné vo vode, vitamín K2 sa nachádzajú tukové zdroje - Matka príroda balí vitamín s kofaktormi potrebnými na jeho vstrebávanie. Vitamín K2 dostanete z pastených vaječných žĺtkov, mlieka a syra z kŕmnych zvierat, pečene, hovädzieho mäsa a kurčiat.

4. Etický omnivorizmus podporuje zdravú planétu

Čo je etický omnivorizmus? Vymedzujem to ako výber živočíšnych produktov udržateľných živočíchov od malých miestnych výrobcov. Čiže nie veľké dovozy mäsa z číny, ale od domácich chovateľov. Myslím si, že ľudia by mali jesť menej mäsa, ale oveľa vyššiu kvalitu, aby podporili dopyt po mäsiach z pasienkov. Lacné hamburgery nemajú miesto v etickom svete.

Ale rovnako ako operácie s obmedzenými krmivami nie sú odpoveďou na zdravú planétu, ani veganizmus. Vegánske diéty vyžadujú vyššie množstvo obilných zŕn a sóje, plodiny, ktoré spôsobujú zmätok nášho ekosystému v dôsledku hromadných poľnohospodárskych techník. Na druhej strane trávožravé zvieratá môžu vyživovať pôdu a dokonca aj zvrátiť dezertifikáciu!

Foto:

5. Možeme spraviť z faľošného jedla pravé?

Ako vytvoríte syr, mlieko a mäso bez syra, mlieka a mäsa? S množstvom nepotravín vrátane stabilizátorov, gúm, zahusťovadiel a vysoko spracovaných bielkovinových extraktov. Mňam.

Pozrime sa na príklad masla, ktoré sa netýka masla a je často používané vo veganských stravách.

Zloženie vo vegánskom masle: olej z palmových plodov, repkový olej, svetlicový olej, ľanový olej, olivový olej, soľ, prírodná aróma, hrachová bielkovina, slnečnicový lecitín, kyselina mliečna, annatto farba.

Zložky v masle: maslo.

Ľudia jedli maslo už tisíce rokov. Začali sme vyrábať iba repkový olej v minulom storočí. Maslo je skutočné jedlo, ale repkový olej je príšerkou prírody. Podobne, hrachový proteín a prírodné arómy sú vysoko spracované nepotraviny.

Našťastie čoraz viac ľudí si uvedomuje, že spracované vegánske výrobky sú práve to - vysoko spracované. Napriek tomu veľa veganov dosahuje pre tieto možnosti pravidelne.

6. Byť vegán nie je odpoveďou na autoimunitné ochorenia

Autoimunita je epidémia 21. storočia, pričom 50 miliónov ľudí trpí autoimunitnou chorobou v Amerike (podľa AARDA).

Všetky choroby začínajú v čreve a všetky choroby sa musia riešiť zlepšením črevného zdravia. V prípade autoimunity sú črevá priepustné pre bakteriálne toxíny a nestrávené proteíny (vytečené črevo), ktoré spôsobujú problematickú imunitnú odpoveď.

Ak chcete liečiť vytečené črevo, je potrebné z potravy odstrániť určité potraviny a potraviny s vysokým obsahom živín by sa mali zdôrazňovať. Dvaja experti v dietetickom lekárskom ošetrovaní - Dr. Natasha Campbell McBride a Sarah Ballantyne - obaja súhlasia s tým, že živočíšne produkty sú neodmysliteľnou a neoddeliteľnou súčasťou liečivého úniku čriev na riešenie autoimunity.

7. Musíte vziať život, aby ste mali život

Mnoho ľudí si vyberie veganizmus, pretože si myslia, že je kruté, aby zobrali život, ale niečo zomrie bez ohľadu na to, či práve to zjete. Napríklad poľné myši boli zničené kvôli pestovaniu kukurice pre krabicu vegánskych cereál.

Ďalej, rastliny sú živé bytosti, schopné komunikovať medzi sebou a svetom okolo nich. Kontroverzný, ale zaujímavý výskum, naznačuje, že rastliny môžu dokonca cítiť a reagovať na ľudské emócie!

8. Vegánska strava nikdy nebola typická pre žiadnu tradičnú kultúru

Dr Weston Price, zubár s vášňou pre výživu, cestoval po svete, aby objavil tajomstvo zdravých, šťastných ľudí. Svoje zistenia zaznamenal v tridsiatych rokoch minulého storočia v medzníkom "Výživa a fyzická degenerácia". Od Inuit na Aljaške po Maori na Novom Zélande Dr. Price odhalil, že diéty tradičné ku každej kultúre, aj keď závisia od geografie, nasledovali prísne zákony týkajúce sa stravovania.

Niektoré kultúry, ako napríklad kmeň Masai v Afrike, konzumovali takmer výlučne živočíšne produkty. Masai jedli mäso, mlieko a krv zo svojho dobytka, zažívajú hlboké zdravie a neuveriteľnú kostnú štruktúru (čo je ukazovateľom generačného zdravia). Kultúry - ako napríklad Inuiti - ktoré nepraktizovali chov dobytka chytili divé mäso alebo ryby.

Tak čo, stále chceš byť vegánom?

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
8
Poslať správu

Chceš vedieť, keď belchino pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.