Bitcoin a jeho najznámejšie peňaženky. Viete, ktorá je pre vás najlepšia?

Kryptomeny, ako je napríklad Bitcoin alebo Ethereum, svojím raketovým vzostupom spôsobili, že sa široká verejnosť začala vnímať úplne nové pojmy.

Jedným z takých je aj kryptopeňaženka, ktorá ako napovedá samotný názov, slúži na manipuláciu s digitálnymi mincami. Platí, že hardverové peňaženky sú najbezpečnejšou formou Bitcoin peňaženiek, avšak stoja peniaze. Väčšinou ich využívajú tí, ktorí to s investovaním myslia vážnejšie. Avšak na malé množstvo peňazí, je možné použiť aj jednu z voľne prístupných softvérových peňaženiek.

Coinbase peňaženka

Spoločnosť Coinbase je dnes vedúcou exchange službou pri nákupe a predaji Bitcoinov. Bola založená v roku 2012 a odvtedy získala viac ako 31 miliónov USD na financovanie rizikového kapitálu. Služba výmeny Bitcoinov je k dispozícii v 19 krajinách po celom svete. Ich online peňaženka je pre začiatočníkov príjemná, ale v skutočnosť Coinbase vlastní vaše finančné prostriedky. Výhodou je možnosť pridať finančné prostriedky z peňaženky a uznávaná spoločnosť s veľkým zázemím. Nevýhodou je, že má spoločnosť určitú kontrolu nad finančnými prostriedkami.

Trezor peňaženka

Táto peňaženka je perfektné riešenie pre ukladanie veľkého množstva Bitcoinov, aby sa udržali mimo vonkajších vplyvov ako je napr. veľky pokles hodnoty. Kombinácia bezpečnosti svetovej triedy s flexibilitou akejkoľvek inej webovej peňaženky je ideálna pre začiatočníkov aj odborníkov. Spoločnosť za posledný rok získala veľke množstvo chvály a pozitívnych recenzií. Výhody: Extrémne bezpečná peňaženka, ľahko ovládateľná a intuitívne rozhranie, podporuje ďalšie peňaženky a altcoiny. Nevýhody: Vysoká cena v porovnaní s jej konkurentmi.

Ledger peňaženka 

Podobne ako Trezor peňaženka, Ledger je hardware peňaženka určená pre používateľov, ktorí chcú zvýšiť bezpečnosť. Peňaženka je vlastne fyzické zariadenie, ktoré sa pripája k počítaču a funguje ako ďalší zdroj ochrany. Znamená to, že Bitcoiny nemôžete posielať z peňaženky bez vlastníctva fyzického zariadenia. Ledger ponúka množstvo produktov ako Ledger Nano S, Ledger Unplugged. Najpopulárnejším modelom dnes je Ledger Nano S. Medzi výhody patrí ich veľká bezpečnosť a podpora. Nevýhodou, môže byť to, že je drahšia a menej použiteľná v dôsledku väčšej bezpečnosti.

Blockchain.info peňaženka

Najobľúbenejšia peňaženka pre Bitcoiny dnes podľa štatistických údajov Blockchain.info. Umožňuje posielať alebo prijímať Bitcoiny cez prehliadač alebo mobil. Je známa ako hybridná peňaženka, čo znamená, že Blockchain.info ukladá peňaženku online, ale nemá prístup k vašim súkromným kľúčom. Keďže peňaženka je načítaná z ich serverov, je stále potrebná určitá dôvera v spoločnosť. Odporúčané pre začiatočníkov, ktorí skúšajú Bitcoiny. Výhodou je to, že je zabehnutá a dôveryhodná spoločnosť v komunite Bitcoinov, kvalitné rozhranie, dostupné pre mobilné a webové stránky. Dôvera voči tretej strane a veľmi náročne uskutočnenie plne anonymných platieb naopak patrí medzi jej nevýhody.

Exodus peňaženka

Exodus patrí medzi pomerne novšie peňaženky. Čo môže byť aj nevýhodou. Bola spustená v júli 2016 a umožňuje ukladať nielen Bitcoiny, ale aj Litecoiny, Dogecoiny, Dash a Ethereum. Je jedinečná svojim krásnym dizajnom a intuitívnym používateľským rozhraním. Exodus dovoľuje interne zamieňať medzi rôznymi kryptomenami priamo v peňaženke. Umožňuje obchodovať s kryptomenami priamo z peňaženky, je samohosťujúca peňaženka a má výbornú podporu zakladateľov.

GreenAddress peňaženka

GreenAddress je užívateľsky príjemná peňaženka s vylepšenou bezpečnosťou a zachovanou anonymitou. V Bitcoin komunite je obľúbená a pre svoju jednoduchosť a prehľadnosť. Registrácia je pohodlná a rýchla. K peňaženke je možné pristupovať cez mobilnú aplikáciu. Zaujímavosťou je adressbook, kde si môžete ukladať kontakty a ich bitcoinové účty. Zaslanie platby na uloženú adresu je hračka. Rovnako vidíte v prehľade odosielateľa, ak ho máte uloženého v kontaktoch. Bitcoinovú adresu si vytvoríte za pár minút a ihneď môžete začať zarábať svoje prvé free Bitcoiny.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Saša Jakubove pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.