1.3.2018 14:50

Dobrovoľní Hasiči

Pre niekoho je to možno obyčajné slovo, no pre mňa jedna veľká RODINA.

Dobrovoľní Hasiči: Táto práca je záľuba, vášeň, aj životný štýl. Na Slovensku je približne 2200 dobrovoľných hasičských zborov. Najmä v menších mestách a obciach sú to práve dobrovoľníci, ktorí sa k požiaru dostanú skôr ako profesionáli. Pracujú bez nároku na honorár a k dispozícii musia byť do pár minút. Každý Hasič musí mať svoju členskú knižku.

Zdroj: Google

Pri práci ide sranda bokom.

Okrem hasenia požiarov hasiči zasahujú aj pri prírodných katastrofách, záplavách alebo silných vetroch. Občas sa stáva, že za celý mesiac majú len pár výjazdov. Niektoré dobrovoľné zbory chodia na súťaže. V letnom období je to každý víkend. Práve tu zažijú hasiči tú najväčšiu srandu, ktorá samozrejme pri zásahu ide bokom.

Zdroj: Google

Auxilium in periculo – missio nostra

Táto veta v preklade znamená „pomoc v núdzi – naše poslanie“ a ide o motto všetkých hasičov.

Tradíciu, podľa ktorej už po stáročia ochraňuje svätý Florián odvážnych mužov a ženy pripravených zachraňovať pred ohňom životy a majetky ľudí, si 4. mája pripomínajú profesionálni aj dobrovoľní hasiči.

„Je to deň, kedy si viac ako po ostatné dni pripomíname to, že patríme k hasičskému stavu. Patrón sa o nás stará a bdie nad nami už veľmi dlho.

Zdroj: Google

Pýtate sa kto bol sv. Florián a prečo je patrón hasičov?

Svätý Florián je patrón hasičov a záchranárov, najmä pre jeho charakter a odvahu. Obetoval svoj život, aby zachránil svojich spoločníkov. Bol plukovníkom v legionárskom vojsku rímskeho cisára v Cetii.

V roku 304 sa postavil na obranu 40 zatknutých a uväznených kresťanských legionárov v Lorchu. Za pokus o vyslobodenie bol zatknutý a odsúdený na smrť. Jeho poprava sa konala 4. mája 304 na brehu rieky Enns. Na krk mu priviazali mlynský kameň a utopili ho vo vodách rieky.

Jeho odvaha, vernosť presvedčenia a altruizmus s nasadením a obetou vlastného života je to, čo robí sv. Floriána dôstojným patrónom hasičov a záchranárov. Kult patróna hasičov bol rozšírený po celej Európe.

Povesť hovorí, že v ôsmom storočí zachránil nemecké mesto Nurnberg pred požiarom. Podľa legendy tiež ochránil istého uhliara, ktorý spadol do ohňa a bol zachránený na príhovor svätca.

Na sochách a maľbách je zobrazovaný ako rímsky dôstojník alebo vojak s prilbou na hlave, v ľavej ruke so zástavou, v pravej s nádobou vody, ktorou zalieva horiace obydlie.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Volám sa Viktória. Budem sa venovať písaniu článkov o kozmetike ale aj o živote. Verím že sa Vám budú moje články páčiť, a ak by ste mali nejaké návrhy zanechajte mi komentár alebo ma kontaktujte e-mail: [email protected]

Chceš vedieť, keď Viky pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.