10.3.2018 13:00

Výhody čítania

Už ste sa niekedy zamysleli čo nás ľudí spája? Komunikácia. Práve čítanie a rozširovanie si obzorov jej rozvoju napomáha...

(archív mArt)

Niečo tak potrebné pre rozvoj človeka a humanity ako je čítanie, zvoní umieračik. Či? Ľudia čítajú to je jasné, no mňa ako aj vás asi zaujíma kvalita obsahu toho daného článku, knihy alebo čohokoľvek. Pre náš rozvoj je jednoducho potrebné rozširovať našu komunikačnú základňu novými slovami, informáciami a niekedy proste potrebujeme utiecť do sveta riadkov a písmen.

Tu je 6 dôkazov prečo je čítanie tak prospešné pre ľudskú bytosť.

1. Čítanie podporuje kreativitu

Aby sme pochopili tento fakt nemusíme byť žiadnym géniom. Jednoducho preto že hoci si človek prečíta slovo „strom“ je úplne úžasné že každý vidí niečo iné, kdežto televízia vám ukáže úplne presne čo má na mysli. Práve predstavivosť ktorú v najväčšej miere používame pri čítaní, naberá enormné otáčky a začína pracovať. Neskôr zistíme že nám ku kreatívnej myšlienke, predstave alebo nápadu stačí oveľa menší impulz ako doteraz. Odporúčam vyskúšať.

2. Rozširuje našu slovnú zásobu

Toto je rovnako fakt. Čítanie je jednoduchý spôsob ako oprášiť alebo začleniť slová do našej slovnej zásoby a vyjadrovať sa tak na „úrovni“ alebo len rozumieť svetu v trochu väčšej miere. Rovnako tak osviežuje povedomie o pestrosti vyjadrenia rôznymi slovami, slovnými spojeniami, čo tiež posúva hranice našej predstavivosti a kultivovanosti. (je úplne jedno v akom jazyku čítaš, čítaj!)

3. Čítanie rozširuje obzory

Bezo sporu je čítanie a absorbovanie nových informácií jednou z najvznešenejších činností nášho bytia. Okrem nových slov, alebo tréningu pre tvoju predstavivosť, je čítanie rozhodne úžasným zdrojom nových informácií, ktoré neskôr využívame v našom živote. Ešte nikto nikdy nepovedal že vzdelávanie sa prostredníctvom kníh alebo čítania (čohokoľvek, čo stojí za zmienku) je zbytočné. Učíme sa o príbehoch ľudí minulosti, prítomnosti, ba aj budúcnosti. Žijeme viacero životov, čo nám v rovine nášho sociálneho života prináša značné benefity. Ako sa vraví „učíme sa na chybách druhých“ alebo sa jednoducho inšpirujeme a dozvedáme sa niečo nové.

4. Učí nás ako písať

Jednoducho nemôžeš dať niečo čo nemáš. V skratke samozrejme písať môžeš aj bez nejakého predošlého čítania, slovná zásoba ako aj gramatika či slovné zvraty budú o to chudobnejšie. Čítanie ti pomôže osvojiť si rôzne štýly vyjadrovania sa a písania a ako výsledok, bude o to jednoduchšie písať. Treba len skúšať ...

https://pixabay.com/en/old-retro-antique-vintage-classic-1130743/

5. Čítanie nás učí koncentrácií

Určite veľa z nás pozná ten pocit pri veľmi dobre napísanej knihe alebo článku, že sa niekedy musíme vrátiť aby sme si prečítali poslednú vetu ešte raz. Pri čítaní nie je podstatné len prečítať slová a vety, ale najme porozumenie tzv. čítanie s porozumením (načo by nám to inak bolo že ?). Preto je viac ako zrejmé že časom a postupným tréningom nás čítanie učí ako sa sústrediť na riadky, výsledkom neskôr je že dokážeme čítať aj vo vlaku či s hudbou v ušiach. Presne to nám neskôr prináša výhody napríklad v práci alebo kdekoľvek inde, kde sme nútení riešiť problémy. Postupne sa naučíme viac sa sústrediť, nedá sa to zo dňa na deň.

6. Čítanie nás zbavuje stresu

Áno je to tak, kniha dokáže zázraky aj na poli mentálnej rovnováhy. Čítanie je extrémnym expertom v zabíjaní stresu. Prináša nás do inej dimenzie našej predstavivosti, kde žijeme odlišné životy, v totálne odlišnom prostredí a tým nás odlepí od tej našej reality všedných stresujúcich dní.

(archív mArt)

Preto vám prajem aby ste nikdy neľutovali ani len jediný cent minutý na knihu, aby vás obklopovali len tie najzaujímavejšie stránky a aby nás „knihomoľov“ bolo viac.

Prajem príjemný deň s akoukoľvek knihou ktorá vnesie trochu viac svetla do nášho sveta 😉 ....

Ďakujem

mArt

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Večný študent, pútnik, srdcom dieťa, dušou starec ;) Píšem o svojom živote a nejak7ch tých cestách, o svojom pohlade na život a tiež o niečom čo mi robí život lepším... zanechajte hodnotenie, koment ....

Chceš vedieť, keď mArt pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.