16.3.2018 23:25

Pár mojich kresieb

Toto sú moje vybrané kresby, ktoré vám chcem ukázať.

Panda s bambusom

Túto pandu som kreslila suchým pastelom z obrázka nájdeného na internete. V škole sme si mali nájsť zvieratko s "chlpatou tvárou." Prvé myšlienky boli, že to nebude nič zložité. Veď čo je ťažké na zvieratku s bielou a čiernou srsťou? Jedine biely podklad. Počas kreslenia som sa naučila nejaké finty, ako pracovať s týmito pastelmi. Kreslila som to v triede výtvarného odboru. Práve tam boli malé detičky (možno prvý ročník základnej školy). Veľmi sa mi páčili ich reakcie. Očká im svietili ako hviezdičky.

"Hiii! Ty si ukradla pandu zo ZOO a si ju napchala do papiera!" Zhíkla jedna zo žiačok. "Nie. To je nakreslené." Reagovala som. "Aj ja budem vedieť tak krásne kresliť?" "Samozrejme, že budeš!" Usmiala som sa.

Reakcia dievčatka sa mi veľmi zapáčila. Bolo to celé veľmi milé a povzbudzujúce. Rada na to spomínam.

Krvilačný komár

Sú malé, lietajú, bzučia, sú otravné, a sajú krv. Čo je to? 

Áno! Sú to komáre. Jedného takého som nakreslila v trochu väčších rozmeroch na krvavý výkres. Sama neviem, čo ma na ňom mohlo zaujať. Možno jeho tenučké nožičky. No rozhodne to nebolo kvôli tomu, že je to pekné zvieratko. Veď sa mi vôbec nepáči. Ale nakreslený môže byť.

Lebka

Toto je jedna z kresieb, pri ktorej som zistila, že viem kresliť. Tiež mi ukázala, že keď sa mi niečo darí, tak mám aj trpezlivosť na detaily. Aj keď sú na kresbe chyby, som hrdá na to, že mi to vyšlo aspoň takto.

Portréty

Portréty nepatria k mojej silnej stránke, no pokúsila som sa vytvoriť aj takéto diela.

Máša z Arkony

Jednou z nich je táto kresba Máše Arhipovej z metalovej kapely Arkona. Polovica tváre je vytlačená, druhá dokreslená ceruzami. Samozrejme, ja si vždy musím vybrať niečo, kde sa treba s niečim babrať. V tomto prípade to bolo seno, o ktoré sa opierala.

Kristus

Raz mi napísala milá pani s prosbou, aby som jej nakreslila hlavu Ježiša Krista. Veľmi nadšená som nebola, ale nakoniec som súhlasila. Nie je to nejaké nádherné, ale chcem sa o to podeliť aj s vami.

Simone Simons

Kapela Epica je jedna z mojich obľúbených, a to hlavne vďaka vynikajúcej speváčke s ohnivými vlasmi -Simone Simons. Nebudem opisovať hudbu a jej spev. Vypočujte si to a zistíte, o čom hovorím.  

Podľa živého modelu

Moja najnovšia kresba po dosť dlhom čase je portrét modela, ktorého som kreslila na prijímacích skúškach na vysokú školu. Použila som kombináciu prírodného a umelého uhlíka. Umelý som použila na tmavé miesta a prírodný, keďže sa dobre rozmazáva, na tiene a svetlejšie línie.

Reprodukcie

Na koniec to najlepšie! Reprodukcie týchto obrazov pre mňa znamenajú veľa. V prvom rade som sa snažila ich neznetvoriť. Každé umelecké dielo má v sebe istú moc. Sú len dve, ale je na nich čo obdivovať a som s nimi nesmierne spokojná, ako aj sama so sebou. 

Simonetta Januensis Vespuccia

Výkres A2, fotka obrazu a suchý pastel. Z tohto vznikla moja reprodukcia diela od  Piera di Cosima . Pre mňa bolo veľkou výzvou miešanie farieb suchého pastelu a tieňovanie. Nie je to ako akrylová farba, ktorú si vytlačím na paletu a zmiešam s iným odtieňom. Všetko pekne na papieri. Zistila som, že so suchými pastelmi sa dá krásne pracovať. Jednou nevýhodou je, že sa veľmi rozmazáva. Pri maľovaní je to výhodou, no po tom sa toho netreba radšej ani dotýkať.

Puberta

Opäť akt mladej ženy od Edvarda Muncha s názvom Puberta, v mojom podaní, s trošku vystrašeným výrazom v tvári. Rovnako ako Simonetta Vespuccia si tento obraz zaslúži môj obdiv. Maľovala som to olejovým pastelom, ktorým som robila druhýkrát v živote. Rada skúšam nové veci a techniky, a myslím si, že som to zvládla bravúrne.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Venujem sa umeleckej tvorbe rôzneho druhu. Hlavne v poslednej dobe to je práve priestorové umenie. Využívam rôzny materiál, dokonca aj odpad. Cieľom tohto blogu je hlavne prezentácia mojich diel a myšlienok, ktoré mi počas tvorby víria hlavou.

Chceš vedieť, keď Beata Nox pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.